Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Ultrasonografik muayenedeki görünümü, özellikleri ve de yapısının nasıl olduğu önemlidir. Memedeki kist büyüklüğü 2,5 cm'i geçtiğinde ağrı meydana gelir. Bu nedenle memede ağrı ve elle yapılan muayene sonrasında rahatsız edici bir sertlik hissediliyorsa, erken teşhis ve tedavi için mutlaka kontrole gidilmelidir.
3. evre meme kanserinde, memede tümör 5 cm'i aşmış, koltuk altı lenf bezlerinde tutulum varsa bu evre 3 meme kanseri olarak tanımlanır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Meme ultrasonografisi ile kolayca tespid edilirler. Kistler iyi huylu yapılardır ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla beraber, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazı kistler kendiliğinden kaybolabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir. Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Yapılan açıklamada, kan tahliliyle teşhisin, mamografi kadar güvenilir olduğu belirtildi.
Meme büyümesini yöneten başlıca hormonlardan biri östrojendir; bu hormon memedeki bezleri oluşturan hücrelerin hızla çoğalmasını tetikler. 2005 tarihli bir çalışma, E vitamininin, meme hücrelerinin östrojene verdiği tepki üzerinde değişiklik yaratabileceğini ve meme büyümesini sınırlayabileceğini göstermiştir.
Kitle ameliyatı kaç saat sürer? Memedeki bir kitleyi çıkartmak için lokal ya da genel anestezi altında kitleyi çıkartmak, ortalama 20-30 dakika içerisinde kitle çıkartılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.
Memenizde saptadığınız bir kitle varsa, mutlaka meme cerrahına başvurarak muayene olmalı ve yaşınıza uygun görüntüleme yöntemlerini yaptırmalısınız. Muayene ve görüntüleme için bizi arayabilirsiniz.
Sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir. Daha yüksek bir derece ise, kanserin daha hızlı büyüme ve göğsün veya vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Oluşan meme kitlesi kötü huylu ise (meme kanseri) hücresel üreme kontrolsüzdür ve meme kitlesi yani meme kanseri giderek büyür. Bu büyüme sırasında meme kitlesini oluşturan hücreler, lenf ve kan damarlarına girerek başka yerlere yayılım gösterebilirler.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
Memede Kitle Ağrısı Nereye Vurur? Fibrokistik yapıya sahip olan kadınlarda özellikle adet dönemlerinde beliren ya da artan ve çoğunlukla da koltuk altına doğru yayılan meme ağrısı şikayetleri görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri