İsviçre, askerî bakımdan tarafsızdır. Bu nedenden dolayı silahlı kuvvetler, başka ülkelerdeki silahlı çatışmalarda ve BM Barış Güçlerinde görev yapmaz. İsviçre'de bütün erkekler zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirler.
İşte ordusu bulunmayan o ülkeler. Dünyanın çeşitli yerlerinde ordusu olmayan ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerin her ne kadar ordusu ve askeri bulunmasa da ülkenin güvenliği güçlü devletlerin koruması altında bulunuyor. Vatikan: Polis düzeyinde hizmet veren İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor.
Lihtenştayn: Orta Avrupa'da yer alan küçük bir prenslik olan Lihtenştayn'ın bir ordusu yoktur. Güvenliği, ülkenin dış güvenliğini sağlayan İsviçre ile yapılan bir savunma anlaşması ile sağlanmaktadır.
İsveç Silahlı Kuvvetleri (İsveççe: Försvarsmakten), İsveç Krallığı'nı olası bir saldırı karşında koruyacak resmi askeri güçtür. Karargahı başkent Stockholm'dedir. İsveç her iki dünya savaşında da tarafsız olarak kalmıştır. İsveç ordusu son zamanlarda müthiş teknolojik savaş makineleri yaparak dikkat çekmektedir.
Sadece 21 kilometre karelik büyüklüğüyle dünyanın en küçük adası olarak bilinen Nauru, birçok açıdan kendine has özelliklere sahip. Nauru hiçbir zaman ordu bulundurmadığı gibi, bugüne kadar herhangi bir askeri güç oluşturmamış bir ülke. Bir ada ülkesi Nauru o kadar küçük ki, başkenti bile yok.
İlgili 44 soru bulundu
Evet, İsrail ordusu, dünya çapında saygın bir güç olarak hafife alınamaz. 2023 yılı değerlendirmelerine göre, dünyadaki en güçlü 18. ordu olarak sıralanmıştır. Türkiye olarak ise 11. sıradayız. Bu bilgi, Global Firepower adlı ABD merkezli bir şirketin araştırması sonucunda ortaya çıkmıştır.
İzlanda'nın ordusu bulunmamaktadır.
Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan İsviçre'de 8.5 milyon kişi yaşıyor ve 2017 verilerine göre orduda 120 bin personel aktif olarak görev yapıyor. İsviçre'de kadın askerlerin tüm orduya oranı sadece yüzde 1. Bu oran İsveç'te yüzde 18, Fransa'da yüzde 15, Almanya ve Norveç'te ise yüzde 12 civarında.
İsveç'le ilişkilerimiz, 2013 yılında imzalanan bildiriyle stratejik ortaklık düzeyine ulaşmıştır. İsveç'in 2024 Mart ayında NATO üyesi olmasıyla ilişkilerimize müttefiklik boyutu da eklenmiştir.
İsveç'in bugün Finlandiya'da kalan doğu yarısı 1809'da Rusya tarafından ele geçirildi. İsveç'in yer aldığı son savaş ise 1814 yılında gerçekleşti.
Genelkurmay başkanı, savaşta başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2024 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 8, NATO'nun ise en güçlü 3. ordusudur.
Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri (İngilizce: New Zealand Defence Force; Maorice: Te Ope Kātua o Aotearoa), Yeni Zelanda'nın silahlı kuvvetleridir.
Şu anki aktif personel sayısı 181.672'dir. Bundeswehr'in Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'dur. Almanya'nın savunma harcamaları GSYH'nin %2,01'ine denk gelmektedir.
İsviçre ekonomisi dünyanın en stabil ülke ekonomilerinden biridir. İsviçre, Dünya'nın gayrisafi yurt içi hasılası sıralamasında 20., kişi başına düşen milli gelir sıralamasındaysa 2. ülkesidir. Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır.
Dünya Savaşı'nda tarafsızlığını açıklayan ülke askerî olarak savaşa katılmadı. II. Dünya Savaşı'nda da tarafsızlık açıklandı, bir Alman müdahalesi planlansa da bu gerçekleşmedi.
En güvenilir ülke: İsviçre
Araştırmada tüm kategorilerde 90 üzeri puan alan İsviçre, ortalama 93,4 notla birinci sırada yerini aldı. Listenin ikinci sırasında 92,7 puanla Singapur, üçüncü sırada ise 91,1 puanla Norveç geldi.
2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi kamuoyunda bir değişikliğe yol açarak İsveç'in Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvurmasına yol açtı. İsveç, 7 Mart 2024'te NATO'ya üye oldu.
Kereste, hidroelektrik ve demir cevheri dış ticarete yönelik olarak ekonominin kaynak tabanını oluşturmaktadır. İsveç'in mühendislik işleri, üretim ve ihracatın %50'sini oluşturmaktadır. Telekomünikasyon, otomotiv ve ilaç sanayisi de büyük önem taşımaktadır.
Resmî veriye göre 24 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla İsveç'te 200.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır.
İsviçre'de askerlik 18-34 yaşları arasındaki erkeklere zorunlu. Ülkede 2013'te yapyılan referandumda askerlik hizmetinin kaldırılması reddedilmişti. Konu üçüncü kez seçmenlerin oyuna sunulmuştu. Temel askerlik eğitimi 21 hafta sürüyor, daha sonra yıllık ek eğitimler yapılıyor.
Zorunlu askerlik uygulamasına devam eden ülkelerden Azerbaycan'da 18 ay, Danimarka'da çoğunlukla 4 ay, Estonya'da 8 ay, Finlandiya'da 180,270 veya 362 gün, İsviçre'de yaklaşık 21 haftası temel askerî eğitim olmak üzere 260 gün, Norveç'te 12 ayı temel eğitim olmak üzere 19 ay, Rusya Federasyonu'nda 12 ay'dır.
Haber Merkezi - ABD merkezli Global Firepower, 2023 yılında dünyanın en güçlü orduları listesini açıkladı. Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.
Savunma kuvvetlerinin toplam mevcudu 34.700 (27.300 kara kuvvetleri, 3.000 hava kuvvetleri ve 4.400 hava kuvvetleri) kişidir. Bu birimlerin içinde ayrıca 8.900 subay ve 15.800 profesyonel asker bulunmaktadır.
Kosta Rika ve Grenada gibi bazı ülkeler askersizleştirme sürecinden geçti. 60 yıl önce Samoa gibi diğer ülkeler silahlı kuvvetleri olmadan kuruldu, bu durumun birincil nedeni, bağımsızlık bakımından başka bir ulusun koruması altında kalmış olmaları veya hâlâ koruma altında olmalarıdır.
İşte herhangi bir daimi ordusu bulunmayan 24 dünya ülkesi... 3 Haziran 1993 yılındaki antlaşmaya göre gerekli durumda ülkenin askerî yönden korunması İspanya ve Fransa tarafından sağlanmaktadır. Ülkenin anayasasına göre 1949 yılından bu yana ülkede ordu bulunması yasak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri