Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim. Firmaların bu yolu tercih etmesindeki ana etken ise kullanılan malzemelerin kalitesini ya da istihdam ettikleri personel sayısını düşürerek karlılıklarını korumaya çalışması.
Ekonomide Stagflasyon Etkisi Nasıl Görülür? Stagflasyonun ekonomide etkisi durgunluk ve enflasyonun aynı anda oluşmasıyla ortaya çıkar. Ülke ekonomisinde stagflasyon yaşandığında işsizlik artar ve fiyatlar yükselir. Bununla birlikte tüketicilerin alım gücü düştüğü için enflasyondaki artışta bir azalma olmaz.
Önümüzdeki süreçte talepte ortaya çıkan bu yavaşlama konut fiyatlarına baskı yapacaktır. Negatif reel faiz ortamı sürdüğü müddetçe bu baskı sınırlı olur. Merkezi yerlerde daha da sınırlı olur. Enflasyon ile gerçek bir mücadele başlar ve para politikası gerektiği kadar sıkılaşırsa aşağı yönlü fiyat baskısı olacaktır.
Skimpflasyon, shrinkflation kavramının hizmetler sektörüne uygulaması için bir isimlendirme önerisidir. Enflasyon, fiyatlar genel seviyesindeki artış anlamına geliyor. Skimpflation ise fiyat seviyesi aynı kalsa da firmalar tarafından sunulan ürün ya da hizmetlerin azalmasını tanımlıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Deflasyon yaşanan bir ülkede fiyatların sürekli olarak düşmeye devam edeceği düşünüldüğü için harcamaların ertelendiği görülür. Buna bağlı olarak tüketicilerin daha az harcama yaptığı ve üreticilerin ekonomik kazancının düştüğü bilinir. Bu da işsizlik oranının artması gibi faizlerin yükselmesine neden olabilir.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
Stagflasyon, ekonomide yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki bir denge olarak açıklanır. Bu durumda, mal ve hizmetlerin fiyatları yükselirken, ekonomik büyüme yavaşlar ve işsizlik oranları artar. Resesyon ise bir ekonomide genel olarak büyümenin yavaşlaması ya da gerilemesi olarak tanımlanır.
'Stagflasyon yüksek bir enflasyon oranının, kullanılmayan üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir büyüme hızının birlikte yaşandığı bir ekonomik durum olarak da tanımlanmaktadır (Yıldız, 2017).
Türkiye'de ilk stagflasyon dönemi, 1970 yılındaki petrol krizi ile görülmüştür. 1. Petrol Krizi olarak tanımlanan bu dönemde, OPEC'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol fiyatlarının yükselişi, ABD başta olmak üzere tüm dünyayı etkilemiştir.
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
Enflasyon ve inşaat maliyetleri düşmedikçe konut fiyatlarındaki artışları konuşmaya devam ediyoruz. Yavaşlayan yeni konut yapımları, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, göç, yabancı talebi ve Kahramanmaraş merkezli depremin sektöre etkileri gibi unsurların çoğalmasını sayabiliriz.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
Stagflasyon, ekonomik durgunluk veya düşük büyüme dönemlerinde ortaya çıkan ve enflasyonun da yüksek olduğu bir durumu ifade eder. Bu durumda, fiyatlar genel olarak yükselirken ekonomik aktivite zayıf kalmaktadır. Stagflasyon terimi, ilk kez 1960'lı yıllarda yaşanan ekonomik sorunları tanımlamak için kullanılmıştır.
Stagflasyon kavramı ilk kez 17 Kasım 1965 yılında İngiltere'de Birleşik Krallık Muhafazakar Partisi'nin ekonomik meseleler sözcüsü Lain Macleod'ın, Avam Kamarası'nda Birleşik Krallık ekonomisinin durumu hakkındaki konuşması ile ortaya atıldı.
Stagflasyon Riski Nedir? Resesyona giren bir ekonomide enflasyon ve işsizlik oranları eş zamanlı olarak yüksek seviyelerde seyrediyorsa stagflasyona sürüklenme riski mevcut demektir.
Makroekonomide resesyon, reel gayri safi yurt içi hasılanın iki ya da daha çok çeyrek yıllık periyot içinde arka arkaya negatif büyümeyi göstermesi durumunu işaret ediyor. Çok daha uzun süreli bir resesyon ise ekonomik çöküş şeklinde ifade ediliyor.
Stagflasyonla mücadelede maliye politikası önemli bir rol oynar. Maliye politikasında gevşeklik uygulanarak talep canlandırılabilir. Vergi indirimleri, harcama artışları veya bütçe açıklarının artırılması gibi önlemler alınabilir. Bu, ekonomik büyümeyi teşvik edebilir ancak enflasyon riskini artırabilir.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Resesyon ekonomik alanında duraklama dönemleri için kullanılan ifadedir. Bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur. Bununla birlikte, işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır.
Resesyon dönemlerinde yatırımcılar tarafından tercih edilen korunma yöntemleri arasında altın, defansif hisse senetleri ve tahviller gibi güvenli limanlar yer alır. Döngüsel hisse senetleri, resesyonda makroekonomik tablo değişene kadar baskı altında kaldığı için yatırımcıların beklentilerini karşılamazlar.
Resesyon olursa ne olur, resesyon sonrası ne olur sorularına şu maddelerle cevap verebiliriz: Reel gayrisafi yurt içi hasıla gerileme eğilimine girer, işsizlik artar. Ücretler düşer, gelir dağılımında bozulma görülür. Üretim seviyesinde düşüş görülür, şirketler küçülmeye başlar.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri