Askorbik asit olarak da bilinen ve antioksidan etkiye sahip olan C vitamini, reçetesiz satılan pek çok soğuk algınlığı ve grip ilacında da bulunabilen ve bağışıklığı yüksek oranda destekleyen vitaminlerin başında gelir.
Kışın soğuk algınlığına yakalanmamak için C vitamini önemlidir. Besinlerden alamadığınız durumlarda soğuk algınlığı için vitamin takviyesi olarak C vitamini alabilirsiniz. Halsizlik ve güçsüzlük durumlarıyla karşı karşıya iseniz B vitamini takviyesi almak faydalı olabilir.
İngiltere'de yapılan bir araştırma sonuçları sağlıklı beslenmenin yanında D vitamini kullanmanın grip ve nezleyi önleyebileceğini ortaya koydu. Bağışıklık sistemi, D vitaminini mikroplara karşı hücreler yaratmak için kullanarak bakteri ve virüslerle savaşıyor.
Nezle, soğuk algınlığı durumunda ise, ağızdan C vitamini takviyeleri almak soğuk algınlığını engellemez.
İlgili 36 soru bulundu
Şeker eklenmiş, suni renklendiriciler kullanılmış C vitamini takviyeleri bağışıklık sistemini engelleyebileceği için onları kullanmamaya çalışın.
Soğuk algınlığı olan kişilerin tedavilerine C vitamin eklendiği zaman hastalığın süresi erişkinlerde %8 (%3-12), çocuklarda ise %14 (%7-21) oranında kısalmış görünüyor. Çocuklarda C vitamin kullanımı günde 1-2 gr arası olduğu zaman etki daha da belirgin hale geliyor ve hastalığın süresi %18 oranında kısalıyor.
Bol Bol Sıvı Tüketmek
Su dışında; nane-limon, limonlu ıhlamur, portakal suyu gibi c vitamini kaynakları, zencefilli bal, ekinezya çayı ve tavuk veya paça çorbası gibi doğal gıdaları tüketmek faydalı olacaktır.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, burun açıcı spreyler ve öksürük şurupları gibi semptomları hafifletmeye yönelik önlemler alınabilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak da enfeksiyon riskini azaltmada önemli rol oynar.
Askorbik asit olarak da bilinen ve antioksidan etkiye sahip olan C vitamini, reçetesiz satılan pek çok soğuk algınlığı ve grip ilacında da bulunabilen ve bağışıklığı yüksek oranda destekleyen vitaminlerin başında gelir.
D vitaminin bağışıklık sistemiyle olan ilişkisi son yıllarda yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. Covid-19 Enfeksiyonuna yakalanma ve hastalığın seyrinde güçlü bir bağışıklığın önemi çok büyüktür. Bu nedenle D vitaminin önemi bu dönemde daha da artmıştır.
C vitamini hapı kullanımıyla soğuk algınlığının ve gribin engellenmesinin söz konusu olmadığını aktaran Pala, şunları kaydetti: ''Aslında bütün vitaminlerin vücut açısından değeri var. Vücut çok önemli bir denge mekanizmasına sahiptir ancak dışarıdan C vitamini takviyesi alarak bu dengeye katkıda bulunamayız.
İçeriğindeki B2, B3, B6, B12, C vitaminleri ve Folik Asit, Demir yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan A, B6, B12, C, D vitaminleri ve Demir, Çinko, Bakır, Selenyum, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Çinko bağışıklık direncinin yükseltilmesine yardımcı olarak özellikle üst yolu enfeksiyonlarında semptomları hafifletilmesi ve hastalığın süresinin kısaltılmasına katkı sağlayabilir.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Soğuk algınlığı çoğunlukla burun tıkanıklığına sebep olur. Vücudun iyileşmesi için zaman vermek, bol sıvı içmek ve mümkün olduğunca uyumak veya dinlenmek en iyi çözümdür. Soğuk algınlığı 2 gün ile 2 hafta arasında sürebilir.
Parol vb. ilaçlar soğuk algınlığına iyi gelir mi? Parol (parasetamol) gibi ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tür ilaçlar, ateşi düşürerek ateşli durumu kontrol altına alabilir ve baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi semptomların şiddetini azaltabilir.
“Serum Tedavisi Etkili Bir Yöntem Değil"
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında damardan sıvı vermenin etkinliği söz konusu değil.
Bilinenin aksine gripken banyo yapmanın faydalı bir eylem olduğu tavsiye edilir. Ilık suyla duş almak vücuda ve kaslara iyi gelir.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri