Soğuk ısırması en çok el parmakları, ayak parmakları, burun, kulaklar, yanaklar ve çenede görülür. Cilt uyuşması nedeniyle, birisi işaret edene kadar donma olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Etkilenen bölgenin rengindeki değişiklikleri kahverengi veya Siyah ciltte görmek zor olabilir.
SOĞUK ISIRMASI VE BELİRTİLERİ NEDİR? Burun, el ve ayak gibi organların aşırı soğuğa maruz kalması durumunda cilt ve yüzeysel dokular donar. Soğuğun ciltteki ilk etkisi kızarıklık ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkar. Doku daha da soğursa, cilt giderek solgunlaşır ve uyuşma hissi ortaya çıkar.
Soğuk ısırması ya da Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu olarak tanımlanabilir. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
SOĞUK ISIRMASINDAN NASIL KORUNULUR? Soğuk ısırmasından korunmanın en kolay yolu soğuktan, rüzgardan veya sıkı giysilerden uzak durmaktır. Bu gibi durumlarda ilk yardım olarak öncelikle hastalıklı bölge ılık suyla ıslatılır ve çok hafif bir şekilde ovuşturulur.
İlgili 37 soru bulundu
SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ
Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir. Dokular tekrar ısındığında bu bölgeye giden kan pıhtılaşır ve buradaki dolaşımı tamamen durdurur. Bunun sonucunda da o bölgedeki hücreler ölür.
Zereyak, buz yanığının hafife alınacak bir rahatsızlık olmadığını ve uzuv kaybına bile neden olabileceğini söyleyerek, “ Belirtilerini kabaca güneş yanığına benzetebiliriz. Etkilenen bölgede kızarıklık olur. Küçük küçük bül dediğimiz su kabarcıkları oluşabilir.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
Nemli ve ılık bir ortamda beklenmelidir. Donmuş olan cilt, ısınması için ovuşturulmamalıdır. Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kaçınılmalıdır. Cilt normale dönüyorsa sadece zeytinyağlı, E vitaminli nemlendirici sürülebilir.
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.
Frostbite, aşırı soğuğun ciltte ve diğer dokularda neden olduğu hasardır. Hava soğuk olduğunda (0ºC'de veya altında) veya kuvvetli rüzgarlar olduğunda, insan vücudu cilde yakın kan damarlarını daraltarak çekirdek vücut sıcaklığını korumaya çalışır.
Vücudun kıvrım bölgeleri, el ve ayak bilekleri, kol ve bacak bölgeleri lezyonların en sık izlendiği yerlerdir. Pire ısırığı lezyonları kendini sınırlayıcı nitelikte olsa da lezyon üzerine ikincil olarak eklenen sağlık sorunları daha ciddi şikayetlere yol açabilir.
Pireleri erkenden fark etmenin en kısa yolu, küçük dostunuzun hareketlerini gözlemlemektir. Eğer evcil hayvanınız her zamankinden daha çok ve şiddetli kaşınıyorsa, buna ek olarak kaşıdığı yeri ısırıyorsa bu ne yazık ki pire sorunuyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.
Pire gözle görülebilir boyutlardadır, yetişkin pirelerin boyları 1,5 – 2 mm arasındadır. Pireleri görmek zıplama özelliğinden dolayı bazen zor olsada, biraz dikkatli gözlerle evde pire olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Siper ayağı uzun süre (10-12 saat) soğuk suya veya soğuğa maruz kalma sonucu ayaklarda görülür. Genellikle soğuk suda avlanan avcılar, yaya yürüyenler, askerler ve balıkçılarda görülür.
Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir.
Kar yanığı esasen bir tür güneş yanığıdır. Güneş ışınlarının deriye teması deride biyokimyasal değişikliklere yol açar. UV ile temas eden deride kalınlaşma ve aynı zamanda “melanosit” adı verilen renk hücrelerinin fazla çalışmasına ile deri renginde koyulaşması olur.
Temiz bir bez veya havlu kullanarak buzları sarılarak veya buz paketini hazırlanır. Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Sabahları cilde soğuk kompres uygulamak, cildini hem rahatlatır hem de görünümünü canlandırır. Soğuk etkisiyle cilt hafif renklenir. Buz uygulaması ciltteki kızarık görünümlerini de hafifletir.
Genellikle 5 dakikadan kısa sürede kendiliğinden geçen soğuk havalenin uzun sürmesi acil müdahale yapılmasını gerektiriyor.
dördüncü derecedeyse kas, kemik ve tendonlar zarar görmüştür. bu durumda tedavi edilemez bir zarar oluşur ve ampütasyon gerekebilir.
İnsan ısırığı ısırıkların en tehlikelisidir. Çünkü kişiler utançtan veya mahkemeye verilme korkusuyla doktora başvurmaya çekinirler. Ayrıca insanların ağızlarındaki bakteriler çok tehlikeli olabilir. Salya ile yaraya geçen bakteriler vücutta önemli iltihaplara neden olabilirler.
Aslında soğuk alerjisinin teşhisi kolaydır çünkü yakınmalar hep soğuk ile temas sonrası ortaya çıkar. Yine de aradaki ilişki gözden kaçarsa, teşhisi kesinleştirmek için buz küpü testi kullanılır. Kola uygulanan buzun değdiği cilt bölgesinde kızarıklık, kabarıklık olması soğuk alerjisi olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri