a) Sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şunlardır; 1) Zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), 2) Bunama, 3) Dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması, 4) Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler, 5) Uyuşturucu veya uyarıcı ...
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) olanlar bundan böyle sürücü belgesi alamayacak. Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için yine 18 yaş sınırını geçmiş olması gerekiyor. Engelli birey, zihinsel olarak sürüş yetkinliğine sahipse sürücü belgesi alabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
7- Zihinsel engelli birey ÖTV indiriminden yararlanabilir mi? Sakatlık yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Engelli ehliyeti sahibi bireyler, normal ehliyet sahibi bireyler gibi trafiğe çıkabilmekte ve araç kullanabilmektedirler. Ancak, bazı durumlarda araç kullanırken belirli kısıtlamaları da bulunabilmektedir.
b. İkiuçlu mani, ikiuçlu depresyon, major depresyon durumlarında da hastanın durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesi alınır. Subakut ve remis- Page 12 12 yon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.
Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Zihin geriliği doğumdan sonra ilk 6 ayda tespit edilebildiği ve Ağır Mental Gerilik olarak adlandırılır veya fiziksel, nörolojik bulgularda herhangi bir geriliğe rastlanmadığı için okul çağına kadar tespit edilemeyebilir.
Tedavi edilmezse zihinsel engellilik yaratır. Edwards Sendromu: Genel olarak 5000 doğumda bir görülen bu sendrom ileri derecede zeka geriliği yapar. Doğan bebeklerin % 90'ı ilk 12 ay içerisinde ölmektedir. Buna kalp, böbrek ve sindirim sisteminde ki anomalileri neden olur.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
%40 engelli raporuyla araç alımı
Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.
Yetersizlik düzeyi
Zeka bölümü puanı 50- 55 ile 70 arasında olanlar hafif; 35-50/55 puan arasında olanlar orta; 25-35/40 arasında olanlar ağır; 20/25 ve daha altında olanlar ise çok ağır düzeyde zihin yetersizliği olan birey olarak sınıflandırılmıştır (Hallahan & Kauffman, 2003).
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Türkiye'de %60, %70 ve %80 engelli raporu sahibi bireyler de araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden ve Katma Değer Vergisi (KDV) avantajlarından yararlanabilirler.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri