Siyonizm (İbranice: צִיּוֹנוּת, romanize: Tsiyyonut), tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiğini temel alan ideolojik fikir hareketidir.
Yahudi milliyetçiğini temel alan ideolojik fikir hareketinin birçok farklı alanda amacı bulunurken bu amaçların temelinde Yahudiler yer alıyor. Bu fikri savunan kişilere Siyonist denir, bu fikrin karşısında duranlara ise anti-siyonist ifadesi kullanılır.
1897 yılında toplanan I. Siyonist Kongre'nin liderliğini üstlenen kişi de yine Theodor Herzl'di. Politik Siyonizm'in doğuşuna sebep olan Herzl'in, dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid ile görüştüğü de bilinmektedir. Theodor Herzl, ikisi padişah davetlisi olmak üzere beş kez İstanbul'a gelir.
Kurulan Dünya Siyonist Örgütünün başkanlığı'na Theodor Herzl getirildi. Kongrede hazırlanan Siyonist programı hayata geçirmek için gereken altyapının oluşturulması için finans desteğini sağlamak amacıyla bir fon kurulması kararlaştırıldı.
Siyonizm, Yahudi halkının tarihi yurtları olan topraklarına dönüşü anlamında Filistin'de bir Yahudi devleti kurmayı hedefleyen siyasi ideolojidir. Siyonizm 09.yy'da Doğu Avrupa Yahudileri arasında ortaya çıkmış ve kısa zamanda bütün dünya Yahudileri arasında yayılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Siyonizm (İbranice: צִיּוֹנוּת, romanize: Tsiyyonut), tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiğini temel alan ideolojik fikir hareketidir.
Dünya hakimiyeti için bütün vasıtaları kendi lehine kullanma kabiliyeti olan Siyonizm, bu emellere ulaşmak için stratejisini ona göre tayin eder. Uluslar arası kuralları hiçe sayan bir anlayışı savunan Siyonist düşüce, birçok facialara sebep olmuştur.
İsrail devleti Ben Gurion tarafından İngiliz manda yönetimi sona erdiği 14 Mayıs 1948 de ilan edilmiştir. Ben Gurion başbakan ve savunma bakanı, Haim Weizmann cumhurbaşkanı olmuştur. İsrail üç bölümden oluşan bir parlamenter demokrasi ile yönetilir.
İsrail'de din, ülkenin merkezi bir özelliğidir ve İsrail kültürünü ve yaşam tarzını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Din İsrail tarihinin merkezinde rol oynamıştır. İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir.
14 Mayıs 1948'de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti'nin kuruluşu ilan edildi. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdiler.
Rakam efsaneleri:(11 Eylül): New York City 11 harf, Afganistan 11 harf, Ramsin Yuseb (1993 te İkiz Kuleleri tehdit eden teroristin adı) 11 harf, George W. Bush 11 harf, New York, Amerika'nin 11. Eyaleti, İkiz Kulelere çarpan ilk uçağın uçus numarası 11... Olay 11 Eylül'de yani 9/11 de meydana geldi.
Siyonizm, Yahudilerin kendi bağımsız devletlerini kurmalarını savunur. Siyonistler, Yahudi halkının tarih boyunca çeşitli yerlerde yaşadıkları zulüm ve ayrımcılığın ardından, kendi topraklarına dönme hakkına sahip olduğunu savunurlar.
Tam sınırları belli olmamakla beraber, günümüzde İsrail ve Filistin Devleti topraklarını oluşturan bölgenin Vadedilmiş Topraklar olduğu inancı yaygındır. Vadedilmiş Topraklar'ın hipotetik haritası (Tanah'taki "Sayılar 34" [kırmızı hat] ve "Ezekiel 47." [mavi hat] ayetlerde geçen tanımlardan türetilmiştir).
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
Tarihi. 1897 yılında İsviçre'nin Basel kentinde 29 Ağustos - 31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Birinci Siyonist Kongrede Siyonist Kuruluş olarak (İbranice:הַהִסְתַּדְּרוּת הַצִּיּוֹנִית); ya da Siyonist Teşkilâtı olarak kuruldu.
Mûsâ'nın dinine mensup kimse. Hz. Ya'kūb'un on iki oğluna ve onların soyundan gelenlerin oluşturduğu on iki kabileye verilen ad. İsrâiloğulları'nın Kur'an'da adı geçen ilk kralı.
Tevrat. Tevrat Tanah'ın ilk beş bölümüne verilen isimdir. Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Yâkub peygamberin diğer adı ya da lakabı olan İsrâil, Tevrat'ta ve Kur'an'da Yâkub soyunu (Bene Yisrael / Benî İsrâîl) ifade edecek şekilde kullanılmaktadır.
Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, halen bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. İsrail 1979 yılında Mısır'la yaptığı 'Camp David' barışı ile Mısır'dan aldığı toprakları Mısır'a iade etti. İsrail, 1982 yılında Kudüs'ü ebedi başkenti olarak ilan etti.
İsrail adı, İbranilerin atalarından biri sayılan Hz.Yakub'a verilen bir isim veya lakaptır. Yahudi Kutsal kitabı Tevrat'ın (Tora) Tekvin bölümünde anlatıldığına göre bu isim ona Tanrı Yehova tarafından verilmiştir. Kelime İbranicede, Tanrı'yla güreşen veya Tanrı'yla mücadele eden anlamına gelmektedir.
Yahudi nüfusundaki farklılıklar
İsrail'deki Yahudi nüfusu, dini olarak üç gruba ayrılabilir: Ortodoks, Geleneksel ve Laik. En geniş grubu Laikler oluşturur (%41.4). Laikleri %38.5 ile geleneksel Yahudiler takip eder ve kalan %20'yi Ortodoks ve ultra Ortodokslar oluşturur.
Hahambaşı İsak Sarafati, Ortaçağ Katolik Avrupasında zulüm gören Yahudileri "haçın gölgesinden hilâlin gölgesine çağırmıştı [7]. 1 376'da Macaristan'dan, ı 394.'de Fransa'dan göç eden Yahudiler Osmanlı topraklarına yerleştirildiler. 1415'de İspanya'dan göç eden yeni bir Yahudi grubu ise Bursa'ya yerleştirildi.
Yahudiler ilk defa Doğu Akdeniz kıyılarındaki Kenan bölgesinde, İsrail Diyarı olarak bilinen topraklarda, yaklaşık MÖ 2'nci milenyumda (dört bin yıl önce) etnik ve dinî bir grup olarak ortaya çıktılar.
İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri