Sohbet Tarzı Görüşmeler Görüşmecinin doğrudan ortama katıldığı, alan araştırmalarında kullanılan yöntemdir. Sorular etkileşimin doğal akışı içinde sorulur ve görüşülen görüşme yapıldığının bile farkında olmayabilir. Önceden belirlenmiş sorular yoktur ve görüşmenin nasıl gelişeceği kestirilemez.
Bunlar; tam yapılandırılmış görüşme, yapılandırılmamış (serbest) görüşme ve yarı yapılandırılmış görüşmedir. Yapılandırılmış görüşme türünde; sorular, soruların ne şekilde sorulacağı ve hangi verilerin toplanacağı ayrıntılı bir şekilde önceden belirlenmiştir.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
GÖRÜŞME TEKNİĞİ
Görüşme toplum bilimcilerin sık sık başvurdukları bir tekniktir. Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Görüşme, mülakat kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmakta, konuşma ve yazı dilinde her iki kelime de yer almaktadır. Görüşme, yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin, belli bir amaçla sözel ve sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları bir etkileşimdir.
Görüşme tekniği aşamaları farklı kaynaklarda farklı şekillerde ele alınmıştır. Balcı (2021) bu süreci; hazırlama, düzenleme, mülakatın yönetimi, kapanış, değerlendirme olmak üzere beş aşamada incelemiştir.
Görüşme, temelde soru sorma ve sorulara yanıt almayla ilgilidir. Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Teknik mülakat, bir adayın sorunları çözme yaklaşımlarını değerlendirdiğinden, mülakatı yapan kişi, adaya mülakat sırasında bir dizi teknik problem sorar. Teknik mülakat sırasında, mülakatı yapan kişi, adayın soruna nasıl yaklaştığını değerlendirir.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Görüşmeci, • İyi iletişim kurabilmeli, • Araştırılacak konuyu iyi bilmeli, • Bölgeyi tanımalı, • Görünümü ile ortama uygun olmalı, • Görüşmeye katılacak kişiden randevu almalıdır. Randevu almadan gitmek katılımcıyı zor durumda bırakabilir. gitmelidir.
Bu yaklaşım, genellikle araştırmacının gözlem amacıyla doğrudan ortama katıldığı alan araştırmalarında kullanılır. Önceden belirlenmiş sorular yoktur, görüşmenin hangi yöne gideceği kesin hatlarıyla önceden kestirilemez. Sorular konuşmanın anlık akışı içinde kendiliğinden gelişir.
Bireysel görüşmeler, kişiyi zorlayan her türlü yaşamsal sorunun danışan ile birlikte çözümlenmesi sürecidir. Bireysel görüşmeler yoluyla öğrencinin kişisel, sosyal ve akademik olarak içinde bulunduğu zor koşullarla baş etme becerileri geliştirilmeye çalışılır.
İnsanların duygularını, düşüncelerini ve bilgilerini sözlü yollarla başkalarına aktarması. Özellikle sosyal hayatta çok etkilidir. Bir sunum, toplantı ya da günlük sohbetler örnek olarak verilebilir.
Güdümsüz Görüşme: Her iki tarafta aktiftir. Görüşme sürecinin sorumlulukları danışanın kendisine aittir. Danışanın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğine inanılır ve süreçte danışan bu konuda cesaretlendirilir. Örneğin, Birey Merkezli Yaklaşımı temel alan bir psikolojik danışman.
Farklı mülakat türleri arasında yapılandırılmış mülakatlar, davranışsal mülakatlar, yarı yapılandırılmış mülakatlar, durumsal mülakatlar ve stres mülakatları gibi yöntemler bulunmaktadır.
Sohbette başkalarının duyma ihtimali varken, klinik görüşmede gizlilik esastır. Sohbetin süresi değişkendir, saatlerce sürebilir. Klinik görüşmede ise süre bellidir ve ortalama 50 dakikadır. Sohbetteki amaç arkadaş ilişkisini sürdürmektir.
Nitel görüşmeler genellikle takip soruları içerir ve sohbet ya da tartışma formatında gerçekleştirilir. Niteliksel görüşme bir daha kişisel bir araştırma biçimi genel anketler veya odak grup çalışmaları ile karşılaştırıldığında. Bu tür formatlar genellikle açık uçlu ve takip soruları içerir.
Sorular veya konuların belli bir öncelik sırasına konulmasının zorunlu olmadığı yarı yapılandırılmış bir görüşme türüdür. •Önceden bir taslak oluşturulmuş olması, sistematik bilgi elde edilmesine yardımcı olur. Araştırmacı, görüşme sürecine bağlı olarak bazı soruları yeniden sorabilir, veya sormaktan vazgeçebilir.
Yapılandırılmamış görüşme hem açık uçlu hem de kapalı uçlu soruların görüşmecilere yöneltildiği, belirli plan dâhilinde soruların sorulmadığı bir tekniktir. Bu görüşme türünde araştırmacı ile görüşmeci arasında araştırma konusuna dair genel bir diyalog kurulmaktadır.
Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir.
Teknik mülakat, bir iş görüşmesi sürecinde adayın teknik bilgi ve yeteneklerini, işe uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılan bir tür mülakattır.
Serbest mülâkat
Bu tür görüşmelerde görüşmecinin adaya soracağı sorular sınırlandırılmamıştır. Görülmeci ihtiyaca göre uygun gördüğü soruları yöneltir. Bu tür mülâkatların adayların eşit değerlendirilmemesi veya sınırlı şekilde (bazı konulara odaklanarak) değerlendirilmesi gibi dezavantajları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri