Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Latincede "başlangıç", "köken", "hareket kaynağı" gibi anlamlara gelen arkhe, Antik Yunan felsefesinde her şeyi yapan temel yapı taşına verilen isimdir; "ilk prensip" ya da "ilk element" olarak da düşünülebilir.
Ana maddenin, şeylerin kaynağı olan şeyin ne olduğunu anlamaya ve açıklamaya çalışan filozoflar, arkhe olarak maddi bir öğeyi ele almışlar ve doğadaki çokluğun arkasında birliği, mitlerden, dinden ayrıştırarak doğaya dönerek, akıl yürütmelerle yapmışlardır.
Thales'in arkhe olarak ileri sürmüş olduğu su kavramı gibi, hava da belirli bir maddedir. Ona göre, havanın her varlık için hayati önemde olduğu ve her şeyin temelinde olduğu kolayca gözlemlenebilmekle birlikte zamanla her şey tekrar havaya karışarak çözülmektedir59.
Empedoklese göre arkhe ateş, su, hava ve toprak'tır ve bunların faklı oranlarda karışımı evrendeki maddeleri oluşturur. Anaksagoras'a göre varlığın temeli tohumdur ve doğada ne kadar çeşit varsa o kadar da tohum vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
arkhe; ilk ilke; töz; doğa felsefesi; felsefe.
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir. Her şey ateşle yanarak değişir. Ateşin yanarken aldığı haller düşünülerek her şeyin bir değişim içinde olduğu anlatılır.
Ana madde 'hava'
Thales'in 'su' ana maddesinin yerini, Anaksimenes'te 'hava' alır.
Doğa düşünürlerinden biri olan Empedokles, kendinden önceki doğa düşünürlerinin temel öğe (arkhe) olarak belirlediği, su, ateş ve havaya, toprak öğesini de ekleyerek hepsini bir arada kullanan ilk düşünür olmuştur.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Thales kendi eylem veya değişim ilkesini içeren tek bir maddenin ya da unsurun, tüm fiziksel gerçekliğin temelinde yattığını varsayıyordu. Ona göre bu tek madde sudur. Arkhe olan su ise bir tözdür. Milet okulu doğa filozofları arkheyi aynı zamanda töz olarak değerlendirmektedir.
thales'e göre arkhe "su" dur.
Anaximandros özellikle arkhe olarak apeiron seçerek, duyusal verili olanı aşarak “metafizik” bir kavrama doğru adım atmış ve Thales'ten farklı bir görüş ortaya koymuştur. O Thales'in arkhe olarak seçtiği madde olan suya, nicelik olarak “sınırlı” nitelik olarak “belirli” olması nedeniyle karşı çıkmıştır.
Demokritos'un arkhesi ise maddeyi en küçük yapı taşına kadar böldüğümüzde elimizde kalandır. O, bu en küçük yapı taşına “atom” der. Boşlukta dolaşan atomlar, basınçla birleşerek çeşitli maddelerin oluşumunu sağlar. Ayrıca Demokritos atomların birleşmesini doğum, ayrılmalarını ise ölüm olarak görür.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
Aslında Antikçağ felsefesini ıralayan özellikler olarak şimdiye kadar ele aldığımız arkhe ve değişme problemleriyle Atomcu filozoflar dediğimiz Empedokles, Anaxagoras ve Demokritos da ilgilenmiştir.
Herakleitos'a göre insan üç şeyden oluşmuştur; ateş, su ve toprak. Sürekli bir dönüşüm vardır. Ruhlar için ölümün su olmak olduğunu, su için ölümün toprak olmak olduğunu, topraktan ise su olduğunu, sudan da ruh olduğunu söyler.
Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan. Töz, felsefi anlamda evrenin varoluşunu açıklamaya çalışan felsefelerin ilk öğe olarak düşündükleri varlık, öz, değişen şeylerin özünde değişmeden kaldığı varsayılan idealist kavrama verilen isimdir.
Pythagoras'a göre, bütün sayılar ilk dört sayıda “içkin”dir. İlk dört sayının toplamı ve çarpımı ile bütün sayılar elde edilir.
Thales maddenin ilk öğesi (arkhe, töz) olarak suyu ileri sürmüştür. İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu, dünyanın bir tepsi gibi olduğunu ve su tarafından taşındığını söylemiştir.
Herakleitos felsefesinde, varlığın bir oluş içinde açıklandığını ve varolan tek gerçekliğin oluş ve değişmeden ibaret olduğunu görürüz. Buna karşılık Parmenides'te öncelikle oluş düşüncesinin inkârına tanık oluruz. Parmenides gerçekliği ebedi, değişmez ve sürekli olan 'Bir' kavramı ile açıklamıştır.
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri