Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Bahçede Gübre
Odun külünde, bir ağaç kütüğünün en derinlerindeki minerallerin izleri bulunmaktadır ve bunlar bitkilerin sağlığı için gerekli yapı taşlarıdır. İçinde karbon ya da azot bulunmamaktadır, bunu halihazırda komposttan bitkiler almaktadırlar.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde özellikle kömür kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan atık miktarı oldukça fazladır. Oluşan atıklar genellikle kömürün yakıldığı termik santrallerden su ile taşınarak kül depolama sahalarında depolanmaktadır.
Ülkemizde endüstriyel atıkların en büyük kısmın uçucu kül oluşturmaktadır. Ancak bu küllerin yüzde 25'i tuğla, çimento, hazır beton, yol ve setler için duvar levha üretiminde değerlendirilmektedir. Kömür külü doğru yönetilirse inşaat sektörü için önemli bir alternatif hammaddedir.
Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Sigara külleri saksı çiçeklerindeki kurt veya böcek gibi zararlıları anında uzaklaştırır. Bunun yanı sıra şömine veya barbekü küllerini de bu şekilde kullanabilirsiniz. Kül özellikle gübre olarak kullanıldığı zaman çok faydalıdır.
Ağaç ve bitkilere sonbahar ve kış ayları içinde kullanılması önerilir. Ağaçlara bir teneke kül toprak yüzeyine serpilir ve bel yardımıyla toprağa karıştırılır. Salon saksı bitkileri için, 30 cm çapındaki saksılara 3 yemek kaşığı kül bitki toprağına karıştırılır. Yılda en az 2 kez önerilir.
Odun külü potasyum bakımından organik bir gübre olur ayrıca doğal bir zararlı kovucudur. Elde etmiş olduğumuz odun küllerini elekten geçirdikten sonra yağmur öncesi bitkilerin ve toprağın üzerine serpiyoruz.
"Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor"
Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz. Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor." diye konuştu.
Kül topraktaki PH seviyesini yükselterek toprağı alkali yapar. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürebilir. Bunu için oranını iyi ayarlayınız.Odun külü potasyumca.
Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5'te biri kül, 4/5'ini de suyla doldurmalısınız. Köyde küllü su yapmak için küllü su kazanı odun ateşinde kaynatılır, ancak normal şartlar altında şehirde sürekli yanan bir ateş olmadığından soğuk su da kullanabilirsiniz.
Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60'a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur.
Toprak ilahlaştırıcı olarak kül kullanımı toprak dokusunu ve su tutma kapasini düzeltebilir, toprak pH'ını artırabilir ve toprak verimliliğini zenginleştirebilir. Bununla birlikte uçucu külün kimyasal özellikleri toprakta elementel dengesizlik, toprağın sıkışması çimentolaşma gibi sorunlar yaratır.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Bitki hücrelerinin büyümesinde oksin adlı bir hormonun rol aldığı biliniyor. Adını Yunancada “büyümek” anlamına gelen auxein kelimesinden alan bu molekül, hücrelerin büyümesinde rol oynayan diğer moleküllerin üretilmesini sağlayan genleri aktifleştirir.
Psikolojik hastalıklardan iç ve deri hastalıklarına kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. “Gelen hasta cilt hastalıkları için gelmişse kül suda bekletildikten sonra cilde pamukla sürülür. Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
Odun külü, şömine, şenlik ateşi veya endüstriyel elektrik santralinde odunun yanmasından sonra kalan kül ve toz kalıntısıdır. Büyük ölçüde, ahşapta bulunan diğer yanıcı olmayan elementler ve kalsiyum bileşiklerinden oluşur. Tarih boyunca birçok amaç için kullanılmıştır. Biyokütle ve organik gübre gibi yaygın uygulanır.
Yanıcı olmayan mineraller kül içerisinde kalır. Odun külü içerisinde %25 oranında sodyum karbonat ve potasyum karbonat bulunur. %3 oranında fosfor mangan ve çinko gibi elementler içerir. Kullanılan odunun cinsine göre sodyum magnezyum demir bakır bor gibi diğer elementleri de içerebilir.
Kömür yıkama / zenginleştirme tesisinde ayrıştırma işlemi kömürün fiziksel özelliklerinden olan yoğunluk farkından yararlanılarak yapılır. Ağır ortama beslenen tüvenan malzemedeki kömürler yüzerken şist (atıklar) batar ve bu ürünler ayrı ayrı alınarak zenginleştirme işlemi gerçekleşmiş olur.
Bu küller ızgaraların açılmasını sağlar. Buzdolabında bulunan yiyecekler sebebiyle sürekli koku oluşuyorsa o zaman delikli bir plastik torbanın içinde bir parça yanmış bir parça kömür koyun. Karbon içeriği buzdolabındaki kötü kokuları emecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri