Doktorlara gelen şikayetler üzerine sol kasık ağrısı bazı durumlarda apandisit habercisi olmakta. Kadınlarda ve erkeklerde detaylı muayaneler sonucunda apandisitin varlığından söz edilebilir. Eğer sol kasık ağrısı yaşıyorsanız aklınıza ilhitaplar, kemik hastalıkları, apandisit ve yumurtalık sorunları gelebilir.
Apandisit genel olarak karnın ortasında gelip gidebilen bir ağrıyla başlar. Ağrı saatler içinde apandiksin bulunduğu karnın sağ tarafına ilerler, sürekli ve şiddetli hale gelir.
Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşturur. Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri: Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında hassaslık, bıçak saplanması şeklinde hissedilen ve kişiyi iki büklüm hale getiren keskin ağrı, ağrının zamanla şiddetinin artması Mide bulantısı ve kusma.
Evde apandisit teşhisi koymak mümkün değildir. Apandisit ciddi bir tıbbi acil hastalıktır ve tanısı ve tedavisi sadece bir doktor tarafından yapılmalıdır. Özellikle göbek etrafında ve/veya karnın sağ alt kısmında olan ağrı durumunda en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.
Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Lümenin, bağırsakla bağlantısının kapanması sonucu apandisit genişler ve dolaşımın bozulmasına bağlı olarak patlamaya neden olabilir. Apendiks veya apandisit, vücudun sağ alt tarafında yer alır ve ne işe yaradığı ya da görevinin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Apandisit teşhisi, genellikle semptomlara ve fizik muayeneye dayanır. Doktorlar genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş gibi belirtiler sonrası karın muayenesi yaparak apandisit tanısı koyarlar. Bununla birlikte ultrason veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri de kullanılır.
Bu yüzden apandisit şüphesinde tedavi yöntemi olarak ilk tercih edilen yöntem apendektomi yani apandistin cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılmasıdır. Apandisit ameliyatı laparoskopi yani kapalı ameliyat ya da açık ameliyat şeklinde uygulanabilmektedir.
Apandisit, sağ kasık bölgesinin bir miktar üzerinde yer almaktadır. Bağırsakların sonunda yer alan bir kesecik şeklindedir. Apandisit ağrısı ile gaz sancısı ya da adet ağrıları sık sık birbirine karıştırılır. Ancak apandisit ağrısı hem daha şiddetli olur hem de birkaç gün devam eder.
Birçok kişinin aklında apandisit ağrısı nasıl ayırt edilir sorusu bulunuyor. Bu noktada, karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında oluşan hassaslık dikkat çekicidir. Bıçak saplanması şeklindeki bir ağrı olarak tarif edilebilir.
Apandisit tipik olarak karnın sağ orta kesiminde gidip gelen bir ağrı ile başlar. Birkaç saat içinde ağrı, apandisitin genellikle bulunduğu yerde sabitlenir ve şiddetlenmeye başlar. Bölgeye basınç uygulamak, bastırmak, öksürmek veya yürümek ağrıyı daha kötüleştirebilir.
Apandisit tipik olarak göbek çevresinde belli belirsiz bir ağrı ile belli eder. Birkaç saat içerisinde ağrı, kesenin olduğu sağ alt tarafta yoğunlaşır ve sabit, şiddetli bir şekilde devam eder. Bu bölgeye baskı uygulamak, öksürmek, hapşırmak veya yürümek ağrının şiddetini arttıracaktır.
Karın SAĞ ALT tarafa yerleşir. Ağrı giderek hiç ara vermeyen SABİT bir hal alır. Karnı etkileyen hareketlerle, öksürmekle, gülmekle, SARSILMAKLA ağrı şiddetlenir. Ağrının özellikleri ağrı kesici alanlarda, şeker hastalarında, çocuklarda ve yaşlılarda burada tarif edilen tipik biçiminden farklı olabilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Şişlik ya da karın ağrısı gibi şikayetleri olan apandisit hastaları, öğünlerine antioksidan değeri yüksek olan besinleri eklemelidir. Bu besinler maydanoz, limon, brokoli, salatalık, çilek, karpuz, üzüm gibi faydalı besinlerdir. İltihabın temizlenmesi, daha da yaygınlaşmaması için antioksidanlara güvenebilirsiniz.
Özellikle karın bölgesinde oluşan ağrılar için hemen sıcak su torbası uygulanmaktadır. Eğer bu ağrı apandisit kaynaklıysa, vücuda uygulanan sıcak su apandisiti hızla büyütür ve kısa süre içinde patlatacak duruma getirebilir. Olası bir patlamayı önlemek amacı ile kılıfı ile kullanılması tavsiye edilmektedir.
Apandisitin belirtileri;
Genellikle ilk belirti göbek deliği ve mide etrafında görülen ağrılardır. Hafif olarak başlayan ağrı, saatler sonra dayanılmaz ve keskin bir ağrıya dönüşür. Apandisin giderek şişmesiyle birlikte ağrı karnın sağ alt tarafına geçer.
Apandisit çocuk çağında yapılan en sık acil ameliyattır. Her yaşta olabileceği gibi sıklıkla 7-14 yaş arası görülür. Hasta önce karın ağrısı ve devamında kusma ile acile başvurur. Kusma ilk başta yediklerini içermekle birlikte zamanla koyu yeşil (safralı) bir hal alır.
Karın içerisindeki organların durumuna göre de ameliyat süresi uzayabilir. Aynı zamanda apandisitin patlamış olup olmadığı da ameliyat süresini etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu durumlardan herhangi biri söz konusu değilse, kapalı apandisit ameliyatı yaklaşık yarım saat kadar sürer.
Apandisit ameliyatları, eğer hastaya erken teşhis konulmuş ise oldukça basit ve kısa sürecek bir şekilde yapılabilir. Hasta hızla ameliyata alınır, uzun bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmaz. Hastanın ameliyatı öncesinde 6 saat kadar bir süre aç kalması istenir. Eğer hastanede ise bir şey yemez ve içmez.
cerrahi operasyon sonrası kalan rezidü apandisit ile ilişkili nadir görülen (1/50000) bir durumdur. Akut apandisit operasyonu sonrası rezidüel apandisit dokusunun tekrar inflamasyonu olarak tanımlanır. Klinik olarak akut karın ağrısı şeklinde prezente olur.
Kasık, insan anatomisi'nde kasık kemiği'nin herhangi bir tarafında bulunan, batın ve uyluk/but arasındaki birleşme yeri.
Kasığın herhangi bir bölgesine baskı uygulandığında, ağrı hissinin artması genellikle kadınlarda oluşan yumurtalık kistleri gibi iç organlara ilişkin sorunları işaret eder. Sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa, sağ kasıkta ağrı oluşumu sağ yumurtalığa veya bu bölgede yer alan diğer organların hastalıklarını gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri