Karın Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Karın ağrısı, diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları ile birlikte deneyimleniyorsa bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
Genel olarak, bir iç hastalıkları uzmanı veya aile hekimi ilk başvurulan uzman olabilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi karın organlarını ve gastroenteroloji branşını ilgilendiren şikayetler de öncelikle dahiliye bölümünde değerlendirilir.
Karın ağrısı için genellikle iç hastalıkları (dahiliye) veya gastroenteroloji bölümlerine gidilir. Ağrının nedenine bağlı olarak kadın hastalıkları ya da hasta küçük yaştaysa çocuk doktoruna da gidilebilir.
Burada sol böbreğin alt kenarı, sol idrar yolu, kalın bağırsağın bir kısmı, zigmoid kolon, idrar torbasının bir kısmı, kadınlarda büyük kan damarları, sinirler, sol tüp ve yumurtalık bulunur.
Sol böbrek ve böbrek üstü bezi.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Böbrek ağrısı için üroloji bölümüne ve bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir.
Kolon, kalın bağırsağın sağ ve sol kısmında bulunur. Sağ kısımda bulunan kolon daha dar bir yapıya sahiptir bu yüzden belirtileri farklılık gösterir ve aynı zamanda erken tanı olasılığı daha yüksektir. Kalın bağırsağın sol kolon kısmı ise daha geniş bir yapıya sahiptir.
Karaciğer ve böbrek gibi iç organların yanı sıra dalak, safra kesesi gibi diğer organların da incelenmesine olanak tanıyan tüm batın USG, iç hastalıklar uzmanı tarafından istenir.
Kasık ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunun yanıtı problemin altında yatan nedene göre değişkenlik göstermekle birlikte bu sorunun çözümü için genel cerrahi uzmanı hekimlerden, kadın doğum uzmanı hekimlerden veya üroloji uzmanı hekimlerden yardım alınabilir.
Hem ultrasonografi işlemi hem de elde edilen verilerin incelenerek raporlanması ultrasonografi ve diğer görüntüleme yöntemlerine ilişkin ileri düzeyde eğitim almış radyoloji uzmanları tarafından yapılır.
Çoğu zaman sırt ağrısıyla karıştırılır. Sol böbrek ağrısına böbrek taşları, böbrek enfeksiyonu, böbrek iltihapları, yaralanma veya böbrek kanseri neden olabilir. Böbreklerde oluşabilecek enfeksiyon veya su alımının az olmasından kaynaklı sorunlar da sol böbrek ağrısı nedenleri arasındadır.
Kadınlar için, alt karın ağrısı üreme organlarındaki sorunlardan kaynaklanabilir. Rahim ağzı enfeksiyonları, adet dönemi sancıları, yumurtalık kistleri veya endometriozis alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Sol göğüs altında ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En yaygın nedenlerden biri, kas ve kemiklerdeki stres veya yaralanmadır. Bu ağrı genellikle nefes alırken veya hareket ederken daha da kötüleşir. Ayrıca, sol göğüs altında ağrı, sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanabilir.
Karın içi kitlelerin tespit edilmesi genellikle fiziksel muayene, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme yöntemleriyle yapılır. Bu testler, kitlelerin boyutu, konumu ve diğer organlara olan etkilerini belirlemek için hayati öneme sahiptir.
Karın cildine ait sinirlerin sıkışmasına bağlı ağrılar
Başlangıç sıklıkla belirgin olmamasına karşın ağrı; ani, keskin, bükülme, ardarda öksürme ya da karın içi basıncının arttığı konumlarda ortaya çıkabilir.
Durduk yere karın ağrısı neden olur? Durduk yere ve aniden başlayan karın ağrısı için öncelikle gıda zehirlenmesi ihtimali düşünülür. Ancak kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, gıda alerjileri, laktoz intoleransı, ve mide virüsü de durduk yere başlayan karın ağrısına yol açabilir.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
İdrardan kan gelmesi, ağrısız olsa dahi yumurtalıklarda oluşan şişlik, karın boşluklarında ağrı gibi her türlü idrar bozukluklarında mutlaka uzman bir ürolog yardımı alınması gerekmektedir.
Karın şişliği ve bu bölgeyle ilgili yaşanan sorunlarda Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümü doktorlarına başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri