MR Spektroskopi Nasıl Yapılır? MR spektroskopi normal beyin MR ile aynı cihazda görüntülenir. Ancak MR spektroskopi single ve multivoksel tekniği kullanılarak çekim gerçekleştirilir. Bu teknikte normal ve hasarlı olduğu düşünülen bölgeden birden fazla kimyasal metabolik ölçütler hesaplanarak haritaları çıkartılır.
Beyin MR spektroskopi, klasik emar cihazları ile yapılır. Ancak bu çekim işleminde single ve mutli voksel tekniği kullanılarak beyindeki normal ve şüpheli olan bölgelerde kimyasal metabolit ölçülerek; dağılımı ve miktarı harita şeklinde ölçülere hesaplanmaktadır.
Spektroskopi; malzemelerin ışık ile etkileşmesi ile inceleme yöntemidir. Diğer bir deyişle moleküllerin, iyonların ve çekirdeklerin “kuantumlanmış” enerji düzeylerini belirleyen bir yöntemdir. Fizik, fotonik ve optik temelli tekniklerdir. Uygun olan her malzeme ve ona uygun ışık ile her yerde kullanılabilir.
Çalışma Prensibi:
Birçok molekül UV veya görünür bölge dalga boylarını absorplar. Bu cihaz örneğin derişimini belirli bir dalga boyundaki absorplanan madde miktarını absorbans cinsinden ölçerek bulur. UV-Vis spektroskopisi genellikle çözeltideki moleküller veya inorganik iyon/komplekslerin ölçümünde kullanılır.
Bu kavramda temel yöntemler şunlardır: Kütle spektrometrisi. Atomik emisyon ve atomik floresans spektroskopisi. Ultraviyole-görünür bölge absorpsiyon spektroskopisi ki mor ötesi olarak da adlandırılan bu alanda bir uygulama biçimidir.
İlgili 29 soru bulundu
Spektroskopi başta elektromanyetik spektrum olmak üzere astronomi, kimya, malzeme bilimi ve fizikte maddenin bileşiminin, fiziksel yapısının ve elektronik yapısının atomik, moleküler veya makro ölçeğinde ya da astronomik mesafelerde araştırılmasına olanak sağlayan temel bir keşif aracıdır.
Kimyacılar, elektromanyetik radyasyonun farklı türlerinin, atom ve moleküllerle nasıl etkileşime girdiğini incelerler. Bu etkileşim spektroskopi olarak adlandırılır. Elektromanyetik radyasyonun nasıl farklı çeşitleri varsa, kullandığımız ışığın frekansına bağlı olarak spektroskopinin de farklı türleri mevcuttur.
Türleri arasında; * Görünür ışık, * Isı şeklinde algılanan infrared (kırmızı ötesi) ışınları, * X-ışınları ve radyo dalgaları sayılabilir.
Spektrofotometreler içinde bulundurdukları ışık kaynağı ile numuneye bir ışık gönderir ve yansıyan ışığa ait 380-740 nm arasında rengin yansıma enerji grafiğini ölçer. Görünür ışıktaki dalga boyu yansıma değerleri rengin parmak izini oluşturur.
NMR spektrumu frekans ya da manyetik alan taraması yerine. molekülde bulunan ve çeşitli kimyasal çevrelere sahip tüm çekirdeklerin aynı anda uyarılmasını sağlayacak şekilde bir uyarma yapılarak da elde edilebilir. Bunun için geniş bir frekans aralığına sahip radyo frekans ışın demeti örneğe pulslar halinde uygulanır.
Beyin tümörlerinde tümörün beyne verdiği hasarın tespit edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan görüntüleme yöntemine MR spektroskopi denir. MR spektroskopi tetkiki ile tekrarlayan tümörlerde son derece sağlıklı bilgiler sunmaktadır. Patolojik dokuların oluştuğu durumda gerekli olan analizlerin yapılmasını sağlar.
Örneğin, yapay kullanılarak veri işleme ve analizi hızlandırılabilir veya spektroskopi verileri ile birlikte diğer veri setleri kullanılarak daha geniş bir analiz yapılabilir. Sonuç olarak, spektrometre, kimya, biyokimya, astronomi, tıp, çevre ve endüstriyel uygulamalar gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Spektrokopi Türleri. Spektroskopi yöntemleri, ilgili ışınım enerjisinin türü ile tanımlanabilir. Deneylerde kullanılan radyasyonun yoğunluğu ve frekansı ölçülebilir bir spektrum sağlar. Elektromanyetik radyasyon yaygın bir radyasyon türüdür ve spektroskopik çalışmalarda ilk kullanılan radyasyon türüdür.
Spektroskopi MR ya da kısaca MRS vücuttaki metabolitler hakkında grafikler oluşturarak kimyasal bilgiler veren bir tanı tekniğidir. Spektroskopi MR ile yapılan incelemelerde abse ve habis tümör benzeri birçok hastalık teşhis edilmekte, hastalıklar hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir.
Manyetik Rezonans (MR) spektroskopi beyinde saptanan lezyonların biyokimyasal değişiklikleri ve metabolitleri ölçen ve keskin tanısal bir değer veren özel bir emar çekim tekniğidir. Beyin emarı ile lezyon varlığı tespit edilirken lezyonu tiplendirmede her zaman detaylı sonuç alınamayabilir.
Ultraviyole ve görünür ışık (UV-Vis) moleküllerdeki elektronik geçişlerin verdiği spektrumları konu alır, olay; bir ışın demetinin bir örnekten geçtikten veya bir örnek yüzeyinden yansıtıldıktan sonraki azalmasının ölçülmesi şeklindedir.
Absorbans (A), gelen ışının şiddetindeki azalmadır. Geçirgenlik (T), gelen ışının şiddetinin numuneden geçen ışının şiddetine oranıdır. Absorpsiyon yapan bir türün konsantrasyonu ile absorbans değeri arasındaki ilişkiyi gösterir.
OD Değeri Nedir? OD yani Optical Density filtrenin optik yoğunluğunu belirten değerdir. Başka bir deyişle maddenin ışık absorplama miktarının bir göstergesi. (Plastik ve cam gözlükler için absorplama demek daha doğru olur.
Spektrometre gamma ışınları ve X-ışınlarından uzak infrared ışınlarına kadar çok geniş bir dalga boyu aralığı üzerinde çalışılan araçlar için kullanılan bir terimdir. Alet nispi birimler yerine mutlak birimlerin spektrumunu ölçmek için tasarlanmış ise o zaman spektrofotometre olarak adlandırılır.
Spektrumun sistematik biçimde kimyasal elementlere dayandırılması 1860'ta Alman fizikçi Gustav Kirchhoff ve kimyacı Robert Bunsen'in çalışmasıyla başlamıştır.
Tüm bu özelliklere sahip ışık kaynakları olmamakla birlikte şu anda en çok kullanılan ışık kaynakları, görünür ve kızıl ötesine yakın bölgeler için kullanılan halojen lambalar ve ultraviyole bölge için kullanılan döteryum lambalardır. Bunların dışında bazen ksenon flaş lambaları da kullanılmaktadır.
Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren bir spektroskopik tetkiktir. NMR kullanılarak katı veya sıvı örneklerin yapısı, bağlanma özellikleri, ve molekül formülü hakkında bilgi edinilebilir. Bu amaçla kullanılan iki adet NMR cihazı bulunmaktadır.
dedektör tarafından tespit edilir ve kaydediciye elektrik sinyali şeklinde gönderilir. Buradaki absorpsiyon daha çok moleküllerdeki bağ elektronlarının uyarılmasından kaynaklanır. Cihazın kısımları; ışık kaynağı, monokromatör, küvet, dedektör ve kaydediciden oluşur.
Raman spektroskopisinde molekül ile etkileşen ışığın dalga boyuna göre saçılan ışığın dalga boyunda oluşan farklar ölçülür. Bu farklar Raman kayması olarak adlandırılır. Raman saçılması ile moleküllerin kimyasal yapısı hakkında önemli bilgiler elde edilebilmekte, gaz, sıvı ve katı örnekler incelenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri