Demokritos, güzeli doğada değil insanda aramak gerektiğini söylemiş; Sokrates bunu geliştirip asıl güzelliğin ruh güzelliği olduğunu vurgulamıştır.
Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Aristoteles'e (MÖ 384 – MÖ 322) göre güzellik âhenktir, uyumdur. Bir bütünü meydana getiren unsurlar birbiri ile uyumlu ise, o şey güzeldir. Tabi burada simetri, orantı, tam uyum, sınırlılık gibi faktörler geçerlidir ve Aristoteles güzelliği âdeta matematik olarak değerlendirir.
Platon, varlığın dışsal güzelliğinin görece olduğunu ve estetik bir öz taşımadığını belirtmiştir. Varlığın fiziksel güzelliği, kendi ideal örneğine ne denli uygunluk gösterdiğiyle belirleneceğini ortaya koyarak, maddi olanın ideal olana gösterdiği uyumla oluştuğunu belirtmiştir.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
Ona göre güzellik, insan deneyimi ve insan üzerindeki etkisiyle ilgisi içinde ortaya çıkar. Bu ilişkide insanın duyusal ve ruhsal çeşitli durumları, estetik yaşantıyı olduğu kadar etik yaşantıyı da belirleyici niteliktedir. Dolayısıyla estetik ve etik birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Kant (1724-1804) modern bilgi rejimini tanımlarken, sanatı, akıldan ve ahlaktan koparıyor. Başka deyişle, sanatı bilimden ve dinden özerkleştiriyor. Sanatın bilgisinin kendinde olduğunu öne sürüyor. Sanatın amacı gibi, bilgisi ve dili de kendindedir; kendi varlığına içkindir diyor.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Baumgarten, güzellik saf akılla değil, duyularla algılanır, der. Ona göre, estetik, mantıklı düşünme ile irdelenecek konularla, nedenlerle ilgilenmez; onun alanı, düşünülür dünyanın konuları değil, duyulur dünyanın konularıdır.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Aristoteles, kadını biyolojik açıdan eksik, psikolojik açıdan irrasyonel, politik açıdan yetkinliği olmayan ve bütün bunlara rağmen kocasıyla eşit ve özgür bir insan olarak tanımlar. Kadının görev alanını ev işleriyle ve çocuklarının eğitimi ile sınırlar evin dışını ilgilendiren her türlü işi kocaya bırakır.
Yunan felsefesinde Platon'dan önce “güzel olan nedir?” sorusuna rastlanmaz. Çünkü Platon'dan önceki dönemde mutlak güzellik Tanrı'ya aittir anlayışı hâkimdir. Platon'a göre güzellik bir “idea”dır.
Güzellik algısı, insanların çevrelerindeki nesneleri veya kişileri nasıl değerlendirdiğini ve güzel veya çekici bulduklarını açıklar. Güzellik algısı, bireysel, kültürel ve sosyal faktörlerden etkilenen kompleks bir konudur.
Estetik evrensel bir kavramdır. Evrensel olmayıp göreceli olan ise güzelliktir. Güzellik ile estetik arasındaki farkın iyi kavranması gerekir.
Sanatı sadece bir kopya olarak gören Platon sanatın bir bilgi nesnesi olduğunu unutur. Sanatı sadece biçimsel yönü ile ele alır. Sanatın içerik yönüne pek dikkat etmez. Sanat Platon'a göre sadece kaba bir taklittir.
Dünya edebiyatında seçkin bir yere sahip olan Tolstoy için sanatın özünü “güzellik” değil, dini bilince dayalı “ahlaki değerler” oluşturmaktadır. Bu yüzden, o, güzelliğe ve güzelliğin yol açtığı “estetik haz”za karşı olumsuz bir tutum takınmıştır.
Hegel'e göre estetik, “Güzel Sanatlar Felsefesi” olarak adlandırılmaktadır. Ona göre sanat; insanların fiziksel, ruhsal, duyusal ve düşünsel gereksinimleri sonucunda ortaya çıkan bir alandır. Sanata olan bu gereksinimin nedeni ise insanın düşünen bir bilinç olmasından kaynaklanmaktadır.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış (müberrâ olmuş), derin sevgi.
Arapça'da "p" sesi yoktur ve yerine "f" sesi gelir. Ayrıca "o" sesi de yoktur ve "u" sesine evrilir. Kelime başında iki sessiz (pl gibi) harf telaffuz edilmez, başına veya artasına sesli bir harf eklenir. Bu üç nedenden dolayı Araplar bu isme Felatun veya Eflatun demişlerdir.
Güneş görünür alemde olduğu için, İyinin formu anlaşılır alemdedir. "Bilinenlere hakikat ve bilene bilme gücü veren şeydir". Bu sadece "bilgi ve gerçeğin nedeni değil, aynı zamanda bir bilgi nesnesidir". Platon, İyi'nin biçiminin, bilişin adalet gibi zor kavramları anlamasına nasıl izin verdiğini tanımlar.
Gözler, elmacık kemikleri, dudaklar ve alt çene gibi. Güzel ve çekici kadının yüzü kavramı farklı kültürlerde karşılaştırıldığında oval yüzün ön plana çıktığını görmekteyiz. Aslında kadın yüzüne karşıdan bakıldığında yüzün dış hatları yumuşak konturları ile ovaldir.
Araştırmada matematiksel güzellik ölçütü olarak, gözler arasındaki uzaklık, burun uzunluğu ve yanakların genişliği baz alındı. Buna göre mükemmel bir yüzde gözler arası uzaklık 59.2 mm, burun uzunluğu 39.9 mm, göz pınarından burun kenarına olan ideal uzunluk ise 13.1 mm olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri