Sunucu İleti Bloğu (SMB), ağ dosya paylaşımı ve veri doku protokolüdür. SMB, Windows, MacOS, iOS, Linux ve Android gibi farklı işletim sistemleri kümesinde, çok sayıda cihaz tarafından kullanılır. İstemciler sunucularda verilere erişmek için SMB kullanır.
SMB protokolü, Windows sistemlerinin 139 ve 445 portlarını kullanarak, paylaşılan dosyalara erişimi, ağlar, yazıcılar ve çeşitli bağlantıları sağlar. Bu bağlantıların yanında oplock, dosya ve kayıt kitleme, dosya ve dizin değişikliği gibi işlemler de SMB üzerinden gerçekleşmektedir.
SMB kavramı İngilizce "Server Message Block" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe'de "Sunucu İleti Bloğu" anlamına gelmektedir. SMB; Windows işletim sistemlerinde dosyalar, yazıcılar, seri port ların paylaşımı esnasında bir uygulama katmanı ağ protokolü olarak çalışır.
SMB bağlantı noktası: SMB sunucularının iletişim için kullandığı sunucu veya diğer cihazdaki sistem; modern sunucu varyasyonları 445 numaralı bağlantı noktasını kullanırken, eski varyasyonlar 139 numaralı bağlantı noktasını kullanır.
İlgili 15 soru bulundu
SMB protokolü bir client-server iletişim protokolüdür ve Windows tarafında dosya, printer, network isimleri ve diğer network araçlarının ağ üzerinden erişilebilmesini ve kullanılabilmesini sağlamaktadır. SMB “server message block” 'un açılımıdır ve genellikle kaynak paylaşımının bir parçasıdır.
SMB imzalama (güvenlik imzaları olarak da bilinir), SMB protokolündeki bir güvenlik mekanizmasıdır. SMB imzalama, her SMB iletisinin oturum anahtarı kullanılarak oluşturulan bir imza içerdiği anlamına gelir. İstemci, tüm iletinin karması SMB üst bilgisinin imza alanına yerleştirir.
Açılımı Server Message Block olan SMB, Windows'un ağ üzerinde dosya ve yazıcı paylaşımı yapmasını veya paylaşılan dosya ve yazıcılara erişmesini sağlayan bir protokoldür.
Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Sunucu İleti Bloğu (SMB), bir ağ üzerinden verimli dosya paylaşımına ilişkin dosya erişimi depolama protokolleri veya kurallarıdır. İletişim kurma, iş birliği yapma ve dosyaları etkili bir şekilde paylaşma becerisi, herhangi bir kuruluşun günlük operasyonları için çok önemlidir.
smbd : SMB / CIFS hizmeti (dosya paylaşımı ve yazdırma) sağlar, ayrıca Windows etki alanı denetleyicisi olarak da işlev görebilir. nmbd : Bu arka plan programı, NetBIOS ad hizmeti sağlar, ad sunucusu isteklerini dinler. Ayrıca Samba sunucusunun ağdaki diğer bilgisayarlar tarafından bulunmasına izin verir.
445 portu microsoftun kullandığı bir port sonuçta. Bu portu dışarıdan içeri kapattığınız zaman bir sorun yaşamazsınız. SMB portu windows sistemlerde dosya ve yazıcı paylaşım hizmeti vermesine ve makineler arası dosya paylaşımı yapılmasına olana sağlar.
Ağ Dosya Sistemi (NFS) ve Ortak İnternet Dosya Sistemi (CIFS), bir ağ üzerinden verimli dosya paylaşımına ilişkin dosya erişimi depolama protokolleri veya kurallarıdır.
SMBv1, Windows'un yerel bir ağda dosya paylaşımı için kullandığı Sunucu İleti Bloğu protokolünün eski bir sürümüdür. Artık kendisi yerine SMBv2 ve SMBv3 yer almaktadır. Eski SMBv1 protokolü, yalnızca SMBv2 veya SMBv3 kullanacak şekilde güncellenmemiş bazı eski uygulamalar olduğundan etkindir.
SMB, sızma testlerinde ilerleme sağlamak için kullanılabilecek en önemli protokollerden biridir. SMB protokolü; Hedef sistemler üzerinde en yüksek haklarda çalışması Bazı versiyonlarında, hedef sisteme anonim olarak en yüksek haklarda erişim izni veren zafiyetler barındırması
CIFS Dosya Sistemi. CIFS mimarisi, bir ağdaki sistemler arasında yedekleme dosyalarına paylaşılan erişime yardımcı olur. Zmanda'nın okuma, yazma, düzenleme ve hatta dosya sunucusundaki herhangi bir yedekleme kümesine erişimi yönetebildiği bir istemci-sunucu mimarisi kullanarak iletişimi basitleştirir.
Ağ Dosya Sistemi (İngilizce Network File System, kısaca NFS), Network file system, yani ağ dosya sistemi diğer bilgisayarlardaki dosyalara erişilebilmesini sağlayan bir yerel ağ işletim sisteminin parçasıdır.
NFS ile bir makinede yer alan belirli bir dizin, ağ üzerinden diğer bilgisayarlara paylaştırılabilir. Her bilgisayarda aynı dosyalar bulunması yerine bunlar tek bir alanda toplanır, diğer bilgisayarlar da bu alanı ortaklaşa kullanır. Bu sayede çok fazla disk tasarrufu sağlanabilir.
Samba ile Dosya Paylaşımı
Samba ile bir ya da birden fazla dizin paylaşılabilir. Ağda bulunan Windows istemciler için yüklenmiş yazıcılar samba üzerinden de paylaşılabilir. İstemcilere ağda bulunan paylaşım dosyalarını bulabilmeleri için ağı tarama imkanı sağlar.
Samba, Linux ve Unix işletim sistemleri ile Windows NT ve Windows 9x işletim sistemleri arasındaki iletişimi sağlayan bir ağ sunucusu uygulamasıdır. Samba linux bir makinede çalışan bir daemondur. Samba daemonu arka planda çalışan bir linux makineye windows yüklü diğer makineler tarafından erişilebilir.
Direk erişimli bir dosyayı, büyük bir array imiş gibi düşünebiliriz. Array'de olduğu gibi, direk erişimli dosyanın her bir bileşeninin adresi bellidir. Dolayısıyla, istenilen bileşene doğrudan erişilebilir. Direk erişime (direct access), bazı kaynaklarda rasgele erişim (random access) adı verilir.
SMB, ağdaki cihazların ve bilgisayarların dosya ve yazıcı paylaşımı yapmalarını sağlayan bir ağ protokolüdür. MS17-010 zafiyeti, SMB protokolünde bulunan bir dizi güvenlik açığından kaynaklanmaktadır ve bu açıkları kötü niyetli kişiler, WannaCry fidye yazılımı gibi zararlı saldırılar yapmak için kullanabilirler.
Bilgisayar ağlarında, bir sürümü Ortak İnternet Dosya Sistemi (CIFS (Common Internet File System)) olarak da bilinen Sunucu Ileti Bloğu (SMB), paylaşılan dosyalara erişim sağlamak için kullanılan bir ağ iletişim protokolüdür.
SMB imzalamayı etkinleştirmek, özellikle WAN üzerinden geçen trafiğin performansını önemli ölçüde azaltır. Hızlı network bant genişliği, modern network kartları ve CPU'ların performans iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
Ağ sistemlerini yöneten bilgisayarlara Sunucu (Server) denir. Bu sunucu üzerinde çalışan, tüm ağı yönetebilme kapasitesine sahip özel olarak geliştirilen işletim sistemine de Sunucu İşletim Sistemi (NOS: Network Operating System) denir.
Sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında veri alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri