Solucan deliği (Einstein-Rosen köprüsü veya Einstein-Rosen solucan deliği), uzayzamandaki farklı noktaları birbirine bağlayan kurgusal bir yapıdır ve Einstein alan denklemlerinin özel bir çözümüne dayanır. Solucan delikleri ilk olarak 1916 yılında Ludwig Flamm tarafından ileri sürülmüştür.
Albert Einstein ve ABD'li-İsrailli fizikçi Nathan Rosen tarafından kuramlaştırılan solucan deliği, uzay-zamanda iki uzak nokta arasında seyahat etmeyi kolaylaştırabilecek teorik bir kısayol.
Artık bilim insanlarının yeni uğraş alanlarından biride solucan delikleridir. Yani bir evrenden başka bir evrene geçmek için kullanılan kestirme yol. Doğrusu böyle bir şey henüz ispat edilemedi fakat teoride var olduğu kanıtlandı.
1935 senesinde Albert Einstein ve Nathan Rosen, Genel Görelilik Teorisi'ni kullanarak bu fikri genişletmişlerdir ve Einstein-Rosen Köprüsü adı verilen solucan deliği teorisini geliştirmişlerdir.
Bir solucan deliğinin bir tünele/boğaza bağlı en az iki ağzı vardır. Solucan deliğinden geçilebilirse, diğer ağıza ulaşılarak uzayda yolculuk yapılabilir. Solucan delikleri, Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi ile tutarlıdır. Fakat gerçekliği henüz kanıtlanmamıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Solucan delikleri, uzay-zaman düzleminin kara delikler gibi büyük kütleli cisimlerce muazzam miktarda bükülmesi ile, uzayda bulunan ve seyahati çok uzun ışık yılı alacak mesafede iki ucunun, uzayın bükülerek bir araya gelmesi ile kestirme yol oluşturulan yapılardır.
Son Araştırmaya Göre Şimdiye Kadar Keşfedilen Tüm Kara Delikler Solucan Deliği Olabilir.
Solucan delikleri ise, "örtük" olarak adlandırılan bir sınırı vardır. Bu bölge, solucan deliğinin içinde yer alan madde ve enerjinin geri dönüşü mümkün olabilecek bir bölgedir. Son olarak, Solucan delikleri genellikle karadeliklerin çok daha küçük versiyonları olarak kabul edilirler.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Radyasyon yayarak küçülen kara deliğin kütlesini tamamen kaybetmesini bekleriz, yani karadelikler de ölümlüdür, ama bu süre çok uzun. Güneş'in kütlesindeki bir kara delik 1065 yıldan fazla yaşar.
Teorik olarak Güneş'in kütlesindeki bir kara delik 1065 yıldan fazla yaşar.
Vakıa suresinin 75. ayetinde “yıldızların mevkileri ve yerleri” üzerine yemin edilir. Yıldızın kendisine değil “yıldız yerlerine” vurgu yapılması Karadeliklere işaret olabilir.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır.
Böyle bir solucan deliği oluşsa bile içinden herhangi bir şeyin yolculuk etmesine izin vermeyecek kadar kısa bir sürede yok olacaktır. Einstein-Rosen köprüleri, her iki yönde de yolculuk etmeye imkân vermez. Ancak her iki yönde de yolculuk edilmesine imkân veren solucan deliklerinin de var olabileceği öne sürülmüştür.
555 milyon yıl önce deniz tabanında yaşayan solucan benzeri bir canlı, hayvanlar aleminin büyük bir kısmının evrimsel kökenlerine ışık tutuyor. Bir pirinç tanesi büyüklüğündeki organizma, vücut simetrisine sahip hayvan türlerinin en eskisi olma özelliğini kazandı.
Yani bu hayvanlar genellikler dışkı ve hayvan ölüleri ile beslenmektedir. Bunun haricinde bitki tohumları ve kuru yapraklar da tercih etmektedir. Solucanların beslenme alışkanlıklarını en çok yağmurlar belirmektedir. Yağmurasın artması ile birlikte solucanlar yüzeye çıkara ve beslenmeye başlarlar.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Kişi, spagettifikasyon (karadelik gibi devasa ve kompakt astronomik bir cisme doğru düşen cismin gelgit kuvvetleri sebebiyle aşırı uzaması) yaşayacak ve büyük olasılıkla uzun, ince bir makarna benzeri şekle girecek düzeyde gerilecek ve hayatta kalamayacaktır.
Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.
Şimdiye kadarki en büyük kara delik keşfedildi: 30 milyar Güneş büyüklüğünde! Gökbilimciler, Abell 1201 galaksi kümesinde bulunan ve 30 milyar Güneş ile aynı kütleye sahip olduğu tahmin edilen, bugüne kadar bilinen en büyük kara deliği keşfettiler.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Ya bir gün güneş de bir kara deliğe dönüşürse? Güneş asla bir kara deliğe dönüşmeyecek çünkü o kadar devasa değil. Onun yerine Güneş yoğun bir kalıntı olan “beyaz cüce”ye dönüşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri