Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir. Ciddi siyatik ağrıları için cerrahi müdahale önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması ve sinir hücrelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için lomber laminektomi uygulaması yapılabilir.
Kırkambar Krem Siyatik Lumbago Mafsal Ve Eklem Ağrıları Kremi 120 Ml k15.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
İlgili 39 soru bulundu
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir. Hastalık genelde hapishane hastalığı olarak da bilinir. Sinirin gerilmesi veya sıkışması esâsına dayanan belirtiler de, hastalığın tanınmasında önem arz eder.
Siyatik hastaları nelere dikkat etmelidir? Omurgadan kaynaklı siyatik ağrılarında beli zorlayacak ani hareketlerden, yere eğilme veya eğilerek yerden ağır cisimler kaldırma gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Örneğin, hafif tempoda yürüyüş yapmak iyi bir aerobik egzersizdir. Siyatik ağrısı yürüyüşünüzü engelliyorsa yüzmek de bir alternatif olabilir. Siyatik ağrısının tedavisinde yoga veya önerilen diğer egzersizler tedavinin vazgeçilmez birer parçasıdır, fakat iskeleti değildir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur.
Akut siyatik genellikle 4 ila 6 hafta cerrahi olmayan tedavi ile iyileşir. Kronik siyatik ise 8 haftadan uzun süren ağrı için tedavi süresi daha uzun sürebilir ve altta yatan nedene bağlı olabilir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Ağrı yürümekle artabilir. Siyatik ağrısı genelde ayak parmaklarına kadar inmez. Ayak kaldırılmak istendiğinde kalçada belirginleşen ağrı olur. Syatik sinirin gerilmesi ağrıyı artırabilir.
Konservatif tedaviler arasında fiziksel aktivite, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve enjeksiyon tedavileri bulunur. Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Uzun Süreli Hareketsiz Kalma: Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, ayak bileğinin aynı pozisyonda kalması ve hareketsiz bir yaşam tarzı da siyatik gelişimine neden olabilir. Şeker Hastalığı: Kandaki ani şeker değişimleri, sinir sisteminin zarar görmesine neden olarak siyatiği tetikleyebilir.
Siyatik Tedavi Edilmezse Ne Olur? Siyatik sıkışmalarının ciddileştiği durumlarda bir süre sonra sinir fonksiyonları yitirilebilir. Bu durum ayak ya da bacakta kalıcı hissizlik ve kuvvetsizlik, felç, düşük ayak sendromu, yürüme kusurları gibi sorunlara yol açabilir.
Uyku Pozisyonu
Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça , kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
Hafif dereceli siyatik ağrıları düzenli uygulanan egzersiz yardımıyla zamanla kendiliğinden geçebilir ancak ağrı birkaç haftadan uzun sürerse, artan şiddetle hissedilirse, belin alt kısmında ani ve şiddetli ağrı veya bacaklarda uyuşma hissedilirse, bacaklarda kas güçsüzlüğüyle karşılaşılırsa mutlaka bir doktora muayene ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri