Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Dizel motorlar sıkıştırma ısısı eksikliğinden dolayı soğuk havalarda çalışmakta bazen zorlanabiliyor. Bu sebeple motorun sorunsuz çalışabilmesi için bir ısıtma cihazı olan kızdırma bujileri kullanılıyor.
Bir motor yağının viskozitesi ne kadar düşükse o motor yağı o kadar incedir ve soğuk havalarda bile akışkandır. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar yüksekse o yağ o kadar kalındır ve soğuklarda da daha çok katılaşarak aracınızın soğuk havalarda daha geç çalışmasına neden olur.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir. İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Hava zaten soğuksa eğer ısınnan dizel motorun bile rolantide ısısı düşüyor. Onun için bu soğuk havalarda dizel motorun geç ısınması normaldir. araç durduğu yerde rölantide, turbo veya intercoolerin motorun ısınması veya soğumasına herhangi bir katkısı yoktur.
Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır. Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Fakat aşırı sıcak ve soğuk havalarda akünün daha hızlığı tükendiği bazı kaynaklar tarafından söylenir. Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
Aracınız dizel kullanıyorsa motorun ve aracın zarar görme riski de iyice artmaktadır. Vurdurma işlemi sırasında dizel pompaları ciddi hasar alabilir. Bu yüzden Antalya Havalimanı araç kiralama hizmeti verirken dizel arabalar için bu yöntemin kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
Aracınızı ilk çalıştırmada motoru gaz vererek ısıttığınız gibi stop ederken de en az 30 saniye gaz vermeden çalıştırmanız gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur.
Dizel araçlar patlamalı sistemle çalışır.Dolayısıyla sürekli motora yakıt geçişi söz konusudur ve kalkışlarda gaz vermene gerek yoktur. Elbette kalkarken gaz verebilirsin ancak motorun yüksek devirde çalışmasına sebep olacaksın.
1- Mazot koy. 2- Marşa bas hava yapmamış olup hemen çalışabilir. 3- Hava yapmışsa otomatik hava almalı olup bir kaç uzun marşta havasını otomatik alarak çalışabilir. 4- Otomatik hava almalı değilse yakıt hattında hava alma pompası veya düğme gibi birşey olur onu birkaç defa basmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri