Bunun için yaşanan her ağrının tedavisi için bir Kalp ve Damar Cerrahı uzman doktor yardımı alınmalıdır.
Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir. Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Doğuştan gelen veya gelişimsel bacak hastalıkları Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları tarafından tedavi edilir. Travmatik yaralanmalardan kaynaklanan kırıklar ve çıkıklar da bu uzmanlar tarafından tedavi edilir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir. D vitamini eksikliği, kas zayıflığı, kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir.
Bacak ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ayakta kalma gibi aşırı kullanma ve yıpranma ile eklemler, kemikler, kaslar, bağlar, tendonlar, sinirler veya diğer yumuşak dokulardaki yaralanmaların sonucu olarak ayak bileği ve bel arasındaki bölgede hissedilen ağrı ve sızı hissetme durumudur.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Ortopedi uzmanlarına başvurmalısınız.
Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalına kardiyoloji adı verilir. Daha önce iç hastalıkları (dâhiliye) bölümünün bir alt dalı olan kardiyoloji günümüzde ayrı bir anabilim dalıdır. Tıp eğitimi alan bir doktor uzmanlığını kardiyoloji dalında yaparak kardiyolog unvanını alır.
Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi. Huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirme ile ilgili karşı konulamaz dürtüye neden olan rahatsız edici bir nörolojik hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir.
İlk belirtiler, yürümekle veya efor ile gelen bacak ağrısıdır. Ağrı hastalar tarafından genellikle yanma ve bıçak saplanır tarzda olarak tarif edilir. Dinlenmekle gerileyen ağrı belirli mesafe yürümekle tekrar ortaya çıkar. Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir.
Bacak damar tıkanıklığına neden olan damar sertliği (ateroskleroz),sistemik bir hastalıktır. Bu bakımdan, bacak damar tıkanıklığına bağlı etkin bir tedavi, hastaları aynı zamanda ileride olma olasılığı yüksek olan kalp krizi ve felç sorunlarından da koruyacaktır.
Bel ve kalça ağrısı için hangi doktora gidilir? Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır. Bel kaynaklı, kalça ve bacağa yayılan ağrılar beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da değerlendirilebilir.
Kısa mesafeli yürüyüşlerde bacaklarında ağrı hisseden, dinlenme sırasında dahi ağrı yaşayan, bacak ve ayaklarında soğukluk, solukluk gibi belirtileri olan kişiler mutlaka bir kalp ve damar hastalıkları uzmanına görünmeli.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor.
Bacakta uyuşma, karıncalanma. Dolaşım bozukluğu olan bölgede soğukluk. Bölgede belirgin renk değişikliği, mavi-mor renk. Etkilenen bölgede nabız düşmesi.
Arteriyel dolaşım bozukluğunun belirtileri soluk cilt, uyuşma, soğuk ekstremiteler, zar zor hissedilen nabız ve ağrıdır. Parmak uçları veya ayak parmakları mavimsi bir renk alabilir. Eğer enfeksiyon da eklenirse deri genellikle kırmızımsı renkte olur. Kol veya bacak kaldırıldığında oluşan ağrı azalır.
Vaskülitlerin oldukça değişken ve sıklıkla ciddi olan klinik seyri nedeniyle, dahili ve cerrahi bilimlerin her bir dalındaki doktorların bu hastalıklar ile karşılaşma ihtimali yüksektir ve doktorların bu hastalıkların dahil olabileceği klinik spektrumu iyi bilmeleri gereklidir.
Fakat bazı hareket bozuklukları, sadece uykuya geçerken veya uyku esnasında görülür. Huzursuz bacak sendromu, uykuda görülen bir hareket bozukluğudur. El ve kol uyuşması ve ağrısı varsa, özellikle yatarken artıyor ve sizi uykudan uyandırıyorsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurun.
Gerilmeler: Baldır kaslarınızı aşırı gerdiğinizde baldır kası suşu oluşur. Şiddetli aşırı germe, yırtık bir baldır kasına neden olabilir. Tendinit: Tendonlar, baldır kaslarınızı bacağınızdaki kemiklere bağlar. Tendinit (tendon iltihabı) baldır kasınıza baskı uygulayabilir veya kasın çalışmasını ağrılı hale getirebilir.
Ağrı Yönetimi Uzmanı
Bu doktorlar, kireçlenme de dahil olmak üzere çeşitli kronik ağrı türlerinin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Tedavi seçenekleri, ağrının şiddetine bağlı olarak nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya opioid ağrı kesiciler gibi ilaç yönetimini içerebilir.
-Kol ve Bacak Ağrılar: Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar ve strese girmeye sebep olan durumlar kol ve bacak kaslarının gerilmesine böylece ağrıların oluşmasına sebep olur. Stres anlarında kollarımı ve bacaklarımızı sıkarak kendimizi tutmaya çalışmamızda ağrıların sebeplerinden biridir.
Vücutta bulunan en uzun sinir olan siyatik aynı zamanda vücudun en önemli sinirlerinden biridir. Bacağın hareketini sağlamakla görevli olan bu sinirin herhangi bir nedenle zarar görmesi, gerilmesi ya da sıkışması durumunda bacakta ve bölgesinde ağrı meydana gelebilir. İşte bu ağrı da siyatik ağrısı olarak adlandırılır.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri