Turşularınızı tercihe göre cam ya da pet kavanozlarda kurabilirsiniz. Kavanoz büyüklükleri tercihe göre büyüklü küçüklü seçilebilir. Böylece misafir sayısına göre uygun büyüklükte bir kavanozu açabilirsiniz. Turşunun lezzet ve vitamin açısından olmazsa olmazı olan sarımsak mutlaka konmalıdır.
Büyük, plastik kapaklı cam kavanozlar vakumlanmaz. Ben genelde 1 lt lik kavanozları tercih ediyorum. Plastik şişe veya kaplarda da sıcak su kullanamazsınız. Turşularınızda mutlaka kaya tuzu kullanın.
Öncelikle turşu kurmak için cam kavanozlar tercih edilmeli.
Püf noktası: Bu salatalık turşusu tarifini diğer tariflerden ayıran en önemli özelliği içerisine sıcak, kaynar halde su koyuluyor olması. Salatalık turşusunun içerisine kaynar su koyuluyor olması sizi şaşırtmasın, bu halde yapılan turşusunun tadı daha kıtır kıtır ve lezzetli oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Burası çok sorulduğu için açıklamak isterim, kullanılan su kaynayıp soğumuş değil kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, aksine daha çıtır oluyor.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır" şeklinde konuştu. Pet şişenin saklama kabı olarak kullanılmasının iki ayrı sağlık sorununa yol açtığını aktaran Doç. Özyaral, "Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Oysa turşunun asidik ortamının pet şişeyle bir araya gelmesi sağlık açısından son derece zararlı. PET, yüksek sıcaklık ve asit gibi olumsuzluklara maruz kaldığında içindeki gıda maddesine BISFENOL-A (BPA) ve Dioksin gibi kansere neden olduğu bilinen kimyasallar geçirir.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Lezzetli salatalık turşuları için kullanacağınız tuzlar, mutlaka kaya tuzu olmalıdır. Marketlerde satılan turşukur paketlerini tercih etmemelisiniz. Kendi malzemeleriniz ile yaptığınız turşunun lezzeti hiçbir turşuya benzemeyecektir. Sofra tuzu kullanılan turşular çok geçmeden erimeye başlayacaktır.
Turşu Yaparken Musluk Suyu Kullanmak:
Turşunun içindeki besinlerin yanı sıra suyu da oldukça önemlidir. Turşuyu hazırlarken musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız gerekir. Ayrıca içme suyu, musluk suyuna göre turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri