Şiir, 1953 yılında yani babasının ölümünden dört yıl önce yazılmıştır.
Şiirinde de baba kaybının insan üzerinde bıraktığı etkiyi anlatır. İlgin olan şairin bu şiiri babası ölmeden önce yazmış olmasıdır. İşte sizin hiç babanız öldü mü? isimli şiirin sözleri.
ucurtmayi vurmasinlar romanının beyaz perdeye uyarlanmasıyla bir dönem gündeme gelen feride cicekoglunun bir romanıdır. cemal süreya nın babası bir trafik kazasında ölmüştür.
Kendini içkiye vermeye başlayan Süreya, 6 Ocak 1990'da kalp krizi geçirmiştir.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Cemal Süreya (1931-1990) Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Muzaffer İlhan Erdost'un taktığı adla “İkinci Yeni” akımının en güçlü şairlerindendir.
Cemal Süreya Şiirleri
Şairin bilinen şiirlerinin sayısı 200'ün üzerinde ve ilk şiiri de 8 Ocak 1953 yılında Mülkiye dergisinde çıkan “Şarkısı-Beyaz” olmaktadır. Ayrıca Süreya'nın şiirlerinden bazılarının bestelendiği ve bu yapıtlarının da “Dört Nal”, “Sayım”, “Hüznün Kuşları” bilgisi verilmektedir.
Türkiye şiirinin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya, 28 yıl önce, 9 Ocak 1990'da 59 yaşındayken hayata veda etti. ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Sitenin verilerine göre dünyada en çok okunan şiir, İsviçreli şair Hermann Hesse'nin “Stufen” şiiri olurken onu Orhan Veli'nin “Anlatamıyorum” şiiri takip etti.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir.
Süreya, edebi kimliğiyle döneminin önde gelen isimlerinden birisi olmakla beraber İkinci Yeni hareketinin öncülerindendir. Sıcak Nal, Göçebe, Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Uçurumda Açan ve Sevda Sözleri gibi unutulmaz eserlere imza atmıştır.
Baba şiiri - Nazım Hikmet Ran.
Mesela baba şiiri Can Yücel için de önemlidir. O da belki de kocaman bir özlemle almıştır kalemini eline ve mısralar su gibi akmaya başlamıştır kaleminin ucundan kim bilir? Öyle bir aşka gelerek yazmıştır ki özleminden içi acımıştır… “Ben hayatta en çok babamı sevdim” derken kim bilir nasıl da yüreği sızlamıştır…
Asıl adı Cemalettin Seber olan şair Cemal Süreya, 1931'de Erzincan'da dünyaya geldi. Annesi vefat edince İstanbul'a giden Süreya, 1942'ye kadar İstanbul'da eğitim gördü. Cemal Süreya'nın ortaokulda başlayan edebiyat merakı, lise yıllarında giderek arttı.
Ki, Üvercinka, Cemal Süreya' nın “Güvercin Kanadı” kelimesinden yapmış olduğu bir kısaltmadır. Cemal Süreya Üvercinka 'nın telefonunu doğru hatırlayamaz. Sonuç olarak soyadından bir “Y” harfi eksilir.
Sanatçının ailesi, kendisi henüz altı yaşındayken Erzincan'dan Bilecik'e sürgün edilmiştir ve kısa bir süre sonra da şairin annesi vefat etmiştir. Hem çocukluk yurdunu hem de annesini yitiren şair için bu iki olay derin bir kırılmadır.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
2.1.
Haiku, dünyadaki en kısa şiir biçimi olarak bilinmektedir. Haiku, haika (şakalı dizi şiir) adı verilen şiir türünün oluşumu içinde önem kazanan hokkudan (şakalı şiirin başlangıç dizesi) bağımsız bir biçim olarak Japon edebiyatında yer etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri