–
Kazıdan çıkan taşlar oldukları gibi ya da kabaca düzeltilerek kullanılırlar. Taşların büyüklükleri bir insanın kaldırabileceği büyüklükte olmalıdır. Moloz taş duvarlarda m² de 15 den fazla taş bulunmamalı ve taş kalınlıkları 15 cm den az, duvar kalınlığı ise 50 cm den az olmamalıdır.
Duvar içerisinde çakıl taşı büyüklüğündeki taşlar kullanılmamalı, taşlar birbirlerinin boşluğunu dolduracak şekilde seçilmelidir. Derzler en fazla 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Taş duvarların kalınlığı, yapıldığı yerin özelliğine ve taşıdığı yüke göre 45cm, 50cm, 60cm veya 70 cm olmalıdır.
Kaba yonu taş duvarlar: Kaba yonu taş duvarlar, yüzeyi sıvanmayacak olan cephe duvarlarının yanı sıra, istinat duvarlarında kullanılır. Bu taşların yüzey kabarıklıkları 3,00 cm'yi geçmemeli ve taşların yüksekliği 20 cm, genişliği 30 cm, derinliği ise 25 cm civarında olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Moloz taş duvar; inşa için özel olarak düzenlenen kesme taş kullanımının aksine, doğada bulunan kaba, işlenmemiş taşlar kullanılarak örülen duvara verilen isimdir. Moloz taş duvarlar harçsız taş yapıların inşasında kullanılırlar.
Yapay duvar malzemelerine örnek olarak ise; kerpiç briket, tuğla, gazbeton, cam tuğla, ahşap, alçıpan ve beton panelleri sayabiliriz. Yöreden yöreye duvar yapımında kullanılan malzemeler farklılık gösterdiği gibi duvarların inşa şekli de farklılık gösterir. Örme, yığma, dizme, yapıştırma teknikleriyle duvar örülebilir.
Evet, taş evlerde de genellikle taşlardan yapılmış kolonlar kullanılabilir. Taş evler, temel yapı malzemesi olarak taşı kullandığı için, taşların çeşitli şekillerde kullanıldığı gözlemlenebilir.
Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur. Bir taş evi en geç 2 ayda bitirim" şeklinde konuştu.
Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir. Ayrıca, bina zeminindeki etkiler de deprem dayanıklılığı açısından önemlidir.
İstinat duvarları neden çöker? İstinat duvarlarının çökme nedenlerinin başında duvarın arkasındaki drenajın yetersizliği, ikinci sırada temelinin eksik yapılması, ardından da istinat perdesinin yeterli olmaması ve hatalı üretim gibi sebepler gelmektedir.
Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir. Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
-1m3 hacim için, 1,7 ton istinat taşı kullanılmalıdır.
Bunun yanı sıra duvar taşlarının arasında da derz dolgu kullanılmaktadır. Duvar taşlarının veya tuğlaların arasında kalan boşluklara harç doldurulup üst kısımlarına mala çekilmesi ile düzletilmesi, derzleri ortaya çıkartır. Bu boşlukların içini dolduran madde de derz dolgudur.
Yapıştırıcı : Doğal taş yapıştırma için mermer silikonu veya toz yapıştırıcı kullanılabilmektedir. Hazırlanan toz yapıştırışının kıvamı çok sulu olmamalı ve açık renk taşlar için beyaz renkli toz yapıştırıcı kullanılmalıdır.
1 m2 yığma tuğla duvara 23 adet tuğla gider. 1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider.
Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar. Soğuk, kar, yağmur ve sıcak gibi çevresel ve doğal pek çok faktöre karşı taş en doğru ve önemli seçimdir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Genel olarak, taş evlerin maliyeti, betonarme evlerden daha yüksektir. Bunun nedeni, taşların daha pahalı olması ve daha fazla işçilik gerektirmesidir. Ancak, taş evler, betonarme evlere göre daha uzun ömürlüdür ve daha az bakım gerektirir.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
Yığma yapılarda duvarlar esas taşıyıcı özelliğe sahiptirler.
Fasarit (pütürlü görüntüye neden olan bir tür sıva) ya da mineral sıvaların uygulandığı yüzeyler tırtıklı olduklarından dolayı boyamak biraz zor olabilir. İşin tekniğini öğrendiğinde bu tip yüzeyleri kolayca boyayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri