El titremesi hemen herkesin hayatının bir bölümünde tecrübe ettiği, istemsiz ve ritmik bir kas hareketidir. Bu durum çoğunlukla heyecan, öfke ve korku gibi ani duygu değişimleri, stres, yorgunluk, metabolik eksiklik, aşırı çay ve kahve tüketimine bağlı olarak görülür.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Spor alışkanlığı: Boş zamanlarınızda el titremesi egzersizleri yapın. Elinizi açıp kapatarak ve nesneleri tutup bırakarak parmak kaslarınızı aktif hale getirin. Kafein azaltılmalı: Günlük kafein alımını sınırlandırın. Kahve ve çayı çok seviyorsanız, her bir içecek için belirli bir doz ayarlayın.
Parkinson gibi çok önemli nörolojik hastalıkların ilk belirtisi dinlenme anında ortaya çıkan el titremesidir. El titremesinin belirtisi olabilecek nörolojik hastalıklar MS, inme, travmatik beyin hasarı ve bazı omurilik hastalıkları gibi rahatsızlıklardır.
İlgili 15 soru bulundu
Fonksiyonel el titremesi genellikle heyecan, stres, korku gibi duygulara bağlı olarak oluşur. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu durum, zaman zaman aile içinde ya da iş hayatında ortaya çıkan stres ve gerilim gibi nedenlere bağlı olarak da görülebilir.
Genellikle titreme hastalığı tehlikeli olarak değerlendirilmez. Fakat ileri boyutlarda titreme, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesini engelleyebilir. El titremesi her yaşta kişide görülebilmekle birlikte genellikle yaşlandıkça ortaya çıkma ihtimali artar.
Hangi vitamin eksikliği el titremesi yapar? El titremesi genellikle birçok farklı nedene bağlı olabilir ancak bazı araştırmalar B12 vitamini eksikliği ile el titremesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir.
El titremesi için birkaç farklı yöntem denenebilir. Öncelikle stres ve anksiyetenin azaltılması önemlidir yani yoga veya meditasyon gibi rahatlama teknikleri uygulanabilir. Ayrıca sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve düzenli egzersiz yapmak da el titremesini azaltmada yardımcı olabilir.
İyi huylu el titremeleri
Genellikle 20'li yaşlarda belirginleşir ya da başlar; ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, stres, kafein bu titremeyi arttırırken, alkol alımı azalttığı görülebilir. Yaş ilerledikçe genellikle artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Karaciğer hastalıklarından kalp ve dolaşım sorunlarına, mide ya da pankreas kanserinden daha birçok farklı kanser el titremesine neden olan durumlar içerisinde yer alır. Böyle zamanlarda yapılması gereken en önemli husus, şüphesiz ilgili uzman bir doktora başvurmalıdır.
Stres, korku ve heyecan gibi duygulara bağlı psikolojik titreme sorununun çözümü noktasında mutlaka uzman bir psikoloğa başvurulmalıdır. Düzenli psikolog görüşmeleri ile ani duygu değişimleri ve buna bağlı gelişen titreme sorunları kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
El ve ayaklarda karıncalanma
Demir seviyesi düşük olduğunda kemik iliği yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez, bu da kan hacminin düşük olmasına ve dokulara kan akışının azalmasına neden olur. Ellerinize ve ayaklarınıza kan akışının azalması da karıncalanma hissi yaratır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir. Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Vitamin Eksikliği ve El Titremesi
Vitamin eksikliği birçok hastalığa sebep olabilir. El titremesinin sebeplerinden bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Yeterli miktarda B vitamini içeren besinler tüketmiyorsanız risk altında olabilirsiniz.
Kolda sinir sıkışması vakalarında ise el bileğinde ve parmak uçlarına doğru olan bölgelerde sızlama ve uyuşma sıkça görülür. İlerleyen durumlarda kolda seğirmeler oluşabilir. Omuzda sinir sıkışması durumlarında ise daha sıklıkla hapşırma ya da öksürme gibi reflekslerde omuz kaslarının seğirmesi görülebilir.
Tremor Hastalığına Tanı Nasıl Konulur? Titreme hastalığının tanısı için belirli bir kan testi ya da tetkik bulunmamaktadır. Bu nedenle, hastalığın tanısı ancak semptomların benzediği diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri