Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Smear testi yaklaşık olarak birkaç gün içerisinde çıkar. Ancak devlet hastanelerinde bu süre bir miktar daha uzundur. İşlemin yapılması birkaç dakika kadar alır. Laboratuvar incelemeleri 2 ila 3 gün içerisinde tamamlanır.
Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Smear Testi Sonucu E-Nabız'a Ne Zaman Düşer? Gitmiş olduğumuz hastanenin ilgili bölümlerinden yaptırdığınız smear testinin sonuçları normal koşullarda 2-3 güne çıkar. Test sonuçları çıktığında doktorunuzun hasta sistemine düşer.
İlgili 35 soru bulundu
Smear Testi Sonucu e-Nabız'da Gözükür Mü? Smear testi sonuçları diğer tüm testler gibi e-Nabız uygulaması üzerinde "Tahlillerim" bölümünde gözükmektedir.
Smear testi öncesinde cinsel ilişkiye girilmesinin test sonucu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Cinsel birliktelik esnasında kullanılan kondom, kayganlaştırıcı veya krem gibi ürünler, test sonucunda herhangi bir hataya neden olmaz. Tarama testleri yapılacağı dönem regl kanaması yaşamıyor olmanız tercih sebebidir.
Test sonrası cinsel yaşam spor dahil tamamen normal yaşama devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama yapılmasına gerek yoktur. Belirtilen süre sonunda mutlaka smear sonucu takip edilmeli, sonucun doktor tarafından değerlendirildiğinden emin olunmalıdır.
HPV smear testinde çıkar mı? HPV, Pap smear testinde çıkmamaktadır.
Smear Testi, rahim ağzı ( serviks ) denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir. Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır.
Mukus veya kan nedeniyle hücreler değerlendirilemiyorsa veya hücreler yetersiz olarak değerlendirildi ise, smear testi yetersiz olarak yorumlanmaktadır. Bu durumda smear testini tekrarlamak gerekmektedir. Negatif smear sonucu demek, yeterli hücrelerin izlendiği ve bu hücrelerin normal olması demektir.
Testin pozitif olması yani anormal hücreler içermesi durumunda hekim HPV testi ve kolposkopi isteyebilir. Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir.
PAP SMEAR TESTİ NE İŞE YARAR? Pap Smear rahim ağzı kanserinin erken belirtilerini arar. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar da vajinal mukus test edilerek kontrol edilir.
Bu alınan materyal patoloji doktoru tarafından özel yapılan boyama işlemlerinden sonra incelenerek değerlendirilir. Bu teknikle Human Papilloma Virus (HPV) tayini de yapılabilmektedir. Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır.
Aslında smear testi adet döngüsünün herhangi bir günü yapılabilir, ancak bu zaman adetten en az 2-5 gün sonra olursa daha uygun olacaktır. Smear testinin her yıl düzenli olarak yapılması, kadın sağlığı açısından son derece önemlidir ve kanser vakalarının erken teşhisi açısından büyük bir önem taşır.
Böylece ileride kansere neden olabilecek hpv'nin belirli tiplerinin varlığı saptanmaya çalışılır. Hpv testi kişide kanser olduğunu göstermez. Smear testi ile benzer şekilde yapılır. Örneğin smear testinde kansere neden olabilecek lezyonların varlığı araştırılırken, hpv testinde virüsün belirli tipleri taranır.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir.
İlk Pap smear testi 21 yaşında yapılmaya başlanmalıdır ve 30 yaşına kadar 3 yılda bir tekrarlanmalıdır. 30-65 yaşta ise 3 yılda bir Pap smear veya 5 yılda bir HPV/Pap smear ko-test veya 5 yılda bir HPV testi önerilmektedir.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
E-nabız patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ilk olarak sisteme giriş yapmaktadır. Kimlik numarası ve şifre yardımı ile sisteme kayıt yapılarak giriş işlemi gerçekleşmektedir. Giriş işleminin ardından site içerisinde yer alan tahlil sonuçları bölümünden yapılan tüm tahlillerin sonuçlarına erişim sağlanmaktadır.
Smear testi, vajinal duş yapılmadan önce yapılan bir muayenedir. Bu testin amacı, vajinal duş yapılmadan önce vajina içinde olabilecek olası enfeksiyonları tespit etmektir. Bu testin yapılması, vajinal duş yapılmadan önce vajina içindeki mikroorganizmaların örneklerinin alınmasıyla gerçekleştirilir.
Gereklilik doğduğunda hiç cinsel ilişkiye girmemiş kimselerde alttan muayene yapılabilir ancak bakirelere skekulum takılmaz pap smear testi de bakirelere yapılmaz çükü gereklilik yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri