Özet: Araba, kasten yaralama suçunun işlenmesinde silahtan sayılan eşya kabul edilir.
Silah, “savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç” olarak tanım- lanmaktadır. Diğer bir ifadeyle silah, uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden araç ve aletlerin tümünü ifade eder.
Bir aracın TCK anlamında silah sayılabilmesi için, aynı zamanda bunun taşınabilir olması da gerekir. Bu nedenle mağdurun kafasını duvara veya sert zemine vurma durumunda suç silahla işlenmiş sayılmaz.
Zira bu tanım oldukça geniş yorumlanabilmekte ve birçok eşya silah olarak tanımlanabilmektedir. Dolayısıyla örneğin bir kalem ile yaralama suçunu teşkil eden bir fiil gerçekleştirildiğinde kalem bu suç bakımından silah niteliği taşıyacaktır.
Cam bardak silah kabul edildi.
İlgili 15 soru bulundu
Kanun koyucunun "fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli" olmak şartıyla her nesneyi, imal edilip edilmediğine ve hangi amaçla yapılmış olduğuna bakmaksızın silah kapsamına dahil ettiği, buradaki ayırıcı ölçütün "saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişlilik" olduğuna işaret edildi.
Yargıtay, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler kapsamında taş, pet şişe, leğen gibi araçları da silah olarak kabul etmiştir.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, olayda kullanılan terliğin Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesine göre, “Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” tanımına girdiğini belirterek, terliğin, “silah” sayılması gerektiğine işaret etti.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
"KÖPEK CİSİM DEĞİL CANLIDIR, SİLAH OLARAK KABUL EDİLEMEZ"
"Terlik, taş, bardak, kül tablası, kemer, şişe, sandalye, kürek, oklava, tırnak çakısı, süpürge sapı gibi cisimler, bu bendin örnekleri olup, kullanıldığı suç ve kullanılma biçimine göre silah olarak kabul edilmelidir.
Bunun dışında kalan bir şeyin “silah” sayılabilmesi için başka bazı özellikler aranır. Öncelikle bir şeyin silah sayılabilmesi için, bunun örneğin, çekiç, tornavida, balta gibi “maddi varlığı olan bir cisim” olması gerekir; bunlar matkap, pres, testere, kıyma makinesi gibi karmaşık yapıda da olabilirler29.
Savunma Sanatları ve Dövüş sporları ile uğraşan sporcuların yumrukları Meşru Müdafaa ile Izdırar ( Zorunluk Hali ) kapsamlarını aşması halinde ağırlaştırıcı yahut nitelikli hal olarak değerlendirilebilecekse de, silah sayılmamalıdır. Çünkü, silah kapsamından nelerin anlaşılması gerektiği kanunen açıktır.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu (Md. 13)
Ruhsatsız silah bulundurma suçu; bir kimsenin silahı bulundurma ruhsatı bulunmadan evde, işyerinde bulundurması halinde oluşmaktadır. Silahın bulundurulmasına müsaade edilen yerden başka yerde bulundurulması da suç olarak kabul edilmektedir.
Ancak bu vücut parçaları, doğaları gereği var olan organlarımızdır. Hukuki açıdan, bir şeyin silah sayılabilmesi için onun dışarıdan bir araç ya da alet olması gerekir. Bu sebeple, bir yumruk ya da diğer vücut parçaları, ne kadar güçlü olursa olsun, hukuki olarak “silah” olarak kabul edilmez.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi de 2017/18373 Esas, 2018/13449 Karar sayılı kararında televizyon kumandasının Türk Ceza Kanununun 6. maddesi kapsamında silah saymıştır.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
18 Yaş Altı Adam Öldürmenin Cezası
Kasten öldürme suçunun çocuğa karşı işlenmesi durumu nitelikli kasten öldürme suçuna sebebiyet vermektedir. 18 yaşın altındaki çocuğun kasten öldürülmesinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Buna göre; Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüleceği üzere kavga etmiş ve karşısındaki kişiyi kasten yaralamış bir kişiye verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar olabilecektir.
"Annelerin çoğu kızınca oğluna terlik atar ama terliğim silah sayılmış" Şenay Güzel, oğluna attığı terliğin "silah" olarak değerlendirilip 'kasten basit yaralamaya teşebbüs' suçundan yargılanmasına şaşırdığını ifade etti.
11.06.2015 Tarih. Dolu plastik kola şişesi, Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesi gereği silah niteliğindedir.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
"Terlik, taş, bardak, kül tablası, kemer, şişe, sandalye, kürek, oklava, tırnak çakısı, süpürge sapı gibi cisimler, bu bendin örnekleri olup, kullanıldığı suç ve kullanılma biçimine göre silah olarak kabul edilmelidir. Köpek cisim değil bir canlıdır, dolayısıyla silah olarak kabul edilmemelidir.
Tokat atma, itekleme, tekme atma, çarpma vs. gibi eylemler dahi; herhangi bir iz veya kalıcı bir sonuca neden olmasalar bile vücuda acı vermelerinden dolayı kasten yaralama suçunu oluşturmaktadırlar.
Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri