Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar.
Maskülen kelimesi genel itibariyle erkeksi' anlamına gelmektedir. Daha geniş tabirle erkeğe benzeyen, erkeği andıran ya da eril gibi anlamlara gelmektedir. Özellikle moda dünyası ile beraber gündelik yaşam içerisinde de son dönemlerde sıkça kullanılan kelimelerden biridir.
Maskülen kelime anlamı ile erkeksi demektir. Genelde erkeksi davranışlar, fiziksel özellikler ve giyim tarzı ile bağdaştırılır. Men Akademi erkeklerin her zaman maskülen, yani gerçek bir erkek gibi davranmasını teşvik eder. Bunun anlamı masküleniteyi toksik hale getirmek değil, erkekliği yerlerde süründürmemektir.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir. Fransızcaya da Latincede bulunan "masculinus" sözcüğünden geçmiştir. Maskulen, aynı zamanda feminen kelimesinin zıt anlamlısıdır.
Psikolojik cinsiyet kişinin maskülenlik (erkeksilik) ve feminenlik (kadınsılık) boyutlarına göre kendisini nasıl tanımladığıdır. Kadın ve erkeğin toplumsal rollerinin değişmesi, maskülenlik (erkeksilik) ve feminenlik (kadınsılık) seviyelerini de etkilemektedir.
İlgili 41 soru bulundu
TDK'ya göre, maskülen kelimesinin anlamı, genel olarak erkeksi demektir. 'Erkeğe benzeyen, erkeği andıran' anlamlarını taşıyan bir sıfattır. Özellikle moda dünyasından bahsedilirken sıkça rastlamakta olduğumuz bu sözcük, genellikle kadınlar için kullanılmaktadır.
Kadınların erkek giyim tarzından esinlenerek oluşturdukları bir giyim tarzıdır. Bu tarzda, bol ve rahat kesimli parçalar, düz renkler ve maskülen aksesuarlar tercih edilir. Maskülen tarzda genellikle düz kesimli, sade ve minimalist kıyafetler tercih edilir.
Feminen kelimesi Fransızca feminin "kadınsı, dişil" şeklinden dilimize girmiştir. Feminen kadınsı, maskülen erkeksi anlamına gelir. Bu iki kelime, günümüzde moda sektöründe kıyafetleri kategorize etmek üzere kullanılır.
Genellikle feminen kişiler kendini açma, duygularla başa çıkma gibi ilişki geliştirici alanlarda yeterli hissederken, maskülen bireyler birşeyleri başlatma, planlama, sorun çözme konularında kendilerini daha yeterli hissetmektedirler.
Maskülen tarz; keskin ve sert hatlarıyla güçlü bir imaj yaratmak isteyen kadınların, erkek giysilerinin renk ve çizgilerle kendilerine büyük bir ustalıkla uyarlamasıyla oluşan bir stildir.
Öncelikle erkeklerin genelinde aşk sevgi ilişkisinde maskülen kadının çok da tercih edilmediğini söyleyebilirim. Erkekler genelde daha rahat hakimiyet kurabileceği, ilişkiyi yönlendirebileceği kadar narin, bakımlı, zarif, feminen giyinen ve feminen davranan kadınlardan etkileniyorlar.
Maskülen tarzın olmazsa olmaz parçaları kot pantolonlar, kot ceketler, oversize tişörtler, klasik ayakkabılar, takım elbise, ve kravattır. Kadınlar arasında en çok tercih edilen maskülen parçalar ise kot pantolonlar, kot ceketler ve oversize tişörtlerdir.
Hareketlerinde kadınsılık görünen erkekler için feminen kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir.
Maskülen teriminin zıt anlamlısıdır.
Kadına benzeyen, kadını andıran ve kadın gibi anlamları vardır. Erkeklerin ayna karşısında zamanını geçirmesi ve göğüs kıllarını alması gibi davranışlar, feminen bir hareket olarak nitelendirilmektedir. Dişil özelliklerini iyi bir şekilde kullanan kadınlar için feminen kadın denilmektedir.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Tekrar hatırlayalım: "Feminen enerji “olma” halidir, Maskülen enerji ise “yapma”. Sürekli olarak günlük yapılacaklar listemize bakarken, başkalarının taleplerini gerçekleştirmeye odaklanırken süper gücümüzü -yaratıcı feminen enerjimizi- unutuyoruz.
Feminen ve Maskülen Nedir? Feminen kelimesi Fransızca feminin "kadınsı, dişil" şeklinden dilimize girmiştir. Feminen kadınsı, maskülen erkeksi anlamına gelir. Bu iki kelime, günümüzde moda sektöründe kıyafetleri kategorize etmek üzere kullanılır.
Yani maskülen kelimesinin zıt anlamı feminen kelimesidir.
Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar.
Cinsiyetçilik terimi, ikinci dalga feminist hareketin yükselişe geçtiği 1960-70'li yıllarda o güne kadar yaygın olarak kullanılan “erkek şovenizmi” tanımının yerine geçerek kullanılmaya başlanmıştır (EO, 2020).
MASKÜLEN/FEMİNEN TOPLUM
Maskülen toplumlarda bireylerin motivasyonu rekabet ve başarı ile sağlanır. Bireyler genelde materyalistik başarılar üzerine odaklı, iddialı ve kendini kabul ettiren yapıdadırlar. Japonya, İtalya, Venezuela, İrlanda ve Meksika maskülen toplum yapısına sahip ülkelerdendir.
Feminen kelime anlamı olarak “kadınsı” anlamına gelir. Vücut hatlarını vurgulayan giyim tarzına “feminen tarz” denir. Maskülen ise kadınların kıyafetlerinde erkeksi vurgular tercih etmesi ve buna uygun giyinmesi şeklinde kullanılmaktadır.
Androgyn yani androjen tarz, kadın ve erkek giyim modasında aynı kesimler kullanılarak üretilen giyim tekstil ürünlerini ifade eder. Daha ziyade erkek kıyafeti olarak alışılagelmiş tarzın kadınlar tarafından kullanılması şeklinde karşılık bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri