Mangalı yakma esnasında çevrenizde muhakkak kağıt ya da gazete parçaları varsa onları toplayın. Kağıt ve gazete parçaları ile mangalın kısa sürede alevlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuru mangal haznesine kağıtları buruşturup yerleştirin. Kömür ile buluşan kağıtlar dakikalar içinde yanmaya başlar ve kömürü ısıtır.
Etlerin ızgaraya yapışmasını önlemek için, bir adet büyük baş soğanı ikiye bölüp suyunu ızgaraya sürebilirsiniz. Etlerinize basit şekilde hoş bir koku ve aroma kazandırmak için ise, etlerin pişmesine dakikalar kala mangal kömürlerinin üzerine bir miktar limon kabuğu atabilirsiniz.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Mangalda bekletmeyin: Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artıyor. Bu nedenle kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türlerini seçmekte fayda var.
İlgili 33 soru bulundu
Orta (57°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 4'er dk pişirin. Dışı pişmiş, içi sıcak, orta kısmı pembe olan orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Mangalınızı iyice kızdırın
Tam olarak ısınmamış bir mangala etlerinizi koymak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Mangalınızı iyice ısıttıktan sonra etlerinizi atın ve üzerine bir kapak kapatın. Bu etlerin ani ısıyla daha çabuk pişmesini ve sularını koruyarak daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
- Etleri ızgaraya koymadan 15 dakika önce tuz ve karabiberle ovun. - Pişireceğiniz et kalınsa ızgarayı ateşin 15-20 santim üstüne koyun.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır.
Peki, çöp şişler mangalda yanar mı? Genellikle ısıya dayanıklı ürünlerdir. Mangalda yanmazlar. Ama isterseniz şiş yapacağınız tahta çöplerin fazla yanmasını engellemek için çöplerinizi 2-3 saat suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Kanatları uygun bir fırın kabına sırayla dizin. Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında nar gibi kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
Tahmini sıcaklık 230 – 350 C⁰ arasındandır ki bu yüksek bir sıcaklıktır. Bu sıcaklık her tür et için yüksek bir sıcaklıktır ve eti kavurup yakacaktır.
Özellikle bulabilirseniz meşe cinsinden kaliteli bir odun kömürü almalısınız. Bu kömür pişireceğiniz şeylere yetecek kadar olmalıdır. Mesela bir kilogram kömürle, iki üç kilo beyaz veya kırmızı eti rahatlıkla pişirebilirsiniz.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
-Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın. -Gelelim köfteye. Eğer mangalda köfte pişirecekseniz unutmamanız gereken, köfteyi ne kadar sık çevirirseniz o kadar lezzetli olacağı.
Mangalı yellediğimiz zaman yanıcı maddenin/kömürün üzerinde bir hava akımı oluştururuz. Bu hava akımı, yanma reaksiyonundan dolayı kömürün ve diğer yanan maddelerin etrafındaki havanın; oksijence zengin hava ile yer değiştirmesine sebep olur. Böylece ortamda oksijenin artmasından dolayı yanma reaksiyonu hızlanır.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Dünyada yapılan son şeymiş gibi mangal yaksanız da etin lezzetinin bir kısmı seçimiyle alakalıdır. Çok yağlı et ateşin yağlanmasına ve etin zehirlemesine sebep olabilir. Yağsız et de kendi yağından yoksun pişeceği için mükemmel lezzetten uzak ve kuru olur.
Zeytinyağı, kimyon tohumu, rezene tohumu, elma sirkesi, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın. Etlerin üzerine gezdirip, iyice karıştırarak her taraflarına bulayın ve en az 30 dak. dinlendirin. Zeytinyağı, süt ve arzu edilen baharatlar, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Bu konuda daha fazla bilinen bir yöntem ise mangala soğan sürmek. Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Bir kabın içine yoğurt, zeytinyağı, biber salçası, soğan suyu ve kişinin istedikleri baharatlarla birlikte bir karışım yapılır. Küp küp doğranan etler bu karışımın içerisinde yarım saat bekleyerek marinasyon işlemi tamamlanmış olur. Marine ettiğiniz eti buzlukta dondurmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri