18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler. Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getirilir.
18 yaş altında olan kişiler tapuda bir işlem yapacakları zaman tek başlarına bu işlemleri tamamlayamazlar. Bu kişiler anne ve babaları ile tapu işlemi yapabilmektedirler. Ancak sadece anne veya sadece baba ile işlem yapılamıyor. Her ikisinin de tapuda bulunup işleme onay vermeleri gerekiyor.
18 yaşından küçüklerde otomatik vasi anne baba sayılıyor dolayısıyla alırken de satarken de herhangi bir mahkeme kararı gerekmiyor. Durum böyle olduğu içinde satarken de mahkemenin paraya el koyması mümkün değil anne baba satıp satış bedelini normal şekilde alabilir.
Engelli raporu ile araç alımının gerçekleşmesi için 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan kişi, kendi başına işlemlerini tamamlayabilir. 18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi şartı aranır. 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için ise vasi kararı gerekir.
Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çalışmakta olan iş yerimize ruhsat alabilmemiz mümkün müdür? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmemiz için nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir.
Fakat ruhsat için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.
Alınabilir ancak biraz uğraşmak gerekiyor. Kanunen yaptırımları mevcut. Aşağıda belirtildiği gibi yaşınızın tutmamasından kaynaklı olarak ileride yaşanacak bir vuku üzerine aileniz adına noter tasdikli belge olması gerekiyor.
Motor sahibi olman için bir engel yok , ailenden de kimseye ihtiyacın yok.
Bu yaş 16 yaş grubudur. Yani 16 yaşını dolduran her birey A1 ehliyetini alarak trafikte güven ve huzurla motor hacmi en fazla 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabilmektedir. M sınıfının sürücü belgesinin kullanıldığı araçları kapsayan ehliyet grubu A1 ehliyet grubudur.
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Türk Medeni Kanunu'nda fiil ehliyeti düzenlenmiştir. TMK'nın 9. maddesine göre kişi “kendi fiili ile hak edinebilir ve borç altına girebilir” denmiştir. Buna göre fiil ehliyeti olmayan kimseler tarafından tapu da işlem yapılamaz. Tapuda da satış ve devir işlemleri sırasında kişinin hukuki ehliyetinin olması şarttır.
18 – 26 yaş arasındaki gençlerde araba sahibi olma isteği daha fazla olduğu için, gençlere destek amacı ile bazı bankalar, geliri yeterli olduğu tespit edilen öğrencilere taşıt kredisi verebiliyor. Taşıt kredisi hesaplamasında, öğrencilerin krediyi ödeme gücü olup olmadığına bakılıyor.
Tapu alım satım işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Tapu işlemlerinde alım ve satım yapacak olan kişilerin 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Bu yazıda 18 yaş altından bahsedeceğiz. Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de, bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor.
A1 motosiklet ehliyeti alma yaşı 16 ve 125cc-11 kw/14 hp geçmeyen motosiklet kullanabilir.A1 motosiklet ehliyeti M motorlu bisiklet(Moped)ehliyetini kapsamaktadır.Ekim 2007 doğumlu olanlar 2023 yılı Ekim ayı itibariyla A1 motosiklet ehliyeti alabilir.
avukatlar a güven olunmaz her biri başka ağızdan konuşuyorlar çünkü... 18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
A1 Ehliyet
A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Trafik Karayolları Kanunu'na göre, her türlü ticari araç kullanan sürücüler için yaş sınırı bulunuyor. Ticari araç kullanan sürücülerde 5 yılda bir sağlık raporu çıkartmak zorunluluğu var. Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor.
a) Adına araç alınacak 18 yaşın altındaki çocukların anne ve babaları birlikte noterden “muvafakat belgesi” imzalarlar. Araç satışında da aynı işlem gerekmektedir. b) Adına araç alınacak kişi 18 yaşın üzerinde ve zihinsel engelli olmayan bir kişi ise, engelli birey kendi adına işlem yapabilir.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
Silah ruhsatı 6136 sayılı Kanun ve 2521 sayılı Kanun'da düzenlenmiştir. Silah ruhsatı alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri