Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Tedbir olarak doğalgaz zehirlenmesine, patlamasına karşı alınacak önlemlerdir. Bina içine gaz detektörü yerleşimi ile binadaki doğalgaz kaçakları olduğu zaman siren şeklinde öterek ikaz vermesi ve binanın girişine konulacak selenoid vanaya komut vererek binanın gaz girişini kapatarak binanın güvenliğini almış olur.
Karbonmonoksit zehirlenmesine, yanma dumanlarının çok fazla solunması neden olur. Soluduğunuz havada çok fazla karbonmonoksit olduğunda, vücuttaki kırmızı kan hücreleri karbonmonoksit ile yer değiştirir. Bu oksijenin dokularınıza ve organlarınıza ulaşmasını engeller.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Kombi tesisatında doğal gaz kaçağı varsa veya teknik bir sorundan dolayı kombi doğal gazı yakmadan ortama bırakıyorsa kombi zehirlenmesi riski oluşmaya başlar. Kombi kullanılan ortamda menfezlerin açık olması, ortama oksijen girişini sağlayacağı için zehirlenme belirtilerinin daha düşük düzeyde seyretmesini sağlar.
Hermetik ve yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz fan ile dışarı uzanan hava akım borusu vasıtasından dışarı gönderilir. Fan olup çalıştığı sürece ve hava akım borusu yerinden çıkmadığı sürece zehirlenme olasılığı düşer. Kombiler zaten emniyet sistemine sahip olduğundan bu gibi durumlarda arızaya geçer ve bloke olur.
Kombilerde alev sönmesine, gaz kaçaklarına, aşırı sıcaklık ve soğukluğa, baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı TSE' nin koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmıştır. Bu özellikler sayesinde kombiler oldukça güvenli cihazlardır.
Binaların dışında gaz kokusu algıladığınızda hemen 187 nolu DOĞALGAZ ACİL telefonunu arayarak ihbar yapınız. Bu mekandaki insanları uyarınız, Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestiriniz, Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını sağlayınız.
Gaz kokusu olan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşunuzdan veya en yakın bir yerden SürmeliGaz 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız. 187'ye ulaşamazsanız itfaiyeyi arayınız. Koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz.
Yetersiz Havalandırma: Binaların veya endüstriyel alanların yetersiz havalandırıldığı durumlarda, doğal gaz havalandırma yoluyla dışarı atılamaz ve birikir. Sızıntılar: Doğal gaz borularındaki sızıntılar veya gaz ekipmanlarındaki arızalar, gazın etrafa yayılmasına neden olabilir.
Gaz alarmı öttüğünde ilk olarak dairenin doğal gazının kesilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise ortamın havalandırılması önceliklidir. Bir sonraki aşamada gaz kaçağına neden olabilecek ocak ya da fırın gibi aletlerin kontrol edilmesi gerekir.
Gaz kaçak alarm cihazından kumanda alır. Böylece herhangi bir kaçak durumunda gazı otomatik keser.
Alarm cihazlarında gaz kaçağı olduğu şu şekilde anlaşılır:. Normalde yeşil olan ışık turuncuya geçer, gaz kaçağı artınca kırmızı ışık yanar ve aynı anda bir sesli alarm verir.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
Örnek olarak; kazan dairesinde oluşan bir sızıntıya bağlı olarak, doğal gazda kaçak ortaya çıkmış olduğu zamanlarda bu gaz, kazan dairesinde birikerek tehlikeli bir duruma neden olur. Benzer şekilde, hane içerisine doğal gaz taşıyan borularda yaşanacak olan sızıntılar da muhtemel durumlar arasında yer alır.
Gaz kaçağı anlayabilmek için; tüplerin ocaklara bağlandığı hortumlarına ve başlık kısımlarına (veya kaçak olduğundan şüphelendiğiniz başka yerlere) köpürttüğünüz sabunu sürünüz. Gaz kaçağı olan yerden hava gazı çıkarıp sabun köpüklerini şişirecektir.
Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız. Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayınız.Daha hızlı havalandırmak için süpürge kullanabilirsiniz. Ana vanayı kapatınız. Elektrik düğmelerini kullanmayın, hertürlü elektrikli cihazı açıp kapamayınız, fişten çekmeyiniz.
Bilinenin aksine doğalgaz insan için zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir. Bunun nedeni ise zehirlenme değil oksijen solunumunun durmasıdır.
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri