Derinin fizyolojik ısısına tekrar dönülmesi; bu işlem mutlaka sıcak değil, ılık su yada ılık su ile ıslatılmış bir havlu ile yapılmalıdır. En az 15-30 dakika 37-40 C de ılık su ile kompresler yapılabilir. Aerosol kaynaklı deride soğuk etkisi ile yanık gelişmekte.
Soğuk ısırması sorununu yeniden ısıtarak tedavi edebilirsiniz. Diğer tüm donma cilt, kas, kemik ve diğer dokulara kalıcı hasar verebileceğinden tıbbi müdahale gerektirir.
Soğuk ısırması ya da Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
İlgili 35 soru bulundu
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Soğuk yanığı/ısırması, vücudun düşük sıcaklıklara maruz kalan bölgelerinin zarar görmesidir. Burun, kulaklar, yanaklar, çene, el parmakları veya ayak parmakları gibi cildin açıkta kalan bölgeleri soğuktan daha çok etkilenir.
Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir. Dokular tekrar ısındığında bu bölgeye giden kan pıhtılaşır ve buradaki dolaşımı tamamen durdurur. Bunun sonucunda da o bölgedeki hücreler ölür.
Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih edilmelidir. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalıdır. Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanımı da ihmal edilmemelidir.
Soğuğun ciltteki ilk etkisi kızarıklık ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkar. Doku daha da soğursa, cilt giderek solgunlaşır ve uyuşma hissi ortaya çıkar. Orta dereceli Soğuk ısırması durumunda, bölge ısınmaya başladıkça kaşıntı ve şişme görülür. Bazı hallerde deri su toplar.
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.
Cildinizi ısıtmak için:
– Buz yanığı sonrası cilt direk sıcak su ile temas ettirmemelidir. Sıcaklık derecesi 30-35 derece olan suya sokulabilir. – Her bir ıslatma arasında 20 dakika ara vererek, gerekirse ıslatma işlemini tekrarlamaya devam edin. – Soğukla temasın kesilmesi sağlanmalıdır.
SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ
Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Zereyak, buz yanığının hafife alınacak bir rahatsızlık olmadığını ve uzuv kaybına bile neden olabileceğini söyleyerek, “ Belirtilerini kabaca güneş yanığına benzetebiliriz. Etkilenen bölgede kızarıklık olur. Küçük küçük bül dediğimiz su kabarcıkları oluşabilir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
Öncelikle buz yanığının tam olarak ne olduğuna bakalım: Dondurucunun içindeki nem molekülleri ambalajdan ya da içerisine koyduğunuz paketin içinden geçip gıdanın yüzeyine ulaştığında kayboluyor ve yüzeydeki nem kaybı pamuk şekerimsi, süngerimsi bir dokudaki buz yanığını oluşturuyor.
Lokal Soğuk Yaralanmaları Soğuğa maruz kalan kulak, burun, alın, çene gibi küçük bölgelerde meydana gelen yaralanmalardır. Bu tip yaralanmaların şiddeti soğuk havanın tipi, rüzgarın şiddeti, süresi ve neme bağlı olarak değişebilir.
Genellikle 5 dakikadan kısa sürede kendiliğinden geçen soğuk havalenin uzun sürmesi acil müdahale yapılmasını gerektiriyor.
Soğuk ısırığı ve belirtileri
Halk arasında soğuk ısırması olarak bilinen Frostbite sıfır derecenin altına inmiş sıcaklıklarda el ve ayak parmakları, kulak ve vücudun çeşitli bölgelerinde yaşanır. Parmak uçları bir anda beyazlamaya ve hissizleşmeye başlar.
dördüncü derecedeyse kas, kemik ve tendonlar zarar görmüştür. bu durumda tedavi edilemez bir zarar oluşur ve ampütasyon gerekebilir.
Kene ısırıkları: borrelia enfeksiyonu taşıyıcısı olan kenelerin ısırıkları ciddi hastalıklara neden olabilir. İlk başta ısırık belirti vermez ancak bir süre sonra ciltte kaşıntı, morarma, kızarıklık ve şişme gözlenebilir.
Soğuktan Yüz Kızarmasına Ne İyi Gelir? Yüz kızarıklığına en iyi gelen en iyi nemlendirici aloe vera jelidir. Aloe vera jeli ağrıyı azaltır, kızarıklığı ve yanmayı engeller. Yüz kızarmasını gidermek için yüze gün içinde 2 defa uygulayın.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri