Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
Bozuk yolda ön takımdan gelen tıkırtı
Bozuk yolda araba tekerinden gelen sesler genellikle ama sonradan kaynaklanmaktadır. Amasör takozu veya sorun diğer parçalarından birinde meydana gelmiş arıza özellikle engebeli çakıl çukur yollarda ses gelmesine neden olmaktadır.
Eğer araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa muhtemelen sorun motor ile alakalı değildir. Ancak triger gergi bilyesi, klima pompası veya şarj dinamosu bilyesi vb. bilye bulunan aksamlarla alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Gıcırtı ve Diğer Araç Sesleri
Gıcırdayan lastiklerin en olası suçlusu bir veya havası az lastiktir. Gıcırtı duyuyorsanız, bu muhtemelen lastiklerinize biraz hava eklemeniz gerektiği anlamına gelir.
Kış lastiği yaz lastiğine göre ses artışı gözlenir. Bu normaldir.
İlgili 23 soru bulundu
Uğultu Sesinin Sebebi Lastikler de Olabilir
Araçtan gelen uğultu sesinin sebebi genelde rulman olsa da nadir olarak lastiklerin özelliğini kaybetmesi de uğultu oluşturabilir. Hatta çoğu zaman arızanın rulman olduğu düşünülür. Rulman değişimi yapılır.
Bunlar; yanakta kabarma olmaz, lastik sürüş esnasında atlama yapıyormuş hissi verir, direksiyonda çekme ve titremeye neden olur.
Yolda başlayan gıcırtıları kolonyalı mendille gider.
Gıcırtı başlayınca her iki cam sileceğini de kolonyalı mendille sil.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Bir disk fren sisteminde, fren tozu, fren balatası ile fren diski (rotor) arasında sıkışarak düzensiz frenlemeye ve gıcırtı sesine neden olur. Kampanalı frenlerde ses , kampanalarda biriken fren tozunun bir sonucu olabilir.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Direksiyonda sağa yada sola çekme, virajlarda sağa ve sola dönme esnasında ön lastiklerden gelen ötme sesi, lastiğin içten veya dıştan düzensiz bir biçimde aşınması, araçtan daha önce gelmeyen farklı seslerin duyulması gibi durumlar aracın ön düzen ayarında sorun olduğunun göstergesi olabilir.
eğer gıcırtı ses yapıyorsa çok basit. bi yolu var bi tane balata spreyi alın. şu cam fitilini sıkın şu şekilde. bunu yaptığınız zaman o gıcırtıyı keser boşuna. camcılara gitmenize gerek yok. kendinize iyi bakın takipte kalın.
Motor hava/yakıt karışımını art arda yakar. Ancak yanma esnasında yakış ateşlemesi gerçekleşirken silindirde bulunan basınç ve sıcaklık gibi etmenler silindir içinde olması gerekenin dışında bir yere yayılım göstermesiyle vuruntu sesi sorunu gerçekleşmiş olur.
Frene bastığınız zaman çeşitli sebeplerden dolayı araçtan ses gelebilir. Bunların başında fren balatasının bitmesi gelir. Biten fren balatası diske sürterek tiz bir ses çıkartır. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde, disk yüzeyi aşınmaya başlar.
Balata Spreyi Balata Sesini Keser Mi? Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
sağ ve sola dönüşlerde gıcırtı sesi gelmeye başlar. Bu saydığımız belirtiler z rotu arızalandığında ortaya çıkan genel belirtilerdir.
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir. Lastiğin yanağına bakarak buradaki hafif şişliği gördüğünüzde lastiğinizin patladığını anlayabilirsiniz.
En sessiz yaz lastiği modelleri arasında; Falken Ziex ZE 310 Ecorun ses seviyesi 68 desibel, Nokian Wetproof ve Fulda SportControl ise 68 desibel ses seviyesi ile tercih edilen en sessiz lastik çeşitleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri