Türkiye'de edebiyat tarihçiliğinin, hatta modern tarihçiliğin kurucularından sayılan Fuad Köprülü'nün en çok okunan ve yankı uyandıran eseri olan Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar yazıldığı günden bu yana önemini giderek büyütmüş bir çalışmadır.
Hakkında. Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı ünvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" bir İslâm âlimidir.
Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu'nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre'dir. Dinî -Tasavvufî Türk edebiyatında asıl olan sanat yapmak değil, dinî-tasavvufi düşünceyi yaymaktır.
Mehmed Fuad Köprülü, yazarlık dışında öğretmenlik, akademisyenlik, siyaset ve devlet adamlığı, gazetecilik, edebiyat tarihçiliği gibi birçok işle uğraşmış çok yönlü bir aydındır. 1910 - 1913 yılları arasında Mercan, Kabataş İstanbul ve Galatasaray liselerinde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Kars Milletvekili iken Cumhuriyet Halk Partisinden ayrılarak 3 arkadaşı ile beraber Demokrat Partiyi kurmuş, 22.05.1950 den 14.05.1954 e kadar İstanbul milletvekili olarak Dışişleri Bakanlığı yapmıştır.
Ord. Prof. Fuad Köprülü'nün, 2. baskısı, 1966'da Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılmış olan Türk Edebiyatı'nda İlk Mutasavvıflar adlı eserinin 3. baskısı da yine ayni Başkanlıkça yayımlanmış bulunmaktadır.
Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse.
Bu geleneğin en önemli temsilcileri; Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Hacı Bayram-ı Veli, Hüdai, Abdû Furkan, Sezai ve Turabi'dir.
Türk edebiyatı tarihinde "Divan-ı Hikmet"in önemi İslamiyet'ten sonraki Türk edebiyatının daha önce yazılan Kutadgu Bilig'den sonraki bilinen en eski örneklerinden biri ve tasavvuf Türk edebiyatının ilk eseri oluşudur.
(1968; 183–84) Önemli temsilcileri arasında Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Hatayî, Hacı Bayram Velî, Eşrefoğlu Rumî, Ahmed Sarbân, Ümmî Sinân, Üftâde, Pir Sultan Abdal, Aziz Mahmûd Hüdâyî, Niyâzî-i Mısrî Sezâî-i Gülşenî gibi isimler sayılmaktadır.
Ahmed Yesevî'nin bilinen iki eseri Fakrname ve Divan-1 Hikmet'tir. Fakrname A. Yesevî'nin tarikat üzerine fikirlerini açıkladığı ve Yesevîli- ğin prensiplerini ortaya koyduğu bir risaledir. Bu eserin, Divanwi Hikmet'e giriş olabileceği üzerinde durulmaktadır.
Ahmed Yesevî Müslüman türk kimliğinin oluşmasında, edebiyat ve şiirin gelişmesinde Yûsuf Has Hâcib ve Kâşkarlı Mahmud'dan sonra en önemli katkıyı sağlayan kişidir. Çünkü o Türkçe yazan ilk tasavvufî Türk şahsiyettir. Türkler arasında din âlimi olmak bakımından Ahmed Yesevî ilk değildir şüphesiz.
Sûfî şairler nâdiren tâlî sayılabilecek şiirler yazmışlardır. Yazar kitabın birinci bölümüne genel girişle başlamaktadır. Sanat tarihinin ontolojik temelinde ve tarihsel ortaya çıkışlarında “din” ve “maneviyat” gerçeğini vurgulanmıştır. Sanatçı içine doğan varlık mertebesinin sınırlarında faaliyet gösteren kişidir.
Yunus Emre, hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız, ancak Anadolu Türklüğünün dilinde ve gönlünde şiirleriyle yer etmiş büyük bir ozan ve mutasavvıfdır. Onun menkıvebî hayatına bakarsak Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Saru Saltuk gibi ünlü şahsiyetleriyle aynı zamanda yaşamıştır.
Hoca Ahmed Yesevî sadece Tasavvufi Türk Edebiyatının kurucusu ve ilk büyük şairi değil aynı zamanda Türk-İslâm Tasavvufu'nun da en büyük mutasavvıflarındandır.
Ahmed Yesevî'nin hikmetlerini içeren Dîvân-ı Hikmet adlı eseri bulunmaktadır. Yesevî'ye ait olarak gösterilen Fakrnâme ise Dîvân-ı Hikmet'in mensur mukaddimesi özelliğinde olan bir risaledir. Ahmed Yesevî'ye ait olduğu ifade edilen bir eser de Risâle adını taşımaktadır.
Tasavvufu ilk tarif edenlerden olan Muhammed b. Vâsi'a (ö. 123/741) göre tasavvuf huşû, nefsi hor görme, kanaatkârlık ve alçak gönüllülüktür.
Dr. M. Fuad Köprülü'nün Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar adlı eserinde, Ahmet Yesevi ile Yunus Emre'nin hayat ve eserleri çevresinde, yetiştikleri dönem, çeşitli özellikleriyle aydınlatılmaktadır.
Halk Tasavvuf Edebiyatı— Bu edebiyatı tedkikteki ihmâl ve kayıtsızlık — İlk mutasavvıf şâirler ve din propagandası — Bu edebiyatın ehemmiyeti — Edebiyatımızın bir kül şeklinde tedkıki lüzûmu — Edebiyat Tarihi'nde görüş tarzımız.
İşte bu aşk ve inançla Türkler arasında İslâmiyet yayılmıştır. Köprülü, Ahmed Yesevî Hazretleri'ni (k.s) anlatmaya başlamadan önce kitabın ilk kısımlarında İslâmiyet'ten önceki yaşama, Türkler'in İslâmiyet ile tanışmaları, tasavvuf hareketi, İran tesiri, halk edebiyatının gelişmesi gibi konulara değinmiştir.
Özet: Mehmet Fuad Köprülü, Türkiye'de edebiyat tarihinin kurucusudur. Köprülü 1890'da doğmuştur. Bu bakımdan Yenileşme Dönemi Türk Edebiyatı'nın pek çok şahsını tanımıştır. Yetişemediği Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal hakkında Türk edebiyatı tarihinin vakıası olarak yazılar yazmış, değerlendirmeler yapmıştır.
Türkiye'de modern edebiyat tarihçiliğinin kurucusu olan Mehmet Fuat Köprülü, şarkiyat, Türk medeniyeti ve kültür tarihi, Türk edebiyatı tarihi, edebî tenkit, Türk dili, din, Türk sanat musikisi, Türk hukuk ve iktisat tarihleri, Türk siyasi tarihi ve etnolojisi gibi alanlarda eserler verdi.
Türkiye'nin yetiştirdiği önde gelen bilim insanlarından biri olan Fuad Köprülü, 4 Aralık 1890'da İstanbul'da dünyaya geldi. Aile şeceresi onuncu kuşakta Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'ya kadar ulaşmaktadır.
Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir. Eserin son üç yüzyıla tarihlenen yazma nüshalarındaki hikmet sayısı değişmektedir. Bice tarafından yayımlanan son derleme 256 hikmet ve bir münacâttan oluşmaktadır (Ahmed Yesevî 2021).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri