Tren Sürücüsü /
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir. Tren sürücüsü, vatman, tramvay ve metroları kullanan kişidir.
Tren Sürücüsü / Vatman Olmak İçin Gerekenler
Bedensel veya zihinsel herhangi bir engele sahip olmamak, En az lise veya yüksekokul mezunu olmak, B sınıfı ehliyete sahip olmak ve aktif olarak araç kullanabilmek.
Vatman (Tramvay / Metro Sürücüsü) Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2010 yılında oluşturulan eğitim programı 744 saat olarak planlanmıştır. 744 saatlik eğitim yaklaşık olarak 8 ay sürmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Ocak 2023 yılında ortalama 31.020 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.272 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Sonraki Konu. Tren Sürücüsü / Vatman maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tren Sürücüsü / Vatman maaşları 22780 TL'dir.
Vatmanlar belediyelerin bünyesinde istihdam edilir. Belediyeler vatman ihtiyacı olduğunda vatmanlık için kurs açarlar. 23 ay süren bu kursta kursiyerlere pratik ve teorik konularda tramvay eğitimi verilir. Kurs sonunda yapılan yazılı ve mülakat sınavında başarılı olan adaylar vatman olmaya hak kazanırlar.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
Vatman olabilmek için, belediyeler tarafından açılan vatmanlık kurslarından başarılı bir şekilde geçmek gerekir. En az lise mezunu olan adaylar, kursa başvurarak eğitime katılırlar. 23 aylık bu eğitim sürecinde, teorik ve pratik bilgiler verilir. Başarılı adaylar, yazılı ve sözlü mülakata tabi tutulabilir.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır. Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir.
Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ilinin merkezi olan şehirdir.
Seyahat sırasında meydana gelen herhangi bir soruna hızlı bir şekilde müdahale etmek de makinist sorumlulukları içerisindedir. “Makinist kimdir veya makinist kime denir?” soruları “vatman” tanımı ile karıştırılmamalıdır. Makinist sadece tren kullanır, vatman ise şehir içindeki metro veya tramvayların sürücüsüdür.
Tren Makinisti Kursu ise Tren Makinisti mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 960 saatlik Tren Makinisti Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır. (Kurs bitirme belgesidir.)
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Treni kimin kullandığı da her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır.
6 aylık kursta teorik ve pratik eğitimi başarıyla tamamlayanlar, bröve alarak raylı sistem hattında tren kullanabilecek. İzmir Metro A.Ş., Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bölge Müdürlüğü ile tren sürücülüğü eğitimi programını uygulamaya başladı. Türkiyede ilk kez uygulanan proje kapsamında 28 kişiye eğitim veriliyor.
eleman.net verilerine göre, Metrobüs Şoförü 2023 yılında ortalama 14.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Metrobüs Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 11.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor. Otobüs ve tramvay sürücüleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.222 ile ₺1.738 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.278 ile ₺1.937 arasında olacaktır.
eleman.net verilerine göre, Otobüs Şoförü 2023 yılında ortalama 25.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Otobüs Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 19.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.276 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Makam Şoförü 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makam Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.484 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri