Sofistlerin önemli bir özelliği de asla realiteyi göz önünden ayırmamaları ve gözlemlerinin sonuçlarını olduğu gibi açıklamalarıdır. Denilebilir ki, Sofistler büyük ve idealist Yunan felsefesini vücuda getiren maya olmuşlardır.
Sofistler, hem kendilerinden önceki doğa filozoflarının farklı doğa açıklamaları hem de kültürel, dinî, ahlakî yargıların toplumdan topluma değişmesi nedeniyle mutlak hakikat düşüncesine uzaktılar. Sofistler, mutlak hakikat arayışından çok pratik bilginin peşindeydiler.
Ona göre ne varlık vardır ne de varlığın bilgisi mümkündür; bilginin bir başkasına aktarılması söz konusu değildir. Sofistler insanları yetiştirmek üzere onlara bilgi ve hitabet sanatını öğretmeye çalışmışlardır. Onlar aracılığıyla felsefe dış dünyadan insan dünyasına yöneltilmiş olmalıdır.
Sofistlerin insan merkezli, pragmatik ve kuşkucu bakış açıları ile tanrı ve din konusu eleştirel bir zemine oturmuştur.
En ünlüleri arasında Protagoras, Gorgias, Prodikos, Hippias, Antiphon, Thrasymakhus ve Kallikles'in isimleri verilebilir. Felsefi bir okuldan ziyade toplumda yol göstericiliğe duyulan açlıktan faydalanarak kendilerine bir meslek ve yaşam biçimi üretmiş olan ve para karşılığı ders veren gezginlerdi.
İlgili 30 soru bulundu
Sofistler, biliş ve bilgi (mutlak gerçeğin olmadığı veya aynı anda iki bakış açısının kabul edilebilir olduğu) hakkında göreceli görüşlere sahiptiler, doğru ve ahlak üzerine şüpheci görüş, ve felsefeleri genellikle din, hukuk ve ahlak eleştirilerini içeriyordu.
Sofistlerin bilgi görüşünün temeli 'her zaman için geçerli bilgi yoktur' şeklindedir. Buradan anlaşılacağı üzere bilgi kişiden kişiye göre değişir. Doğal olarak kesin bilgiye ulaşmak oldukça zordur. Örneğin havanın soğuk olması aynı yerde bulunan iki kişiye göre aynı olmayabilir.
İdealizm, mutlak gerçeğin fiziksel olmaktan çok ruhsal olduğunu savunur. Bir nesne olan insanın başlıca amacının kendi doğasını anlatmak, göstermek olduğunu ileri sürer (Short, 2010; Sözer, 2009; Winch ve Gingell, 1999). Duyu organlarıyla algılanan dünyayı reddetmemekle birlikte, bunun mutlak gerçek olmadığını savunur.
Toplumun ve devletin temeline sözleşmeyi yerleştiren sofist düşünce, devleti insan yapısı bir araç olarak görmektedir ve amacı ise, hümanist anlayışa uygun biçimde insanın mutluluğu olmaktadır.
Pragmatizmin kurucusu Charles Sanders Peirce temel olarak pragmatizmi bir anlam kuramı olarak görmüştür. Peirce'e göre, herhangi bir şey üzerindeki görüşümüz, o şeyin hissedilebilir etkilerinden oluşur (Peirce, 1958a:124).
Sofistler ise daha farklı ve göreli bir etik anlayışını benimsemişlerdir; genel geçer anlamda kabul görülebilecek, doğru olabilecek hiçbir ölçü yoktur, her şeyin ölçüsü insana bağlı olduğu gibi etiğin ölçüsü de kişiye bağlıdır. Etikte görecelilik ve öznelliği savunan ilk düşünce Sofistlerindir.
Bu anlayışa bağlı olarak sofistler, iyinin ve kötünün kişisel, toplumsal ve geleneksel anlayışlara göre değiştiği için göreli olduklarını ve aynı zamanda ahlakın doğal bir kaynağı olmadığını belirtmişlerdir. Onlar için ahlak yalnızca bir uzlaşmadır.
Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir. Sofistlerin ferdiliği ve göreceliğine karşı Sokrates aklî bilginin imkanını savunmuştur. Bu görüş metafizik felsefenin doğuşuna neden olmuştur.
Sofistler varolanın bilgisinin kaynağını duyumlara dayandırarak nesnel, bilimsel bilginin -yani epistemenin- mümkün olmadığını ileri sürmüşlerdi. Platon ise sofistlerin savundukları bu bilgi anlayışına karşı çıkarak onların bilgi diye adlandırdıkları şeyin aslında sanı -yani doksa- olduğunu öne sürmüştür.
Doğru bilgi mümkün değildir
Antik Yunan'da, zenginlerin çocuklarına para karşılığında eğitim veren sofistler ve şüpheyi bir sistem olarak ortaya koyan septikler, doğru bilginin mümkün olmadığını savunan filozoflar arasında yer almaktadır.
Sofistler gerçek bilginin imkansızlığını dile getirmişlerdir. Şüphe onlar için amaçtır. Onlara göre her şeyin ölçüsü insandır. Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir.
Bu yaklaşıma göre, felsefeyi anlatmak gezen ve isteyen kişiler için sofistik sözcüğü değerlendirilebilir. Kısa anlamı bakımından ise, TDK'ya göre bilgicilik olarak bilinir. Aynı zamanda bu kelime ise, safsata ya da yanıltıcı olarak da karşılık buluyor.
sofistler, doğru bilginin imkanı konusunda tepkisel bir düşünceyi temsil ederek, dogmatizmi reddederler.onlar için değerli olan, doğru bilgi değil,kişiyi başarıya götüren bilgidir.onlara göre, herkesin üzerinde uzlaşacağı bilgi olamaz. bilgi olarak yalnızca duygusal algılardan oluşmuş zanlar vardır.bunlarsa insandan ...
Protagoras (Yunanca: Πρωταγόρας; MÖ 481 - MÖ 420), Sofistlerin en önemli ve kurucu filozoflarındandır.
İdea' Üzerine Kurulmuş Bir Felsefe: İdealizm
Bu felsefelerin en köklü olanı idealizmdir. İdealizmin başlıca temsilcileri arasında Platon, Berkeley, Fichte, Schelling ve Hegel gibi filozoflar yer alır (Gündoğan, 2016: 46).
İdealist, çeşitli hedeflere sahip olan ve bu hedefleri gerçekleştirmeyi yaşam felsefesi edinen kimse demektir. İdealist olan kimseler için yaşam, bazı amaçlara bağlıdır. Bu amaçlar, kişinin kendisini gerçekleştirmesine yardımcıdır.
Eğitim felsefesini etkileyen akımlar vardır. Bu akımlardan en önemlileri arasında idealizm ve realizm yer almaktadır. İdealist ve realist felsefenin en önemli temsilcileri, Antik Yunan'da yaşamış iki büyük filozof olan Platon ve Aristoteles'tir.
sofizm (bilgicilik) antik çağ yunan felsefesinin eleştiri akımıdır. doğadan başka her şeyden kuşkulanan, göreci düşünceler ileri süren bütün yapma kurumları eleştiren bir özeliği kapsar..
Felsefenin en önemli üç konusundan birisi olan bilgi kuramı ile ilgili sistemli tartışmalar Sofistler döneminde başlamıştır. Bilgi kuramının en temel sorunu bilginin kaynağı ve imkânı sorunudur. Duyumculuğu esas alanlar bilginin kaynağı konusunda, insanın doğuştan bilgi sahibi olmadığını ileri sürerler.
Sokrates'i ilgilendiren insan ve insan doğasını, insanın mutluluğunu konu alan bilgi olduğuna göre, insana asıl gerekli, asıl faydalı, erdem ve mutluluğu için vazgeçilmez olan tek bilgi insan doğasının, insanın amacının, insanın kendisi için dünyaya geldiği veya getirilmiş olduğu şeyin bilgisi olmak durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri