Demir döküm tavayı iyice kızdırın . İlk önce biberleri ve soğanları pişirin. Sonrada balıkları resimdeki gibi yapın . Harika oluyor.
Döküm tava, ısıyı eşit şekilde yaydığından et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin daha orantılı ve lezzetli pişmesine destektir. İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur.
Bunun nedeni yemek pişirirken yağ kullanmanıza gerek kalmaması, yani daha az -veya hiç- yağ ile yemekler pişirebilirsiniz. Döküm tavada sadece et pişirmekle kalmayacaksınız; kuşkonmaz, havuç halkaları, mantar dilimleri, hellim peynirleri pişireceksiniz.
Yapışmaz kaliteli bir balık tavası kullanabilirsiniz. Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz.
Balıkları yıkayıp iyice suyunu süzdükten sonra tuz ve karabiber serpin. Geniş yapışmaz bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritip derisi altta kalacak şekilde pişirmeye başlayın. Rengi opaklaşmaya başladığında piştiğini anlarsınız. 3-4 dk kadar piştikten sonra ters çevirin ve 3 dk kadar da o şekilde pişirin.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kokuyu gidermek için döküm tavanın kaba temizliğini yapın. Ardından birkaç dilim limonu tavanın içine bırakın ve 1 bardak suyla kaynatmaya başlayın. Birkaç dakika sonra tüm suyu dökün ve nemli bir bezle son temizliği yaparak bitirin.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Granit mutfak eşyaları, yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip olduğu için sadece balığın kendi yağı ile pişirim mümkünüdür. Ayrıca bu balık tavası modeli, kalın olduğu için ısıyı balığa dengeli bir biçimde iletir.
En güvenli ve sağlıklı gereç olan demir döküm, doğadan gelen malzemesi ile doğal pişirme sunar. Pişirme sırasında ısınmaya başlayan demir döküm tavalar, ısıyı bütün yüzeye eşit miktarda yayar ve uzun süre yüzeyde muhafaza eder. Böylece, pişirilen besin değeri, suyu ve lezzeti hiçbir zaman azalmaz.
Pişireceğiniz et 3 cm kalınlığında bir etse ve çok pişmiş seviyorsanız iki tarafını da 2 dakika boyunca döküm tavada pişirin. Etin sertleşmemesi için iki yüzünün de bir kez pişirilmesi gerekir. Yani pişirme süresini etin kalınlığına ve kendi damak tadınıza göre ayarlamanız iyi bir fikir olacaktır.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın.
'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir. ' sözünü elbet bir kez duymuşsunuzdur. Aslında kaliteli demir döküm ürünleri ve seasoning işleminden geçirilen çizilmemiş döküm tencereler, asidik yemeklerin pişirilmesinde tehlike oluşturmaz.
Döküm tava, eriyik demirin tava şeklinde tek parça dökülmesi ile elde edilen ve yapısı gereği ısıyı uzun süre muhafaza eden ve eşit dağıtan bir tavadır. Bu tavalar diğer teflon ya da çelik tavalara göre çok daha ağır ve kalındır.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri