Skinner Kutusu deneyi, denek olarak kullanılan hayvanın türüne veya deneysel farklılıklara bağlı olarak değişiklik de gösterebilir. Ancak amacı her zaman hayvanın beklenen davranışı ne zaman gerçekleştirdiğini tespit etmek ve bu davranış-ödül durumunu ne kadar sürede öğrendiğini belirlemektir.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılmasını, bireysel öğrenme hızına göre ilerleme kaydetmesini ve öğrenme sonucunun anında kontrol edilmesini sağlayan bir öğretim modelidir. Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
Edimsel Koşullanma (Skinner) Özellikleri
Organizma davranışın sonucundan etkilenir. Organizma davranışın durması için ceza bekler. Ör: Matematik dersinde tahtaya soru çözmeye kalkan bir öğrencinin öğretmen tarafından aferin aldıktan sonra matematiğe ilgi duyması ve matematik üzerine çalışmalar yapması.
Edimsel koşullanma, organizmayı ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir davranışın yapılmasını öğrenmektir. Organizma, yaptığı tepkinin başarıya götürmesi sonucunda o davranışın bir iş yaptığı şeklinde bağ kurarak öğrenmeyi gerçekleştirir.
İlgili 16 soru bulundu
Edimsel davranışlar ise, bilinen bir uyarıcıya bağlı olmayan ve organizma tarafından oluşturulan davranışlardır. Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir. Örneğin; çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeleri gibi davranışları edimsel koşullanmadır.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
EDİMSEL KOŞULLANMA VE EĞİTİME YANSIMALARI
Pekiştireç hangi davranışın arkasından verilirse, o davranışın ortaya çıkma sıklığını artırır. Örneğin sınıfta söz almak istediğini göstermeden, arkadaşlarının sözünü keserek konuşan bir öğrenci, öğretmen tarafından dinlenirse, öğrenci bu tür davranışları tekrar edecektir.
Teorinin Ortaya Çıkışı Edimsel koşullanma ilk olarak daha çok "B. F. Skinner" olarak bilinen Burrhus Frederic Skinner tarafından tanımlanmıştır. Bu yüzden edimsel koşullanma Skinner koşullandırması olarak da bilinir.
Skinner'in geliştirdiği edimsel koşullanmaya göre edimsel davranış; bilinen bir uyarıcı tarafından oluşturulmaz; organizma tarafından ortaya konur ve sonuçları tarafından kontrol edilir ( Yeşilyaprak, 2005). Thorndike gibi Skinner de davranış ve sonuç ilişkisi üzerinde durmuştur.
Edimsel koşullanmada önemli olan davranış ve onun sonuçlarıdır. Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır.
Uyaran-tepki bağı önemlidir. Skinner'in dil edinim sürecine bakışında da davranışçı kuram etkili olmuştur. Skinner'a göre insan davranışsal koşullar sonucu dili edinir.
Tam öğrenme modeli; Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrencinin öğrenebileceği fikrine dayanan bir öğrenme modelidir. Tam öğrenme modeline göre öğrencinin bir konuyu öğrenememesi, sorunun kendinde olduğunu göstermez.
Hareketler ile yapılacak olan şartlanmalar sayesinde öğrenmenin gerçekleşmesi durumu Edimsel Koşullanma olarak bilinmektedir. Edimsel Koşullanma Nedir? İçten gelen tüm hareketlerin edim olarak kabul edildiği bilinmektedir. Edimlerin şartlanması ile öğrenme sağlanması da Edimsel Koşullanma olarak kabul edilir.
Bağlantısal bir öğrenme türü olan edimsel koşullanma davranış sıklığının pekiştirme veya ceza sebebiyle gösterdiği değişimleri içerir. Edimsel koşullanmada, canlının yaptığı her davranışın bir sonucu vardır ve bu sonuçlar gelecekteki davranışları etkiler.
EDİMSEL KOŞULLANMA SÜRECİ VE TEMEL İLKELERİ
Edimsel koşullanmanın temeli olan bu deneyden çıkarılan sonuç; “Davranışın sonuçları tarafından kontrol edildiği ve olumlu sonuçlanan (pekiştirilen) davranışların devam ettiğidir. “ Bu sonuç aynı zamanda edimsel koşullanmanın temel ilkesidir.
İstenilen bir şeyi elde etmek ya da hoşlanılmayan bir şeyden kaçınmak amacıyla yapılan ve çevrede bir şekilde değişiklik yaratan öğrenme türüdür. o davranışın gelecekte yapılma olasılığı artarken nahoş bir durum ortaya çıktığında o davranışın yapılma olasılığının azalması.
Pavlov'a göre, klasik koşullanma sonrasında koşullu uyaran adeta bir taşıyıcı koşulsuz uyarana dönüşmektedir. Bu düşünce koşullu tepkinin koşulsuz tepkiye benzerlik gösterdiği durumlarla uyum göstermektedir. Son 50 yılda yapılan çalışmalar ise bu düşüncenin bütün bulguları açıklamadığını göstermiştir.
Ivan Pavlov'un deneyi
Tüm köpekler kendileri için doğal bir uyarıcı olan ete karşı doğal bir tepki vermektedirler. Köpeklerin doğal tepkisi ise salyalarıdır. Klasik koşullanmada ilk olarak köpeğe doğal uyarıcı olarak et verilir. Bu doğal uyarıcı karşısında köpek doğal tepkisini yani salyasını vermektedir.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif. Ceza için de geçerli; pozitif ve negatif.
2. Operant Şartlanma/ Edimsel Koşullanma: Belirli bir sonuç veya pekiştici ortaya çıkartmakta etkili olduğu için ortaya çıkan aktivite olarak tanımlanabilir. Operant şartlanmaya ilişkin yapılan ilk çalışmalar “etki yasası”nı ortaya koyan Edward Lee THORNDIKE (1911) tarafından sürdürülmüştür.
Zihinsel çaba sonucu öğrenme gerçekleşmiştir. Pavlov'un klasik koşullanmasında hiçbir şey yapmadan (köpek hiç çaba sarf etmeden eti alıyordu) ödüle kavuşuluyordu. Edimsel koşullanmada ise organizma ödül almak ya da cezadan kaçmak için bir şey yapmak zorundadır.
Rescorla (1968) hazırladığı deney düzeni aracılığıyla zamanda yakınlık ile tahmin edilebilirliği (beklentiyi) karşılaştırarak aradaki farkı göstermeye çalışmıştır. Şartlı uyaranın hazır bulunduğu iki deneysel fare grubunda şartsız uyaran olasılığını sabit tutmuştur.
Pavlov, sonradan "koşullanmış refleks" adını vereceği alışkanlığa bağlı davranışlar üzerinde çalışmalar yaptı. Ivan Pavlov'un çalışmaları, öğrenme ve davranış üzerine yapılan araştırmalarda önemli olarak görülmektedir.
Davranışçı yaklaşımın ilk çalışmaları, 20. yüzyılın ilk yarısında, fizyoloji ve psikoloji bilgilerini bir araya getiren, köpeklerde koşullu refleksler üzerinde durmuş ve klasik şartlanma deneylerini gerçekleştirmiş Rus fizyolog Ivan Petrovich Pavlov tarafından ortaya konulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri