Sıkma kehribar diğer kehribar tesbih türlerinden farklı olup fiyat olarak daha ucuz bir tesbihtir. Bunun nedeni ise sıkma kehribar tesbihin yapımında doğrudan kehribar reçinesi yerine kehribar tozu ile diğer maddelerin sıkıştırılarak elde edilmesi yatar.
Sıkma kehribarı farklı kılan en büyük özelliği kullandıkça zamanla renk almasıdır. Osmanlı döneminde kullanılan ve günümüze ulaşan sıkma kehribarlar hem antika değeri taşır, hem de renk doygunluğuna ulaştıkları için çok değerli malzemelerdir.
Sıkma kehribarın orijinal olup olmadığı bir aseton yardımıyla kolayca anlaşılabilir. Ayrıca sıkma kehribar tesbihin iç kısımlarında küçük hava kabarcığı bulunmamalıdır. Bu ayrıntı da orijinal olup olmadığı hakkında net bilgi verebilir.
Sıkma Kehribar Nedir
Sıkma Kehribar kimyasal yollar ile üretilen, orijinal kehribar olmayan ve yapısında fenol adı verilen bir malzeme bulunan ürünlerdir. Sıkma kehribarı diğer tesbihlerden ayıran en önemli özelliği çok fazla farklı renklerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu renk üretim aşamasında verilmektedir.
Bunun başlıca nedeni ise genel olarak bir taş kabul edilse de aslında kehribarın fosilleşmiş reçine olmasından kaynaklandığı bilinmelidir. Kehribar oluşumu için gerekli zaman diliminin milyonlarca yıl olduğu göz önüne alınırsa damla kehribar tesbih fiyatları neden pahalı olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir kulak çöpüne benzer bir ürünle, sıkma kehribar taşına aseton damlatılır. Damlatılma sonucunda taş üzerinde herhangi bir hasar veya etki görülmüyorsa, bu taş gerçek taştır.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Hakiki Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır diye merak edenler için basit bir test önerimiz vardır: Tesbih taneleri üzerine bir damla aseton damlatılması sonrası taneler üzerinde leke oluştuğu takdirde tesbihin gerçek olmadığı kolaylıkla görülecek ve anlaşılacaktır.
Kehribar tesbih yanar mı sorusunun cevabı evet. Kehribar tesbihlerin yanar ama bu bir ateşle karşılaştıklarında hemen alev alacaktıktır anlamına gelmemektedir. Orjinal damla kehribar tesbih anlaşılırken kullanılan yöntemlerinden biridir.
Kehribar tuzlu suda batmaz gibi ortalıkta dolaşan kehribar tuzlu su testi adı altındaki yöntemler tamamen gerçek dışıdır. Çünkü doğru tuz ve su oranı ayarlandığı zaman kehribar da sahtesi de tuzlu suda batmaz. Tuz oranı az ise ikisi de batar.
Orjinal kehribar tesbihler hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Bunun nedeni çam ağacı reçinesi fosilinden oluşmasıdır. Ancak orjinal kehribar tesbihlerde çok yoğun bir koku beklemeyin genellikle taneleri veya imamesi ovuşturulduğunda bu hafif kokuyu alabilirsiniz.
Sıkma kehribarda bulunan plastik kesinlikle naylon olarak anlaşılmamalıdır. İçerisine konulan plastik madde epoksi adı verilen kaliteli bir malzemedir. Sıkma kehribar içerisinde fenol ve formaldehit bulundurduğu için seri üretim olmuyor. Bu nedenle sertleşebilmesi için fırınlanması ve işlenmesi gerekmektedir.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
ESKİ MALZEME ALMAN SIKMA KEHRİBAR TESBİH KAPSÜL MODEL
SIKMA KEHRİBAR, DAMLA KEHRİBARA YAKIN BİR YAPIYA SAHİP, ÖZEL BİR FORMÜL İLE ÜRETİLMİŞ DEĞERLİ BİR YAPAY REÇİNE TÜRÜDÜR. MALİYETİNİN UYGUNLUĞU VE DOKUSUNUN GÜZELLİĞİ NEDENİYLE BAŞTA TESBİH OLMAK ÜZERE AKSASESUAR YAPIMINDA SIKÇA TERCİH EDİLİR.
Şu an piyasada en pahalı tesbih isimleri dendiği zaman, yukarıda da bahsettiğimiz gibi akla ilk olarak kehribar geliyor.
En değerli kehribar türleri arasında gösterilen ateş kehribarlar, reçine fosillerinin usta ellerde işlenmesiyle birçok takı çeşidine dönüşmektedir.
Sıcaklık Testi: Gerçek kehribar, cilde temas ettiğinde hafifçe ısınabilir. Parmaklarınızla tesbihin boncuklarına dokunarak hafif bir ısı hissedip hissetmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu, doğal kehribarın bir özelliğidir ve taklitlerde genellikle bu ısı hissi yoktur.
Ateş kehribarı ise doğal kehribar değildir. Kehribar taşına benzerliği rengi ve parlaklığıdır. Ateş kehribar, kehribar taşı gibi çam ağaçları reçinesinden oluşmaz ve toprak altından çıkarılmaz. Günümüzde son derece popüler olan bu kehribarın malzemesi usta kişilerin ellerinde takı ve aksesuar halini alır.
Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Zar kehribar tesbih olarak da anılan bu modeller kehribar teşbihlerin tüm özelliklerini içerisinde barındıran modellerdir. Ağaçların fosilleşmiş reçinesi olan kehribar, iki yüzden fazla farklı renk tonunu barındırdığı için de çok çeşitli tesbih modelleri ile karşılaşmak mümkündür.
Turuncu ve bal köpüğü renklerinin hakim olduğu zar kehribar tesbih çeşitleri yapımında kimyasal maddeler nedeni ile zaman içerisinde renk değiştirmektedir.
Ya da en iyi damla kehribar hangisidir? Damla kehribar, özelliği itibariyle son derece kıymetli ve özel ürünlerdir.
Sıkma kehribar, kehribar taşı ile bir takım başka taşların etkileşimi girdikten sonra oluşturdukları taşlardır. Yani etkileşim sonucu oluşan ve kehribar taşı özelliğinde olmayan taşlardır.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri