Elma sirkesinin etken maddesi bakterilere karşı antiseptik etki gösteren asetik asittir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat, “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır.
Alıç sirkesi sağlımız için oldukça faydalıdır. Elma ve üzüm sirkesi gibi yaygın kullanıma sahip olamayan fakat son dönemde de popülerleşmeye başlayan alış sirkesi antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Alıç Sirkesinin Şifa Dolu Faydaları düşündüğümüzden fazladır.
Özellikle kış aylarında her gün sabahları tüketilen sirkeli su grip ve soğuk algınlığına karşı kişilerde direnç oluşturur. Grip ve nezle aynı zamanda soğuk algınlığı hava değişimlerinde ve soğuk havalarda sıkça rastlanır. Bunu önlemek için düzenli olarak tüketilen sirkeli su kişiler için koruma oluşturacaktır.
Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun
En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sirkeli Su Kullanım Alanları
Günümüzde en çok üzüm sirkesi ve elma sirkesi kullanılıyor. Sirkenin kullanım alanları da farklılık gösteriyor. Özellikle elma sirkesi çoğunlukla yüz, cilt ve saç temizliğinde kullanılıyor. Ayrıca sirkeli su karışımı yemeklerde ve salata soslarında da rahat bir şekilde kullanılıyor.
Elma sirkesini, bal ve zencefil ile karıştırarak 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Elma sirkesini salata, çorba gibi yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Elma sirkesini suyla seyreltip boğaz ve sinüs bölgelerine sürebilirsiniz. Elma sirkesini suyla karıştırıp, temiz bir bezi bu suya batırabilirsiniz.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Alıç sirkesi kalp, damar, sinir sıkışması ve ritim bozukluklarında fayda sağlıyor. Elma sirkesi yağ yakıcı özelliğinin yanı sıra zayıflama ve diyet uygulamalarında da kullanılıyor. Ayrıca elma sirkesi karaciğer yağlanmasını engelliyor. Saç ve beden temizliğinde de kullanılabiliyor.
Sirkeli su, öksürük ve boğaz ağrıları için iyi gelerek sorun yaşadığınızda bir bardak ılık su ile bir kaşık elma sirkesi ve balı karıştırarak tüketebilirsiniz.
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Elma sirkesi soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrıları için iyi gelir. Bu tür sorunlar yaşadığınızda bir bardak ılık su ile bir kaşık elma sirkesi ve balı karıştırın. Bu karışıma aynı zamanda bir miktar zencefil katın ve gargara yapın. Bu karışım boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi sirke türleri, meyvelerin fermantasyonu ile elde edildiği için bu sirkelerin asit oranı daha düşüktür ve daha içilebilir bir tadları bulunur. Beyaz sirke ise bu sirke türlerine oranla daha sert bir tada sahiptir ve bu sebeple direk içmek için tercih edilmez.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Vajinal Mantar Tedavisinde Sirke
Uygulayanlar, 1 kova su içerisine yarım bardak sirke ekleyip; ortalama 20 dakika kadar içerisinde oturur vaziyette beklediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmektedirler. Burada kullanılan sirke çeşidi, elma sirkesi, üzüm sirkesi veya alıç sirkesi olabilir.
ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR
Tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın Milattan Önce 400'lü yıllarda akut enfeksiyonları ve yaraları iyileştirmek için sirkeyi kullandığı biliniyor. Artık tüm bakterilere karşı etkin olmadığı ortaya konsa da çok eski bir formül olarak bal ve sirke karışımı inatçı öksürüklere karşı hala kullanılıyor.
Bakteri Düşmanı: Elma Sirkesi
Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı çekiyorsan iki yemek kaşığı elma sirkesini azıcık su ile seyreltip ve gargara yapabilirsin.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir. >>
Sabahları hafif ılık su ile karıştırılmış limon sirkesi, gece boyunca dinlenmiş ve güne hazırlanan bağırsaklarınızın temizliğinde iyi bir kaynaktır. Ayrıca metabolizma hızlandırıcı özelliği de sirkeli suyun diğer faydaları arasındadır.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Elma sirkesi doğal bir asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu durum elma sirkesinin cilt sağlığına iyi gelebileceği, ciltte meydana gelen enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri