Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir.
yerde, oyuncuların söz ve hareketleriyle canlandırma sanatıdır. yeri" anlamına gelen theatron'dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki teatro sözcüğünden geçmiştir. dinsel törenlerden doğmuş, sonra dinden bağımsızlaşarak sanatlaşmıştır. olaylarını kendi bedensel hareketleriyle simgesel olarak temsil etme çabaları yatar.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Herhangi bir konuda haber vermek, duyguları anlatmak, istemek ya da sormak adına yazılan yazı türüne mektup denir. Mektubun yazılması için belli başlı bazı hususlar bulunmaktadır. Aynı zamanda kimlere yazılacağı da değişir. - Mektup hitapla başlar ve mutlaka tarih atılır.
Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk edebiyatında gezi yazısı türünün ilk örneği Seydi Ali Reis'in “Mir'atü'l-Memalik” adlı eseridir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Sonunda bir ders vermeyi amaçlayan, kahramanları hayvanlar ve cansız varlıklardan seçilen, şiir ya da düzyazı şeklinde yazılabilen kısa öykülere fabl adı verilir.
Edebi eserler kaça ayrılır, sorusuna kurmaca metinler ve öğretici metinler olma üzere ikiye ayrıldığı yanıtını veririz. Kurmaca metinler hikaye, roman gibi metinlerken öğretici metinlerin deneme makale gibi metinlerdir.
Tiyatro, bir öykünün karakterlerin davranışı yoluyla bir düşünceyi aktarmak üzere, konuşma ve hareket yardımıyla, sahne üzerinde eyleme dönüştürülmesidir.Tiyatro, bütün sanatları kullanıp bunları uyumlu bir biçime dönüştüren tek sanattır. Bir tiyatro yapıtı, kendine özgü kuralları ve nitelikleri olan bir yaratıdır.
Tiyatro, interaktif bir şekilde oyuncuların seyirciye oyunlarını sergilediği gösteridir. Duygu ve düşüncelerin yerini mimik ve hareketler almış bir sahne sanatıdır. Tiyatro metinlerine 'oyun' adı verilir. 'Müellif' tiyatro oyunu yazan kişiye denir.
Edebî mektuplarda yazarlar söz ustalığını göstermek amacıyla süslü ve sanatlı cümleler kullanır. Sanatlı üslupla bizde yazılan ilk mektup Fuzûlî'nin “Şikayetname”sidir.
Bir 'Edebî Tür' Olarak Mektup
Edebî mektuplar, çoğu kez mektup biçimiyle yazılmış makale, deneme, eleştiri, anı ve günlük niteliğindeki yazılardır. Mektubun bir edebiyat türü sayılması, daha çok kompozisyon ve üslûp nitelikleri bakımındandır.
Görüleceği üzere bitig, “mektup” kavram alanı içerisinde oldukça işlek kullanılan bir terimdir. Öyle ki ileride Harezm-Altınordu devlet yazışmalarında mektupların tamamı için sadece bitig terimi kullanılacak (Özyetgin, 2005: 60) ve artık sadece mektuplar için kullanılan bir meslekî bir terim olacaktır.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Mektupta samimi bir üslup kullanılır. Page 7 a)- Özel Mektuplar -Mektubun sağ alt köşesine mektubu yazan kişinin adı soyadı yazılır ve imzalanır. Sol alt köşeye de mektubu yazan kişinin açık adresi yazılır.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Genellikle bir olgu veya bir olayı neden sonuç ilişkileri içinde aktarılmasına olay örgüsü denilmektedir. Pek çok kişi tarafından bir mevzu anlatılırken olay örgüsü kullanılmaktadır. Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri