Beyaz renkte olan zile pekmezi Tokat'ın Zile ilçesinin narince üzümlerinin yumurta akı ile karıştırılarak bir takım işlemlerden geçilmesiyle elde edilen pekmez çeşididir. Ülkemizde uzun yıllardır tüketildiği gibi Avrupa'da da sıklıkla tercih edilen bir pekmez türüdür.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir. Tekrar çırpılarak beyazlatılır.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli minerallerin büyük bir kısmını karşılar. - İştah açıcı özelliğe haizdir. - Adet sancılarının dinmesinde etkili olur. - Soğuk algınlığı ve solunum yolları hastalıklarına karşı etkili bir şekilde korur.
Zile Pekmezi, Tokat'ın Zile ilçesinde üretilmekte ve ismini buradan almaktadır. Normal pekmezlerden farklı olarak beyaz renkli olarak üretilmektedir. İçeriğinde bol miktarda üzüm şırası bulunmaktadır.
Beyaz üzüm pekmezi vücut tarafından kan yapımı için kullanılır. İçeriğinde bulunan değerli mineraller sayesinde insan vücudu tarafından hızla emilerek kana karışır ve metabolizma sayesinde enerjiye dönüşür. Beyaz üzüm pekmezinin yaklaşık 200 gramı 300 gram ekmeğe eşdeğer seviyededir.
İlgili 30 soru bulundu
Beyaz renkte olan zile pekmezi Tokat'ın Zile ilçesinin narince üzümlerinin yumurta akı ile karıştırılarak bir takım işlemlerden geçilmesiyle elde edilen pekmez çeşididir. Ülkemizde uzun yıllardır tüketildiği gibi Avrupa'da da sıklıkla tercih edilen bir pekmez türüdür.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Yüksek enerji verici özelliğe sahip olan dut pekmezi halsizliğe, yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Karaciğer ve böbrekleri güçlendirici etkiye sahiptir ve basur, siyatik ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Antioksidan bileşik içeriği vücudun her daim diri ve genç kalmasını destekler.
PEKMEZ Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Üzüm, keçiboynuzu, dut, andız pekmezi gibi çeşitler tercih edilebilir.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
İyi beslenmesi gereken çocuklar ve gebeler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz.
Pekmezlerin konduğu külek üretimi sadece Türkiye'de Kilis'te üretiliyor. Pekmez sezonu öncesinde yoğun bir şekilde üretilen külekte hem el hem ayak aynı anda kullanılarak yapılıyor.
Zile Pekmezi İçinde Neler Bulunur? İçerisinde üzüm şırası, yumurta akı ve pekmez toprağı bulunur. cevizli ve sade olmak üzere iki çeşitte üretilmektedir. Ceviz zile pekmezinin üzerine serpilerek yenilir.
Bu pekmezin tadı çikolata tadında ve rengi kahverengidir.
Piyasada fazla olmamasından dolayı kilo ile satılmayan urmu dut pekmezi, gram ile satılıyor. Beyaz dut pekmezi piyasada 30-40 TL arasında satılırken, urmu dut 300 TL'ye alıcı buluyor.
Üzüm pekmezi: Kan dolaşımını hızlandırıp karaciğer sağlığını iyileştirirken damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra iştah açıcı etkisi ile bilinen iyi bir kan yapıcıdır.
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Dibindeki tortu kalınlaşmışsa da bozulduğunu gösterir. Ayrıca hemen herkesin kolaylıkla anlayabileceği yöntem de şüphesiz tadı ve kokusundan anlamaktır. Pekmezden az miktarda yiyerek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri