Kas seğirmesi, genellikle de motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak çok sık görülür. Kas seğirmesi, sağlıklı insanlarda genellikle stresle başa çıkmada zorluk ya da fazla kafein tüketimi nedeni ile ortaya çıkar.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Kas seğirmesi pek çok nörolojik hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı olan kişilerde de kas seğirmesi reaksiyonu ile karşılaşmak mümkündür. Bu nörolojik hastalıklar içerisinde motor nöron hastalıkları, polinöropatiler, sinir sistemi hastalıkları, elektrolit bozukluklar da bulunmaktadır.
Aniden ortaya çıkabilen Miyoklonus bir hastalık değil, başka bir durumun belirtisidir. Miyoklonik seğirmeler veya sarsılmalar yaşayan kişilerde beklenmedik şekilde kasılan (pozitif miyoklonus) veya gevşeyen (negatif miyoklonus) kasları vardır. Kas seğirmeleri bir elde, kolda, bacakta veya yüzde meydana gelebilir.
Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, tedavinin anksiyeteyi gideren ilaçlarla yapıldığını söyledi.
İlgili 27 soru bulundu
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
Kaslarda seğirmeler ve kramplar meydana gelebilir. Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
ALS, genellikle bir uzuvda kas seğirmesi ve güçsüzlük veya konuşma bozukluğu ile başlar. Hastalık ilerledikçe hareket etmek, konuşmak, yemek yemek ve nefes almak için gerekli olan kasların kontrolü kaybedilir. ALS hastalığı çoğu durumda kişinin cinsel fonksiyonlarını, bağırsak veya mesane işlevlerini etkilemez.
Çoğunlukla bacak kaslarında ortaya çıkan bu kasılmalara, vücudun kol, el, yüz, göz ve kaş gibi birçok bölgesinde rastlanılabiliyor.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Bu istemsiz kasılmayı tam olarak neyin ortaya çıkardığı bilinmese de, genel olarak kabul edilen görüş sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlılığının artması sonucunda, sinirsel uyarım olmamasına karşın kasın kendiliğinden kasılması sonucu ortaya çıktığı yönündedir.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Göz seğirmesine sebep olan bir başka faktör de bedensel yorgunluk ve göz yorgunluğudur. Ayrıca, uykusuzluk ve uzun süre ekrana bakmak da seğirme sıklığı ve şiddetini artırabilir.
Dizde seğirme: Sağdaki üzüntüye, soldaki sevince işarettir. Dizin altının seğirmesi: Sağdaki yola, soldaki kedere çıkar. Bacakların seğirmesi: Sağ bacağın seğirmesi mala, sol bacağın seğirmesi mevki işaretidir.
Seğirme başlangıçta ara sıra, kısa süreli görülebilir. Ancak ilerleyerek kronik hale gelme riski vardır. Yüz seğirmesinin diğer olası nedenleri arasında multipl skleroz, beyin tümörleri ve beyin damar hastalıkları bulunur. Ayrıca aşırı stres ve gerginlik yüzde geçici seğirmeye neden olabilir.
Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.
'Ruhsal gerginlikten kaynaklanabilir'
Hüsnü Erkmen, "Ruhsal gerginlik olarak da açıklanabilen anksiyete bozukluğu benzeri durumlarda da sıklıkla bu durum ortaya çıkabilir ve hastanın ilk yakınması seğirme olabilir" diye konuştu.
Hastalık, vakaların %5 ila 10'unda kalıtım yoluyla ebeveynlerden aktarılırken, diğerlerinin bilinen bir nedeni bulunamamaktadır. Bu grup hastalardaki olası nedenler; Gen mutasyonu. Çeşitli genetik mutasyonlar kalıtsal olmayan ALS'ye yol açabilir, bu da kalıtsal olmayan formla neredeyse aynı belirtilere neden olur.
ALS bazen konuşma güçlüğü ile başlayabilir, daha sonra yutma güçlüğü, zaman içinde de kol ve bacaklarda güçsüzlük eklenir. ALS hastalarında sıklıkla seğirme ve ağrılı kramplar görülür. Seğirme ya da fasikülasyon, deri altında göz seğirmesi gibi küçük kıpırdanmalardır. Güçsüzlüğün artmasıyla seğirme ve kramplar azalır.
ALS'nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG (elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon (belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.
ALS'nin belirtileri her hasta için aynı olmaz. Genellikle hastalık erken dönemde ağırlıklı olarak kol ve/veya bacaklarda başlıyor. İlk olarak kaslarda sertlik, kramp ve seğirmelerle başlıyor. Kaslarda güçsüzlük nedeniyle konuşma ve yürümede değişiklikler görülebiliyor.
Dr. Atilla Kara, “ALS hastalığının en önemli belirtileri; kas güçsüzlüğü, kas erimesi ve seğirmelerdir.
Kas hastalıkları ALS ile karıştırılabilir. Sinir sıkışmalarının ve kas hastalıklarının ayrımında EMG denilen test ALS tanısı için çok önemlidir.”
Kök Hücre tedavisi ile ALS hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri