magnezyum, b6 ve c vitamini eksikliği halinde aşerilebilen sebzedir. karaciğer yorgunluğu nedeniyle toksin atamayan bünyelerde de soğan yeme isteği görüldüğü gibi bir kanı vardır. lif açısından da zengin olduğu için kaçınılmayıp (mümkünse çiğ halde) tüketilmesi önerilir.
Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir. - Yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Soğanı çiğ olarak tüketemeyen kişiler pişirerek de tüketebilir. Kuru soğan ve yeşil soğan tüketilmesinin kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Limonun ekşi tadı ağızdaki soğan kokusunu etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir. Limon ayrıca kötü nefese neden olan tüm bakterileri öldüren antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Özellikle soğanın taze olması faydalarını alabilmek için gerekli görülüyor. Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli. Aşırı kullanılması halinde mide zarına zarar erebilir.
Sindirim sistemini güçlendirir. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kemik yapısını güçlendirir. Kemik erimesine karşı etkilidir.
İbrahim Saraçoğlu soğan kürü öksürük için de faydalıdır. Özellikle kuru öksürüğü, balgam söktürücü etkisiyle azalttığı söylenmektedir. Soğan C vitamini açısından zengin bir besindir. Bu yüzden soğan kürü yapanlar kendilerini daha zinde hissederler.
Kalp hastalıkları, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkisi olan antosiyaninler ise özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunur. Araştırmalar beslenmelerinde soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.
Soğan kabuğunda bağırsakları çalıştırma etkisi vardır.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Uykusuzluğa ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Soğanın faydaları idrar söktürücü bir işlevi bulunmaktadır. Soğanın faydaları, diş sorunlarına iyi gelmektedir. Cilt ve saç sağlığına iyi gelmektedir.
Soğan Suyu Kilo Aldırır mı? Vücuttaki ödemi atarak yağ yakımını hızlandırır. Özellikle aç karna içerseniz metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur.
Soğan, antibiyotik ve anti bakteriyel özellikleri sayesinde hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza destek olur. Uykusuzluk çekenlerin derin bir uyku çekmesine yardımcıdır.
Doğal bir antibiyotik ve ağrı kesici olduğunu sık sık vurgulamaktan hiç sıkılmadığınız soğanın bir faydası da romatizma ağrılarına iyi gelmesi. Öyle ki özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın.
Soğan B6, C vitamini, folat ve potasyumdan zengin. Sarımsak ise yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içeriyor.
Yüksek oranda antioksidan içeren soğan suyu bu özelliğiyle vücuttan ödemlerin atılmasına yardımcı oluyor, toksinleri de temizleyerek yağ yakımını hızlandırıyor. Tek başına zayıflatmasa da özellikle aç karnına içilen soğan suyunun metabolizma hızını artırdığı ve zayıflamaya böylelikle destek verdiği biliniyor.
Soğan suyu tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar, cilt döküntüsü, kaşıntı, şişme veya nefes darlığı gibi belirtilere neden olabilir.
HAŞLANMIŞ SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR? - Yapılan araştırmalarda çiğ hali, pişmiş halinden 10 kat daha fazla fayda sağlar. Özellikle kırmızı soğanda bulunan flavanol maddesi vücutta bulunan iltihabı idrar yolu ile atar. - Enfeksiyon sonucu oluşan dolama rahatsızlığı şiddetli sancılara neden olur.
Mutfakta her yemeğe konulan soğan bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir. Hemen hemen her yemeğin içine konulan soğan zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği asitler sayesinde soğan bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili bir sebzedir.
Limonlu su için: Limon suyu soğan ve sarımsak kaynaklı kötü kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz. Karanfil çiğneyin: Pek çok restoranda ve özellikle işkembe salonlarında hesabı ödemeye gittiğinizde kasanın yanında mutlaka karanfil bulunur.
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidini de artırır. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketilmesini uzmanlar tavsiye etmiyor. Fasulye, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi gaz yapan sebzeler akşam yemeğinde tüketilmemeli.
Doğranmış veya dilimlenmiş soğanlar kapalı bir kapta buzdolabında uygun sıcaklıkta 4.4 derece veya altında 7 ila 10 gün arasında saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri