(7) Diğer mevzuatın verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, jandarma tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır. (8) Jandarma, görevini yerine getirirken kendisinin jandarma olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra kişilere kimliğini sorabilir.
(3) Jandarma, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu 4/A maddesi gereğince; polisin belli koşullarda kişileri durdurma ve bu kişilerin kimliğini sorma yetkisi bulunmaktadır. Benzer şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği'nin 46/9. Maddesinde, Jandarmanın durdurma ve kimlik sorma yetkisi düzenlenmiştir.
Madde 28 – Jandarma,suç işlenmesini önlemek ve işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için veya diğer kanuni yetkilerini kullanırken,kişilerden kimliklerini sorabilir. Bu istem karşısında herkes; nüfus cüzdanı,pasaport veya resmi bir belgeyi göstererek kimliğini kanıtlamak zorundadır.
Genelde emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak için suç işlenmesini önleyici faaliyetleri kapsar.
İlgili 15 soru bulundu
Türk silahlı kuvvetlerinde sözleşmeli erler 3+1 müteakip sözleşme içerisinde jandarma uzman erbaşlığa başvuru yapma hakkı vardır.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
son derece normal bir durumdur. polis askere, asker polise görevi ve yetkisi dahilinde kimlik sorabilir. kimliğini çıkarır gösterirsin.
Buna göre: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir.
Polis ve jandarma "dur" veya "teslim ol" ihtarında bulunmadan, kişi silahlı olsa dahi silahına davranamayacaktır. Ateşli silahla saldırıda bulunan veya saldırıda bulunma tehdidini ortaya koyan kişiye karşı polis ve jandarma; öldürmek için değil, tehlike haline son vermek veya yakalamak için silah kullanabilir.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır. Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
Kabahatler Kanunu'nun23 kimliği bildirmeme başlıklı 40. maddesi “görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
2. Jandarma : Jandarma da kolluk görevlisi olarak önleyici mahiyette üst araması yapma yetkisine sahiptir (Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m.47). 3. Bekçiler : Çarşı ve mahalle bekçilerine kaba üst arama yetkisi (el ile dıştan kontrol) 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile verilmiştir.
Jandarma Yönetmeliği'nin 154. maddesine göre, polis sorumluluk alanında; herhangi bir suçla karşılaşan jandarma iç güvenlik kuvvet- lerine mensup jandarmalar, orada o anda polis yoksa olaya müdahale etmek ve polise de haber vermek, polis memurlarının istemi üzerine gerekli yardımı, yapmakla yükümlüdür.
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Ardından bu durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibrazını isteyebilir.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
Bu sebeple özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan kişiler de dahil, genel kolluk kuvvetlerinin durdurma ve kimlik sorma yetkisini zabıtanın da kullanabileceği şeklindeki bir yorumda bulunmak mümkün değildir.
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
polis subayı tüm suçlar dahil olsa bile Anca subayı subay tutuklar askeri mahkemelerde yargılanır . Üstünlük diye bir şey yok . Polis şehir için egitilir dağa bırakırsanız kendisini savunamaz . Fakat asker disiplin ve eğitim açısından daha üstündür sehirdede dagdada .
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi de geçen kasım ayında , mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
Jandarma'da 2019'dan sonra er, erbaş ve yedek subay olmayacak. Bu tarihten sonra jandarmada profesyonelleşme çalışmalarına hız verilecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, jandarmanın profesyonelleştirilmesi amacıyla teşkilata her yıl 25-30 bin personel alınacağını açıklamıştı.
MADDE 14 ‒ (1) Sözleşmeli er adayları ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınırlar. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen yetkili komutanlıklarca dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılır.
Uzman jandarmalar kıtalarda devriye komutanı ve devriye komutan yardımcısı olarak görev yaparlar. Ayrıca kıtalarda öncelikli olarak meslekî eğitim başta olmak üzere yurtdışı yabancı dil kursları gibi genel kolluk görevini icra etmekte kullanabilecekleri pek çok kursa katılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri