Sonuç olarak, bebeklerin beslenmesinde hijyen ve güvenlik önemlidir. Soğumuş mama ısıtılıp verilebilir, ancak mümkün olan en kısa sürede tüketmeye özen göstermelisiniz. Biberonda kalan mamalar ise hemen atılmalı ve bir kez başlamış bir mama öğünü tekrar kullanılmamalıdır.
İçinde bebek gelişiminde gerekli tüm vitaminleri barındırdığı için kullanımı çok yaygın olan ve çocuk doktorlarının da tavsiye ettiği hazır bebek mamaları, uygun şartlarda saklanmadığı zaman zehirlenmelere yol açabiliyor.
Bebek mamaları nasıl hazırlanır? sorusunun yanıtından sonra saklama koşullarını da bilmeniz oldukça önemlidir. Vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için mamaların hazırlandıktan sonra yaklaşık 2 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Artan ya da tüketilmeyen mamanın ise bekletilip tekrar kullanılması önerilmez.
Dondurulmuş süt bir biberon ısıtıcıda (böylece sütün kalitesi korunur), buzdolabında, musluk suyu altında veya sıcak su dolu bir kabın içinde çözdürülebilir. Sütü çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın. Biberon ısıtıcıya erişiminiz yoksa biberonu sıcak su dolu bir kaba koyarak da sütü ısıtabilirsiniz.
Hazırlanan bebek mamasını hazırlandıktan sonraki 2 saat içinde ve beslenmeye başladıktan sonraki bir saat içinde kullanın. Hazırlanan bebek mamasını 2 saat içinde kullanmaya başlamazsanız hemen şişeyi buzdolabında saklayın ve 24 saat içinde kullanın.
İlgili 32 soru bulundu
Soğumuş mama ısıtılıp verilebilir, ancak mümkün olan en kısa sürede tüketmeye özen göstermelisiniz. Biberonda kalan mamalar ise hemen atılmalı ve bir kez başlamış bir mama öğünü tekrar kullanılmamalıdır.
Hazırlanmış ürünü ise 1 saat içerisinde bebeğinize yedirmeli ya da içirmelisiniz. Kuru ve serin bir yerde saklamalı, direk güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Kavanoz ürünlerini ise kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Kavanoz kapağını açıldıktan sonra 48 saat içinde tüketilmeli.
Kalan mama dolapta saklanır mı? Eğer mamanın tamamı bitmediyse kalan mamayı kullanmamalı, dökmelisin. Oda ısısında 1 saat beklediyse yenmemiş mamanın atılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Hazırladığın ama bebeğine içirmediğin formül mamayı buzdolabında 24 saat kadar saklayabilirsin.
Aldığınız açılmamış ürünü kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Açıldıktan sonra Sıvı Aptamil 1 Bebek Sütü 24 saat içinde, Sıvı Aptamil 2 Devam Sütü ve Aptamil 1 yaşından itibaren Çocuk Devam Sütü 48 saat içinde tüketilmelidir.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir. Yine de verilen miktarlar iyi ölçülmeli ve aşırı beslemeden kaçınılmalıdır.
Mama Kötü Kokuyorsa
Köpek mamasının kendine has ağır bir kokusu vardır. Ancak paketi açtığınızda bu kokunun daha üzerinde bir koku hissetmişseniz muhtemelen mama bozulmuştur. Mamanın kötü kokması ise mamanın nemlendiği, küflendiği ve böceklendiği anlamına gelebilir. Kötü kokan bir mamayı köpeğiniz yemek istemeyecektir.
Mama her zaman, güneş almayan kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır, ve tadını korumak için mümkün olduğunca paketin ağzını kapalı tutmak gerekir.
Mamayı bebeğinize vermeden hemen önce hazırlayın, bekletmeden verin. Mamanın tamamı bitmemiş ise kalan mamayı kullanmayın, dökün. Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır. Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir.
3 Aylık Bebek Beslenmesi
Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için ise ek gıdaya başlamak 3. ay için erkendir. Dolayısıyla bu bebeklerin mama ile beslenmesi gerekir. 3 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 175-200 ml ve beslenme sıklığı 5-6 kez şeklindedir.
2 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 120 ml kadardır. Günde ortalama 6 kere beslenebilir. 3 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 150 ml kadardır. Günde ortalama 5 kere beslenebilir.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın. Suyu bir kaba alın ve birkaç dakika iyice kaynatın. Daha sonra suyun ılınmasını bekleyin. Ne kadar su koyacağınızı öğrenmek için, yine kutunun üzerindeki talimatları uygulayın.
Anne sütünün ocakta ısıtılması da faydasızdır, çünkü sütün parçalanmasına neden olan merkezi bir sıcaklık artmasına sebebiyet verir.
Hem emzirip hem mama vermek, öncelikle anneleri, bebekleri daha fazla gıda aldığı için psikolojik olarak rahatlatan bir durum. Bu rahatlık hissinin yanı sıra, 6 aydan sonra bebeklerin farklı gıdalara olan ihtiyacı başladığı için kademeli olarak tercih ediliyor.
Devam sütünün her beslenme zamanında taze kalması önerilir. Yani devam sütü tekrar ısıtılır mı sorusuna kesin cevap önceden hazırlanan devam sütlerinin ısıtılmayacağıdır. Fakat dinlenen su sıcaklığını kaybettiyse, benmari usulü birkaç dakika biberon ısıtılabilir.
Aptamil 1 Bebek Sütü'nü açıldıktan sonra 4 hafta içinde tüketiniz. Hazırlanmış Aptamil 1 Bebek Sütü'nü mikrodalga fırında ısıtmayınız.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri