Bilgicilik veya sofizm, Antik çağ Yunan felsefesinde önemli bir felsefi düşünce akımı. Antik Yunan'da MÖ 5. yüzyılın ikinci yarısından MÖ 4. yüzyılın başlarına değin para karşılığı felsefe öğreten gezgin felsefecilerin (sofistler) oluşturdukları akıma bilgicilik denir.
Sofistler, hem kendilerinden önceki doğa filozoflarının farklı doğa açıklamaları hem de kültürel, dinî, ahlakî yargıların toplumdan topluma değişmesi nedeniyle mutlak hakikat düşüncesine uzaktılar. Sofistler, mutlak hakikat arayışından çok pratik bilginin peşindeydiler.
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Onlara göre tüm insanların üzerinde uzlaşabilecekleri ortak değerler yoktur. İnsanın kendisi de ahlaki bir varlık ve değer olmaktan çok, kendi çıkarlarını düşünen bencil bir canlıdır. İnsanın dışında bir doğru ve nesnel ölçüler olmadığı için, herkes kendi inandığı değerlerine, doğrularına başkalarını inandırmalıdır.
Felsefe, hitabet, edebiyat ve tarih çalışmalarında klasik temaların kendini göstermeye başladığı bu döneme, Philostratos'un adlandırmasıyla II. Sofistik Dönem denmektedir. Bu dönemin başlıca eğilimi daha çok edebiyatın, tarihin ve dilsel analizlerin içinde gelişen bir hareket olarak kendini gösteren, arkaizm akımıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Fransız bir kökene sahip olan sofistike kelimesi, çok özel, gelişmiş ya da karmaşık gibi anlamlara sahiptir.
İş veya nesne için tanımlandığında “karmaşık, özel ve çok yönlü” anlamlarına gelen sözcük, bir insan için kullanıldığında “yapmacıklı davranan, doğallığını kaybetmiş, karmaşık yapılı” gibi olumsuz anlamlar taşımaktadır.
Sofistler, biliş ve bilgi (mutlak gerçeğin olmadığı veya aynı anda iki bakış açısının kabul edilebilir olduğu) hakkında göreceli görüşlere sahiptiler, doğru ve ahlak üzerine şüpheci görüş, ve felsefeleri genellikle din, hukuk ve ahlak eleştirilerini içeriyordu.
Sofistike kelimesinin anlamı ise, Türk Dil Kurumu'nda, 'bilgicilik' olarak biliniyor. Aynı zamanda daha genel anlatımlar sayesinde felsefi bir düşünce akımı olarak da nitelendirilebilir. Felsefeyi öğretmek amacı ile gezgin olan ve tüm dünyayı gezen kişiler için sofistik denir.
Bu anlayışa bağlı olarak sofistler, iyinin ve kötünün kişisel, toplumsal ve geleneksel anlayışlara göre değiştiği için göreli olduklarını ve aynı zamanda ahlakın doğal bir kaynağı olmadığını belirtmişlerdir. Onlar için ahlak yalnızca bir uzlaşmadır.
Protagoras (Yunanca: Πρωταγόρας; MÖ 481 - MÖ 420), Sofistlerin en önemli ve kurucu filozoflarındandır.
Platon'un Protagoras diyaloğunda belirttiğine göre Protagoras “sofist” ismini kullanan ilk filozof.
En ünlüleri arasında Protagoras, Gorgias, Prodikos, Hippias, Antiphon, Thrasymakhus ve Kallikles'in isimleri verilebilir. Felsefi bir okuldan ziyade toplumda yol göstericiliğe duyulan açlıktan faydalanarak kendilerine bir meslek ve yaşam biçimi üretmiş olan ve para karşılığı ders veren gezginlerdi.
Sofistlerin amacı “insanı daha iyi bilmek, insanın sırrına ermek, özünü ve varlığını anlamak değildir. Tüm erek insan yaşamını daha kolay ve daha çekici kılmak, hatta daha basit bir dille söylemek gerekirse yetenekli insanlara başarının sırrını öğretmektir”4. 1 Platon, Devlet, (Çev.
Bunlar arasında sofistlerin bilgi görüşleri oldukça çok dikkat çeker. Bu görüşe göre evrendeki her bilginin duyusal olduğu söylenir. Yani bu kişilere göre genel bir bilgi olması mümkün değildir. Her bilgi duyu algısıyla elde edilmektedir.
Denilebilir ki, Sofistler büyük ve idealist Yunan felsefesini vücuda getiren maya olmuşlardır. Belirtelim ki sofistlerin yeri ve nüfusu Atina demokrasisinin parlak devresiyle aynı zamana tesadüf etmektedir.
Sofistike giyim tarzının temelinde, zamansız parçalar ve klasik kesimler yatarken, modern dokunuşlarla güncel trendlerin de izlerini taşır. Bu tarz, aynı zamanda özgüveni ve zarafeti temsil eder. Kullanılan renk paleti genellikle nötr tonlardan oluşur, ancak ara sıra canlı renklerle de karşılaşabiliriz.
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük; "sofistike ne demek" sorusunun karşılığı olarak; birkaç tanımlama yapmıştır. Sofistike kelimesi için; "yapmacık" anlamını vermiştir. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük'ün belirttiği diğer anlamlar ise; "yanıltıcı ve "karmaşık" şeklindedir.
Sepsis, vücudunuzun enfeksiyona verdiği toksik tepkidir. Organların bozulmasına neden olduğunda buna şiddetli sepsis denir. Düşük tansiyon eşlik ettiğinde septik şok denir ve en yüksek ölüm ve komplikasyon riskini taşır.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
Felsefe Dünyası » Makale » PROTAGORAS: HER ŞEYİN ÖLÇÜSÜ İNSAN.
Bir mekanı "sofistike" olarak nitelendirmek için, o mekandaki her detayın rasgele değil özenle düşünülmüş olmasını, seçilen malzeme, renk ve dokuların birbiriyle uyumunu, ne fazla ne eksik olacak şekilde tam kıvamında bir detaylar bütünü olmasını bekleriz.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hamaset yapmak sözüne karşılık, 'yiğitlik, yüreklilik' şeklinde ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konuyu dinleyenleri etkileyebilmek ya da heyecanlandırmak adına abartılı şekilde anlatmak biçiminde de ifade etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri