Şizofreninin kesin nedeni bilinmez fakat genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını tahmin edilmektedir. Genler ve bir dizi çevresel faktör arasındaki etkileşim şizofreniye neden olabilir. Bunun dışında psikososyal faktörler de şizofreninin başlangıcını ve seyrini etkileyebilir.
Şizofrenide risk faktörleri:
Doğum öncesi ve sonrası stres faktörleri (doğum travması, enfeksiyonlar vs) Çocukluk çağında sosyal ve ailesel ortamda stres. Çocukluk çağında sosyal izolasyon. Erişkinlikte uyuşturucu madde kullanımı
Hastalık öncesi prodrom dediğimiz dönemde silik belirtiler göstererek sinsice başlayabildiği gibi ani olarak da ortaya çıkabilir. Hastalık öncesi belirtiler sıklıkla içine kapanma, arkadaşlarından ve aktivitelerden uzaklaşma, konuşmada azalma, eksantrik uğraşılar gibi olabilir.
Şizofreni hastalığına neyin sebep olduğu kesin olarak belirlenememiştir. Ancak beynin kimyasal yapısında meydana gelen bozukluklar, genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir.
Şizofreni erkek ve kadınlarda hemen hemen eşit oranda görülür; ancak erkeklerde ve kadınlardaki görünümü ve seyri farklı olabilir. Hastalık, erkeklerde 15-20 yaşlarında, kadınlarda ise daha geç ve genellikle 20-25 yaşlarında başlama eğilimindedir. Bu aralığı 15-45 yaş olarak genişletmek de mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Şizofreni Neden Olur? Şizofreni genellikle genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Genetik yatkınlığa ek olarak, stres, prenatal enfeksiyonlar, gebelik ve doğum komplikasyonları gibi çeşitli faktörler de rol oynayabilir.
Bulgular: Normal kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, şizofreni hastalarının toplam uyku süresinde azalma, uyku etkinliğinde azalma, uyku latensinde artma, uyanıklık sayısında artma ve uykuya geçiş sonrası uyanıklık süresinde artma olduğu görülmüştür.
Gelişimsel D vitamini eksikliklerinin başta şizofreni ve otizm (21,22) olmak üzere birçok psikiyatrik hastalığa yol açtığı hipotezi, hayvan modelleri (23-26) kullanılarak yapılan birçok çalışmada da doğrulanmıştır.
Şizofreni hastalığı, semptomlar azaldığında bile ömür boyu tedavi gerektirir. İlaçla ya da psikososyal terapi, bireyin durumu yönetmesine yardımcı olabilir.
Şizofreni, insanların gerçeği anormal şekilde yorumladığı ciddi bir ruhsal bozukluktur. Gerçek dışı düşünceler ve inanışlar, halüsinasyonlar, anlamsız davranışlar ve konuşmalar, etkili iletişimin bozulması, şizofreni belirtileri olarak gösterilir.
3. İyileşme dönemi
Şizofreni hastalığın tedavi edildiği takdirde düzelebileceği evreye verilen addır. Düzelmenin miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı hastalarda tek bir akut alevlenme döneminden sonra, hastalık tedaviyle düzelmekte ve hayat boyunca bir daha tekrarlamamaktadır.
Akut psikoz olarak adlandırılan bu evre genellikle 4-8 hafta sürer.
Şizofreninin özellikle erken gençlik dönemlerinde yani 20–25 yaş aralığında daha sık ortaya çıkması bu yaşlarda bedenen ve ruhen büyük değişimlerin yaşanmasındandır. Bununla birlikte bazen çocukluk çağında da şizofreni belirtileri gözlenebilmektedir.
Şizofreni durumunda semptomlar sanrıları (olağandışı inançlar), halüsinasyonları (gerçekte var olmayan şeyler görmek), düzensiz konuşmayı, düşünme güçlüğünü ve motivasyon eksikliğini içerebilir. Belirtilerin çoğu farklı tedavi yaklaşımları yardımıyla büyük ölçüde gerileme gösterebilir.
Doğuştan kuvvetli bir yatkınlık varsa bile, diğer etkenler hafifse hastalık gelişmeyebilir. Ya da, doğuştan hafif bir yatkınlık varsa bile diğer etkenler olumsuz ise hastalık ortaya çıkabilir. Yani şizofreninin oluşumunda biyolojik, psikolojik ve çevresel birçok etken rol oynayabilir.
Kaygı bozukluğu ilerlediği durumda çeşitli fiziksel sorunlar olarak karşımıza çıkmakla beraber birlikte şizofreniye dönüşmez.
Şizofreni dört evreden oluşur. Hastaların çoğunda belirtiler tam olarak ortaya çıkmadan önce sosyal içe çekilme ve izolasyon, garip davranışlar ve uğraşlar, akademik performansta düşüş, mutsuzluk, kendine bakımda azalma gibi belirtiler görülür. Bu döneme prodrom denilir.
Şizofrenide Yiyeceklerin Etkileri Nelerdir? Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, şizofrenide de lifli sebzeler, tohumlar, fındık gibi kuruyemişler, bol meyve, kepekli ekmek, buğday ekmeği, organik yumurta, organik balık ve Omega-3 yağ çeşitlerinin sıkça tüketilmesi, koruyucu ve beyni geliştirici etki gösterir.
Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir. '
Şizofreni klinik tablodaki belirti ağırlıklarına göre bazı türlere ayrılır. Buna göre 5 tür şizofreni bulunur: Paranoid, dezorganize, katatonik, farklılaşmamış ve rezidüel.
Vitamin B12 ve folat eksikliği şizofreni ve depresyonu olan hastalarda bildirilmiştir, ancak tedavinin serum folik asit ve vitamin B12 düzeyleri üzerine etkisini araştıran az sayıda çalışma vardır.
“Şizofreni, kişinin beyninin karar verme bölgesinin bozulduğu bir hastalıktır. Kişi aklına gelen ya da dışarıdan algıladığı bilgileri algılar, yorumlar ve cevap verir. Bunu beynin ön bölgesi yapar. Şizofrenide yapılan araştırmalarda, bu kişilerin beynin ön bölgesi iyi çalışmıyor.
Şizofreninin ilk belirtileri hastanın yakınlarına “bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyalleri verir ancak, bunun tam olarak ne olduğunu ilk anda belirlemek oldukça zordur. Bu süreçte kişi günlük aktivitelerden uzaklaşır, garip ve ani davranışlar gösterir, dikkat ve konsantrasyonunda azalmalar olur.
* Şizofreni hastaları genelde tehlikeli midir? Hastalığın bazı alt gruplarında tehlikeli davranışlar görülebilir. Özellikle zarar göreceğine dair sarsılmaz düşüncelere sahip hastalarda tehlikeli davranışlara rastlanabilir. Fakat tedaviyle hastalardaki şiddet riski azalır.
Size, 3 ayda bir üst kol veya kalçalardan TREVICTA enjeksiyonu verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri