etkinlikleri için kullanan ilk filozof olmuştur. Bu bağlamda Sokrates'e göre, erdem insana kendisine özgü ve uygun olanı gerçekleştirme ve kendisini gerçekleştirme imkânı veren yetkinliktir. Diğer bir ifadeyle erdem, insanın insan olmak bakımından sahip olduğu doğasını gerçekleştirmesidir.
Erdem nedir? diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir.Dolayısıyla bilgisizlik de erdemsizliktir. Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan biryapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülükbilgisizlikten kaynaklanır.
Sokrates'e göre erdem her insana öğretilebilir ancak her insanda aynı oranda zuhur etmez.
Bilgi edinen kişi eylemlerinde iyiye yönelecek, iyi bir yaşam süren birey de erdem sahibi olacak ve erdem sayesinde mutluluğa ulaşacaktır. Yani Sokrates'e göre ahlakın amacı mutluluktur. İnsanın ulaşmak istediği en yüksek iyi de ancak mutluluktur ve mutluluğun yolu da erdemden geçer.
Sokrates, erdemin aslında bir bütün olduğunu, diğer erdemlerin ise onun parçaları olduğunu ifade eder. Ona göre erdem bir bilgidir ve ve bu erdemi bilen kişi zorunlu olarak iyiyi yapacaktır. Bu durum doğal olarak bilen kişinin kötülük yapmayacağı sonucunu doğurur.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle Devlet adlı eserinde Platon için erdem, bireye ilişkin bir kavram olmasının yanı sıra toplumsal içeriğe sahip olan bir kavramdır. Bu eserinde bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adalet gibi temel erdemlerden bahsetmesi ve bu erdemlerin toplum açısından önemini vurgulaması tesadüf değildir.
Sokrates toplumsal düzenin, ölçü sisteminin bir başka deyişle kriterlerin oturmasıyla sağlanacağını savundu. Oluşturulacak kriterlerin kişilere göre değişmemesi, esnetilmemesi gerekiyordu. Ünlü filozofa göre “ölçülerini oturtmuş bir toplumsal düzen varsa, devletten söz edilebilirdi.”
Bu bağlamda Sokrates'e göre, erdem insana kendisine özgü ve uygun olanı gerçekleştirme ve kendisini gerçekleştirme imkânı veren yetkinliktir. Diğer bir ifadeyle erdem, insanın insan olmak bakımından sahip olduğu doğasını gerçekleştirmesidir.
Erdem, insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır.Bir bakıma erdemlik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır. Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan, benimseyen insandır.
Düşünce erdemlerine bakıldığında, iki ana yeti ön plana çıkmaktadır: akıl(nous) ve aklıbaşındalık (phronesis). Aklıbaşındalık, iyi yapmayla ilgili olarak nelerin kendisi için iyi ve yararlı olduğu konusunda yerinde düşünebilmektir.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe.
hareketlerinin belirli bir dereceye kadar kendi için de doğuştan var olan ahlaki erdeme dayalı olduğu fikrini temsil etmektedir. Bilgelik, cesaret, ılımlılık, adalet, cömertlik, inanç, umut ve yardımseverlik gibi kavramlar erdem etiği ile ilgilidir.
Aristoteles'in etiği, erdem etiğinin en sistematik örneğidir. Erdem etiğinin en temel özellikleri; ahlaklı olmayı insanın doğasını gerçekleştirmesinin bir koşulu olarak görmesi ve ahlakın da ancak bir topluluk yaşamı içerisinde mümkün olabileceğini kabul etmesidir.
Erdem etiği, zihin, karakter ve dürüstlük duygusunu vurgulayan normatif etik teorilerdir. Erdem etiği ile ilgilenenler, eylemin sonuçlarına odaklanan erdemlerin ve diğer ilgili sorunların doğasını ve tanımını tartışırlar.
Bu çalışmada amacımız Erdem etiğini ortaya çıkış dönemi olan Antik Yunan'da incelemektir. Erdem etiğini ilk kez sistematik bir şekilde ele alan filozof Aristote- les'tir. Ve Aristoteles, Erdem etiği söz konusu olduğunda başvurulan ilk filozoftur.
Bu sorulara cevap arayan filozofların başında Eflatun gelir.19 Eflatun, öncelikle bireysel ve sosyal “iyi”yi ve aralarındaki ilişkiyi tanımlamış, “Devlet” adlı ünlü kitabında kent ve devlet yönetim düzeninde toplumsal katmanlarını ele almıştır.20 Bunlar arasında adalet en üstün erdem olup diğerlerini de içine alır.
En çok sayıda ayette tekrar edilme itibariyle Kur'an-ı Kerim'deki 10 (on) temel erdem şunlardan oluşmaktadır: Sabır, doğruluk/dürüstlük, affedicilik, yardımseverlik, iyilikseverlik, ahde vefa, adalet, barışseverlik, basiret ve iffet.
Buna göre temel erdemler bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet olmak üzere dört tanedir.
Sokratik yöntem, antik dönem Yunan filozofu Sokrates'in ( MÖ 470 Alopeke, Attika - MÖ 399 Atina) felsefi düşünüşü ve bilgiyi sınayarak öğretme yöntemidir. İlk olarak Menon diyaloğunda Sokrates'in bir köleye bir geometri teoremini çözdürmesi ile Sokratik yöntem ortaya çıkmıştır.
Sokrates'e göre, insan, doğasına dair bilgiye diyalog yoluyla ya da diyalektik düşün- ceyle ulaşabilir. Dolayısıyla onun felsefesinde insan, kendisine sorulan rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verebilme yete- neğine sahip bir varlıktır, diye tanımlanabilir.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Politeist bir toplumda yaşadığı için Sokrat da çok tanrılı halk dinini benimsemişti; ancak ilâhî inâyet ve ilhama inanmakta, her şeyin üstünde yüce bir kudretin varlığını kabul etmekteydi.
Sokrates'in Savunması Yunan filozof Platon tarafından kaleme alınmış; Antik Yunan filozofu Sokrates'in Atinalı bir grup tarafından şehir tanrılarını inkar edişi, gençleri kötü yola sürüklemesi gerekçeleri ile suçlanışını ve bu nedenle yargılanış süreci ve cezalandırılmasını konu edinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri