Sadık haber, vahiy ve peygamberlerden gelen haberlerden oluşur. Kur'an-ı Kerim'de, gerçeğe uygun olan haber, önemli bir bilgi kaynağı olarak esas alınmış ve gayba dair haberlerin sağlam bir kaynağa dayandırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Sadık haber kavramının anlamı; doğru haber, dürüst haber, vakıaya mutabık olan haber anlamına gelmektedir. Doğru haber yani sadık haberin iki türü bulunmaktadır.
haber-i sadık / haber-i sâdık
Doğru haber. Peygamberimizin sözü, hadis.
Bu sebepten dolayı İslam üzerinden ele alındığı vakit, doğru haber aynı zamanda sadık haber olarak ifade edilir. Doğru haber ise vahiy ile beraber mütevatir olarak ikiye ayrılır.
İçten bağlı, doğru, gerçek dost. Hakikatli, sadakatli, dürüst.
İlgili 26 soru bulundu
Onun için İslam'da bilgi kaynağı olan haber, “haberi sadık” yani “doğru haber” olarak adlandırılır. Doğru haber ise “vahiy” ve “mütevatir haber” olmak üzere ikiye ayrılır.
Âlimlerin çoğunluğuna göre hadisler, mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki ana bölüme; âhâd haberler de garib, aziz, meşhur diye üç bölüme ayrılır. Hanefîlere göre ise, mütevâtir, meşhur ve âhâd olmak üzere üçe ayrılır.
Sadık haber kavramının anlamı; doğru haber, dürüst haber, vakıaya mutabık olan haber anlamına gelmektedir.
Maksadı ve niyeti doğru, iradesi hayra yönelmiş her insanın sadık veya sıddîk diye isimlendirilebileceğini ifade eden Gazzâlî'ye göre Allah'tan başka varlıklar karşısında özgürlüğünü kazanmış olan kimse sadık olarak anılır; varlığını Allah'a ve O'nun sevgisine adamış olan ise sıddîklar mertebesine ulaşır.
Sadık haber, vahyi ve peygamberlerden gelen haberlerin tamamını kapsar. Vahiy; Allah'ın (c.c.) melek aracılığıyla peygamberlere, onların da insanlara bildirdiği, hayatın hangi ilkelere göre yaşanacağını ve nelere uyup nelerden sakınılacağını bildiren ilahî bilgiler ve bu bilgilerin gönderiliş tarzıdır.
Sağdıç, aynı gelinin nedimeleri gibi hazırlık aşamalarında damada destek olan kişilere denir. Damat, sağdıcını çoğunlukla yakın arkadaşlardan ya da akrabalarından seçmektedir ve düğün günü kuaförden başlayıp gece eve gidene kadar her an yanında damada destek olmakla yükümlü kişi ya da kişilerdir.
Kesinlik derecesine göre haber-i vâhid zan ifade etmeyen ve eden şeklinde ikiye ayrılır.
Sadık Olmak Ne Anlama Gelir? Sadık sözcüğü bağlılık ifade etmektedir. Bir kişiye sadık kalmak, bir kişiye bağlı olmak olarak tarif edilebilir.
Hadis: Sözlükte “Söz, haber, yeni şey” anlamlarına gelir. Istılah anlamı ise, Hz. Peygamber'in söz, fiil ve takrirleridir.
Bir hadisin mütevâtir olmasının anlamı, o hadisin Hz. Peygamber tarafından söylendiği konusunda hiçbir kuşku bulunmaması, Kur'an'ın mütevâtir olmasının anlamı ise Resûlullah'ın ağzından çıktığı gibi hiçbir değişikliğe uğramadan zamanımıza kadar ulaşmış bulunmasıdır.
Râvî sayısı bakımından mütevâtir* derecesine ulaşmamış hadîsler için kullanılan bir usûl-i hadîs ıstılahı. Âhâd, lügatta, "bir" manasına gelen "ehad" ve "vâhid" kelimelerinin çoğuludur. Matematikte birler hanesini ifade eder.
Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması anlamında bir ahlâk terimi.
[1] İyi ve kötü günde her zaman yakında bulunan vefalı arkadaş, dost.
Peygamber'in (s.a.v) bazı hadîslerini naklederken kullandıkları, sözlük anlamı itibariyle “doğru ve doğrulanan” anlamındaki 'es-Sâdiku'l-Masdûk' tabiri hakkındadır.
(Doğru haber, olanı olduğu gibi haber vermek olduğuna göre, yalan olarak anlatılan bir şeyi olduğu gibi nakletmeye ve bildirmeye de haber-i sadık” denir. Haber-i sadıkın izafî ve nisbî manâsı budur. Doğru ve yalan, haberin vasfı olursa netice başka, haberi verenin vasfı olursa netice daha başkadır.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
» Doğru haber, 2 çeşittedir. Bunlar : “mütevatir haber” ve “vahiy ” dir. ☆Vahiy ; Allah'ın peygamberlerle biz gönderdiği bilgiler, ilahi bilgilerdir. ☆Mütevatir Haber; yalan bilgi vermesi imkansız olan kişilerin, toplumların verdikleri bilgilerdir.
10. yüzyıl kadar Ahad haberler sadece tek kişi tarafının aktardığı hadiseler ve sözler manasında kullanılmıştır. Daha sonraki tarihlerde ise ahad haberler üçe ayrılmıştır. Ahad Hadis Nedir? Üç kişi tarafından nakledilen, bu nedenle sahih olup olmadığı bilinmeyen hadislere meşhur hadis denir.
Doğru haber: “Vakıaya mutabık haberdir,”21 “bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,” “hakikatine dair bilgi bulunduğunda bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,”22 “haber verenin haber verdiği şekilde gerçekleşen haberdir,”23 gibi ifadelerle tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri