Şöbiyet, adını Arapça halka ait anlamında "şaabiyat" sözcüğünün Oğuzcaya uyarlanmış halinden almaktadır.
Şöbiyetin hikayesi, Anadolu'nun derinliklerinden başlayarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'a kadar uzanır. Şöbiyetin adı, Arapça "şibiyat" kelimesinden türetilmiştir ve "ince yufka hamuru" anlamına gelir. Bu tatlı, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin mutfağının bir ürünü olarak kabul edilir.
Ülkemizde en kaliteli fıstıkların yetiştirildiği Gaziantep, fıstıklı şöbiyet çeşitleri konusunda birbirinden güzel seçenekler sunuyor. Antep fıstığının yanı sıra şeker, irmik, süt ve tercihen ceviz içeren bu geleneksel lezzet, Antep baklavasının ardından ülkemizde en çok tüketilen şerbetli tatlılardan biridir.
0.5 KG : (9-11 ADET) 0.75 KG : (14-16 ADET) 1 KG : (20-22 ADET) 1.5 KG : (30-32 ADET)
950,00 TL (1 KG)
İlgili 35 soru bulundu
2 dilim şöbiyet: 522 kalori. 100 gram şöbiyet: 322 kalori.
Özel tepside hazırlanan bu lezzeti sevdiklerinizle paylaşarak enfes tada ulaşmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Özel Tepsi Fıstıklı Şöbiyet çeşidi ortalama ağırlığı 1200 gram olarak gelmektedir.
Kilogram ve Dilim Sayısı;
*1 kg için ortalama 15-20 adet dilim mevcuttur. *Tepsi (ortalama 2,6 kg) için ortalama 45-50 adet dilim mevcuttur.
Osmanlı mutfağından gelen bir lezzet harikasıdır. İnce hamuru ve içindeki özel seçilmiş fıstıklarla öne çıkan bu tatlı. damakları şenlendiren bir deneyim sunar. Şöbiyet Baklava yaz aylarında üç gün. kış aylarında ise beş gün boyunca dayanıklılığını korur.
500 gramlık pakette ortalama 8-9 adet Şöbiyet bulunur.
Aslına bakıldığında şöbiyet tatlısı da baklava çeşitlerindendir.
Şöbiyet klasik baklavadan daha kısa sürede fırında pişer ve 13 kat yufkadan oluşan bir tatlıdır.
Sütlü irmiğin üzerine de ceviz koyup üçgen şeklini alacak şekilde kapatıyoruz. Tatlıların dizimi fotoğraftaki gibi olacak şekilde sıralıyor. Önceden ısıttığımız 180°lik fırında kontrol ederek pişiriyoruz.
Her şeye maydanoz olma değil: Maydanoz
Maydanozun kelimesi Arapça "makdanus"dan geliyor Türkçe'ye. Arapça'ya da Yunanca'daki makedonoisi kelimesinden geçmiş. O da Makedon otu anlamına geliyormuş.
ıhlamur - Nişanyan Sözlük. Yunanca flámulon veya flamúron veya φλαμούρι “1. sancak, flama, 2. çiçekleri tıpta kullanılan bir ağaç, tilia” sözcüğünden alıntıdır.
Şöbiyeti baklavadan en çok farklılaştıran özelliği içine süt ve irmik karışımıyla yapılan bir kaymak konması. İç harcı olarak konan kaymak şöbiyetin tadını hafiflettiği gibi damakta yumuşak bir dokunuş bırakmasını sağlıyor.
2 kilo baklavada 48-50 adet baklava bulunmaktadır. İkişer adetten 24-25 kişiye, üçer adetten 15-17 kişiye kadar ikram edebilirsiniz.
Nemli olmayan, kuru bir ortamda baklava 5 güne kadar tazeliğini korumaktadır. Baklavanın çıtırlığını ve kıvamını koruması için 5 gün yeterli bir süredir. 5 günden sonra baklava bayatlamaya yüz tutacaktır. Buzdolabında ise 2-3 gün kadar saklanabilir.
İsteme töreninde ağız tatlandırmak, altın günlerinde kan şekerini yükseltmek, akraba davetleri ve hatta hasta ziyaretlerinde damağınızı şenlendirmek için 15 kişi ile 45 kişi arasında misafir grubunuza 2 kilo 200 gramlık küçük tepsi boyutları yeterli olacaktır.
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
1 Kilogram baklava için 100-250 gram arası fıstık kullanılmalıdır. Antep fıstığının kilosu 150-250 TL arasında değişmektedir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır. Bu baklavaların 50'ye yakını Gaziantep yöresine aittir.
Karenin ortasına 1/2 tatlı kaşığı irmik kaymağı üzerine 1/2 tatlı ceviz konup üçgen şeklinde kapatılır. Önceden 180 dereceye alt üst ayarda ısıtılan fırında 35-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
1100 gr ve 2000 gr seçenekleri Özel Tepsisiyle gönderilmektedir. 1 Kg paketin içerisinde ortalama 20-25 dilim bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri