Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur.
Solvent sıvı veya katı halde bulunan maddelerin ayrıştırılmasına kullanılabilen çözücüler olarak tanımlanır. Günlük hayat içerisinde tiner ve su en çok kullanılan solvent maddeler olarak öne çıkıyor.
Solvent ingilizceden dilimize geçen kelime anlamı ve endüstride genel olarak çözücü olarak bilinen üründür. Uygulama yapılacak bölgede diğer maddeleri çözmek veya seyreltmek amacıyla kullanılan sıvılardır.
Endüstriyel alanda birçok farklı şekilde kullanılan solvent türleri 4 farklı grupta incelenir. Bunlar biyolojik solvent türleri, halojenlenmiş solventler, hidrokarbon solvent türleri ve şeffaf renkte olan oksijenli solventlerdir. Endüstri alanında bu solvent türlerinin her birinin farklı işlevleri vardır.
Solvent Çeşitleri
Alkoller, esterler, glikol esterleri ve asetatları ve ketonlar oksijenli solventler grubunda olup boya sektöründe hidrokarbonlarda çözünmeyen reçineleri çözmek için kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Solvent bazlı temizleyiciler, yağları, gresleri, kirleri çözmek veya seyreltmek amacıyla farklı kimyasal maddelerin bir araya getirilmesiyle oluşan temizleyicilerdir.
Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur. Çözücülerin genellikle kaynama noktaları düşüktür ve kolaylıkla buharlaşır ya da damıtma yoluyla ayrılarak arkalarında çözünmüş maddeyi bırakırlar.
Solvent ne işe yarar sorusuna ise hızlı çözücü olarak cevaplamak mümkündür. Solvent nereden alınır sorusu genel toptancı veya solvent satış izinli işletmelerden alınır.
Solventler birçok alanda kullanılır. Solventler boya yapımında, sökücülerde, çözücülerde, seyreltme işlemlerinde , temizlik işlemlerinde spesifik olarak yağ temizliğinde , metal yüzey işlem kimyasalı olarak, kuru temizlemede kullanılabilir.
Solventler iki ana gruba ayrılabilir; Organik ve inorganik. Karbon dioksit, fosfor tribromür, amonyak ve su inorganik solventlerdir. Karbon içeren solventler ise organik solventler olarak adlandırılmaktadır. Organik solventlere örnek olarak alkoller, eterler, esterler, aminler verilebilir.
Solvent eriticiler, çözücü olarak kullanılan kimyasal maddelerdir. Boyaların, verniklerin ve yapıştırıcıların üretiminde, yağların ve katı maddelerin temizliğinde, endüstriyel üretimde kullanılır.
Etil alkol bir polar solvent olup, uçucu yapıda, higroskobik ve parlayıcı bir sıvıdır. Azeotrop özellik gösterir. Fraksiyon distilasyon yolu ile ancak %95.6 (%89.5 mol) alkole sahip azeotrop karışım elde edilebilir.
Esas olarak boya, baskı mürekkebi ve yapıştırıcı endüstrilerinde kullanılan aromatik ve ester solventler gibi çok çeşitli solventlere solvent grubu adı verilmektedir.
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır.
Sentetik olarak elde edilirler. Selülozik tiner kadar güçlü değildir. Fakat yine de saklarken ve kullanırken dikkatli olunması gerekir. “Solvent ve Çeşitleri Nelerdir?
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Solvent, katı ya da sıvı haldeki maddeleri ayrıştırmak ve seyreltmek için kullanılan çözücülerdir. Günlük hayatta en çok kullanılan solventlerin başında su ve tiner geliyor. Kozmetik ürünlerinden biri olan aseton da çözücü özelliklere sahiptir. Solvent yakıcı bir madde olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir.
Yanıcı ve aynı zamanda hızlı bir şekilde buharlaşabilen bir maddedir. Bilgi; · Endüstride, oldukça yaygın olarak kullanılan organik solventler cilde temas ettiğinde egzama oluşur. · Halojenli solventlerden bazıları; beyin, böbrek ve karaciğerde zarara neden olabilir.
-Tüm sert plastiklerde kullanılabilir. -Policarbon, kristal, San vb. hammaddeler için uygundur. -PE, PP, silikon, kauçuk gibi hammaddelere kesinlikle uygun değildir ve kusma yapıp tüm hammaddenizi bozar.
Metaller üzerindeki toz ve yaş boyayı çözen solvent bileşenli bir kimyasaldır.Fosfat ve kromat tabakalarına zarar vermeden boyayı eriterek söker.Solvent bileşenli bir kimyasal olduğu için kapalı bir plastik tank içinde kullanılması gerekir.Soğuk olarak uygulanır ve her metal boyasını çözerek söker.Boya aparatlarının ...
“Fastec Fasol 1”, Tekstil sanayi, hazır giyim, kuru temizleme ve benzer işetmelerde kullanılmak üzere çim, yağ ve gıda lekelerini çıkarmak için etkili formüle edilmiş bir üründür. Çimen lekesi, yağ, gres yağı ve çoğu yiyecek lekelerini çıkartır.
Bazı solvent- lerin uyuşturucu etkileri olabilir. Bu özellikleriyle iş kazaları oluşumuna doğrudan ya da dolaylı katkı sağlayabilirler. Özellikle halojen içeren solventler, yanmaları sonucunda dioksin ve furan gibi zehirli gazlar oluştururlar.
Kuru temizleme solventi, tekstil ürünlerinin yüzeyine zarar vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlayan bir kimyasal temizleme maddesidir. Özellikle hassas dokulu kumaşlar için etkili bir çözümdür. Kumaşların liflerine işleyen yağ, kir, leke ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde çözerek temizler.
Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır. Kuruma ve sürme işlemlerinde dışarıya koku verirler. Ayrıca parlayıcı ve yanıcı özellikleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri